dimarts, 15 d’abril del 2008

FOTODENÚNCIA 14/4/08... ÀNECS DOMÈSTICS A CAL RABA


Només fa unes setmanes que hi ha una mica d’aigua a l’estany de Cal Raba (Tordera) i ja apareixen els primers ànecs domèstics i menjars a la bassa.

Es tracta d’un costum molt habitual a aquest espai, envoltat de cases i molt freqüentat, i que respon a l’alliberament de mascotes per una banda, i a la falsa creença de que donar de menjar als animals (com si fos un zoo o un parc públic) és bo per a ells.

Cal recordar que aquest espai és una zona natural protegida per als animals silvestres (i autòctons), no per a les mascotes o els domèstics.

Els principals problemes que causa aquest fet son...

Competició per l’espai i els recursos alimentaris entre les espècies autòctones i les domèstiques.

Brutícia i mala qualitat de l’aigua estancada degut a les defecacions (molt abundants quan parlem dels ànecs domèstics) i restes de menjar per tot arreu.

Desarrelament de la vegetació aquàtica i terbolença de l’aigua pel moviment dels sediments i fangs acumulats.

Desvirtuar l’espai com a zona natural, amb espècies naturals, i amb condicions de salud naturals.

... entre moltes altres.

Tot i la senyalització de l’espai (tant plafons antics com els nous) amb la prohibició de donar de menjar als animals, caldria un control periòdic per tal de retirar els animals domèstics que van apareixent (tampoc costa gaire apropar-se de tant en tant i agafar-los), fet que evitaria alhora l’habitual imatge de visitants que, inconscientment, llencen pa a l’aigua per entreteniment.

Un cas semblant passa amb la resta d’animals de companyia que, com les tortugues de Florida (Trachemys scripta), omplen l’estany i posen en greu perill a les espècies autòctones com les tortugues de rierol Mauremys leprosa, precisament una de les espècies objecte i causa de protecció dels estanys de Tordera.

.

Canyissar de l'estany de Cal Raba (Tordera) .

Una de les moltes tortugues de Florida (Trachemys scripta) escampades pel canyissar
.
Comentar per altre banda que des de fa una setmana, almenys una parella de martinets de nit (Nycticorax nycticorax) ocupa el bosc de ribera on es troben els nius d’anys enrera i que es poden veure molt fàcilment posats a les branques, volant sobre el canyís, o cercant aliment a les ribes de la bassa.