divendres, 27 de juny del 2008

Reproducció a l’estany de Cal Raba (Tordera) de tortugues de tempes vermelles (Trachemys scripta elegans) 27/6/08

petits nou nats de tortuga de tempes vermelles (Trachemys scripta elegans)
.
Avui s’han observat 5 petits nou nats de tortugues de tempes vermelles (Trachemys scripta elegans) prenent el sol a la riba de l’estany de Cal Raba (Tordera). S’han capturat 2 i les altres 3 s’han cabussat. (actualment es fa un control i retirada del medi natural de tortugues exòtiques a diferent zones humides de la conca de la Tordera).

La tortuga de tempes vermelles (Trachemys scripta elegans) és la típica tortugueta de Florida que durant molts anys s’ha comercialitzat com a mascota, amb centenars de milers d’exemplars petitons venuts arreu.

Quan aquestes tortuguetes creixen, hi ho fan ràpidament, els propietaris s’adonen de la seva agressivitat i requeriment de grans espais (ja no serveix, llavors, la típica pecera de plàstic amb palmera), afegit a la manca d’interès i ganes d’invertir temps en la seva cura diària... ja no és la joguina nova del nen.

Arribats a aquest punt, la immensa majoria opta per deixar anar la mascota a on pensa que pot viure en llibertat (i de passada desprendre’s de l’animaló), aquella bassa, pantà o estany que te al costat de casa seva.

Malauradament, aquesta opció comporta que cada any arribin als espais naturals (amb la seva fauna i flora protegida) desenes d’aquestes mascotes, que quan arriben a ser grans, algunes de fins a 2 Kg de pes o més, i degut a la seva major agressivitat, desplacen i posen en perill a les espècies autòctones com la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) o la tortuga d’estany (Emys orbicularis), a més de transmetre malalties a altres espècies, alterar la vegetació i la qualitat de l’aigua,... , sense oblidar-nos que es tracta d’un animal originari del continent americà... aquest no és el seu lloc.

Donada la gravetat de la situació a tota Europa, es va prohibir la seva comercialització però... feta la llei feta la trampa... no la de la resta d’espècies exòtiques... molt semblants o hidratats, i amb els mateixos problemes ambientals afegits. Per aquest motiu encara es poden veure als mercats i botigues les típiques tortuguetes de Florida, principalment tortugues de tempes grogues (Trachemys scripta scripta) i híbrids (T. s. scripta x elegans), i que ja es poden veure en llibertat als estanys i zones humides de tot arreu.

Cal afegir un problema més... també es reprodueixen.

És molt difícil comprovar la seva reproducció al medi natural, molt però que molt difícil veure a una femella enterrant els ous al terra o a les cries sortir per dirigir-se a l’aigua, però la troballa de femelles gràvides (amb ous formats al seu cos) o com en aquest cas l’aparició sobtada de petits nou nats (de menys de 5 cms, i d’uns 15 gr.) a les ribes o troncs prenent el sol, evidencien que aquesta espècie exòtica es reprodueix al medi natural incrementant el nombre d’exemplars i tots els seus problemes ambientals associats.

Ja l’any passat es va poder veure una situació semblant al pantà de Mas Mora (Tordera)... http://natura-selva.blogspot.com/2007/07/reproducci-de-tortuga-de-tempes.html, i no fa gaire es va capturar una gran femella gràvida a la riera de Vallmanya (Tordera). No cal dir que s’han documentat casos de reproducció d’aquesta espècie a molts altres llocs i que s'adapten perfectament al nostre clima i hàbitat ... Houston, tenim un problema!!!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Si jo veig que venen tortugues scripta què puc fer?

Anònim ha dit...

Hola,

La venta i compra de tortugues de Florida està permesa, només es prohibeix la venda de les tortugues de tempes vermelles (Trachemys scripta elegans), la de la taca vermella al coll, però això no afecta a les seves parentes o hibridacions... ridícul, ho sé, però funciona així.

Si les identifiques correctament, les Trachemys scripta elegans, i veus que les venen, el millor és trucar als agents rurals.

El que afecta a totes les tortugues exòtiques sigui quina sigui l’espècie o subespècie, és la prohibició d’alliberar-les al medi. En aquest cas no hi ha dubtes ni possibles confusions d’espècie, i si veus o coneixes algú que les deixi anar lliurement, també cal trucar als agents rurals, ja que ells les portaran a un centre de recollida, que és el que s’ha de fer.

A la web de la AHE, a “Documentos”, hi ha una guia molt pràctica per poder identificar-les, aquestes i les altres exòtiques comunes.

Xavi