dimarts, 7 d’octubre del 2008

Robades les tortugues aquàtiques del Parc de l'Arboretum de Santa Maria de Palautordera

Ha estat el mateix ajuntament qui ha volgut donar a conèixer el succeït als mitjans públics.

En la redacció de la notícia s’han fet servir fragments de les comunicacions entre tècnics de l’ajuntament i jo mateix, i lo de científic... gràcies però no ho sóc.

Encara s’està investigant i encara és molt d’hora per treure gaires conclusions... ja es detallarà tot plegat més endavant.


Actualment resten a la bassa unes 8 tortugues màxim, entre Mauremys leprosa i Trachemys scripta.
.
.
Desapereixen 80 tortugues de l’Arboretum de Palau preparades per fer-ne un estudi científic
La Vila digital 7/10/08

L´Ajuntament de Santa Maria de Palautordera ha cursat una denúncia als Mossos de Esquadra de Sant Celoni per la desaparició de gairebé vuitanta tortugues de l’Arboretum preparades per al marcatge i investigació de les espècies que habiten aquests paratges.

La qüestió és que una monumental sorpresa la que es va endur el veí de Tordera, Javier Romera, que el passat cap de setmana tenia previst realitzar aquest treball científic sobre les tortugues aquàtiques de la conca del riu Tordera, amb autorització especial per a la captura de les espècies Mauremys Leprosa (Tortuga de rierol), Emys orbicularis (Tortuga d´estany) i Trachemys scripta (tortuga de tremps vermells), referenciades pel servei de protecció de la fauna, flora i animals de companyia del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Romera volia aprofitar aquest període tardorenc previ a l’hivernada i la menor afluència de visitants a l’Arboretum amb l´afegit que Palautordera és un punt estratègic al trobar-se molt prop del Parc Natural del Montseny i ja es coneixia la presència de les tres espècies de tortugues. Les intencions de Romera era dur a terme marques identificatives individuals en la closca per a detectar els desplaçaments dels exemplars entre diferents punts de la conca, prèvia captura i identificació, i mitjançant recaptures posteriors a altres punts de control. D´aquesta forma el dissabte 4 d´octubre tenia previst realitzar una primera jornada de captura i recollida de dades en la bassa tancada del parc amb la col·locació de paranys i captura amb salabre i el diumenge 5 d´octubre es faria el control i la retirada dels paranys “tot això de forma molt discreta per a evitar problemes amb els visitants del parc”, explica Javier Romera que a més tenia previst de facilitar les dades del seu estudi a la regidoria de Medi Ambient de l´Ajuntament de Santa Maria de Palautordera. Tot anava bé i el científic de Tordera va portar a terme els seus treballs tal com estava previst en la jornada del dissabte, però la sorpresa va arribar el diumenge a les quatre de la tarda quan va anar a recollir les tortugues capturades en els paranys ja que algú se les havia endut totes. Les nanses dels paranys estaven en l´interior de la bassa i solament es podia accedir a elles posant-se dintre de l´aigua “perquè el dia abans les havia lligat a la illeta central de pedres. El més probable és que algun responsable del parc havia accedit a l´interior abans que jo, ja que he trobat la porta del parc tancada. La qüestió és que a la bassa ja no hi ha tortugues i jo no les tinc. Algú les ha agafat de l´interior dels paranys i no crec que hagi estat un nen”. En un càlcul ocular del dia anterior s´havien detectat 57 Trachemys scripta (de Florida espècie exòtica) i un mínim de 16 Mauremys leprosa (de rierol) i 1 Emys orbicularis (d´estany), aquestes dues últimes autòctones i protegides. Per a l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera també ha estat una desagradable sorpresa el succeït i per això s´ha denunciat el cas ja que consideren que qui les hagi agafat havia de tenir mitjans per a agafar-les i transportar-les.
.
Notícia afegida el 10/10/08...

Robades 65 tortugues de l'estany d'un parc de Palautordera
El 9 nou. 10/10/08

Unes 65 tortugues van desaparèixer diumenge, entre les dues del migdia i les quatre de la tarda, de la bassa del parc de l’Arborètum de Santa Maria de Palautordera. Un aficionat a aquests animals, Xavier Romera, va col·locar dissabte trampes i captures amb salabre, per poder agafar les tortugues, marcar-les i seguir els seus desplaçaments per la conca de la Tordera. Diumenge quan va anar a recollir-les, es va trobar que algú se les havia endut. La unitat de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra s’ha fet càrrec de la investigació.

Entre els exemplars desapareguts, n’hi ha de dues espècies autòctones protegides: la Mauremys leprosa, tortuga de ribera, i l’Emys orbicularis, d’estany. La tercera espècie, exòtica i invasora, és la Trachemys scripta, de Florida. A la bassa s’hi havien detectat, dies abans, més de 70 tortugues per recompte ocular, 57 de Florida, 16 de rierol i 1 d’estany. Des de diumenge, les que s’han pogut veure no arriben a la desena. Quan Romera va adonar-se que algú s’havia endut les tortugues, va comunicar-ho a la Policia Municipal. / GEMMA NADAL
.
Notícia afegida el 12/10/08...
.
Roben 60 tortugues d'un estudi ambiental en una bassa del riu Tordera
Diari de Girona 12/10/08

Se sospita que es destinaran a venda il·legal, ja que alguns exemplars poden costar 1.000 euros

TORDERA E.PADILLA
Assegura que encara hi està donant voltes. El torderenc Xavier Romera dedica les seves estones lliures a estudiar la vida animal de la conca del riu Tordera. Sovint, tot i que no és biòleg, participa en anellaments d'ocells o estudis o recomptes poblacionals de les bestiones que habiten aquest sistema. L'intent de destriar les espècies de tortugues autòctones i invasores habitants d'una de les basses del sistema del riu ha acabat en fiasco d'una manera extravagant. Part del material d'estudi, una seixantena de tortugues de les 70 i escaig que habitaven la bassa, va desaparèixer diumenge passat. Sense cap dubte, es tracta d'un robatori. El municipi on s'enclava la bassa, Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), ha denunciat el cas davant dels Mossos d'Esquadra, que estan investigant la desaparició de les bestioles. La seva mida -algunes pesaven més de dos quilos- i el fet que algunes pertanyen a espècies protegides fa pensar que es poden destinar a la venda il·legal i assolir un preu de fins a 1.000 euros, explica Romera.

La bassa, que forma part de sistema de llacunes de la conca del riu, està situada dins l'Arborètum de Santa Maria de Palautordera, un parc destinat a l'estudi didàctic de la natura del Montseny. És un recinte tancat que acull espècies vegetals -i animals en semillibertat: ànecs i altres ocells, a més de tortugues-, per tal que els visitants es puguin fer una idea de la riquesa que atresora un ecosistema, el del Montseny, declarat parc natural el 1978. La presència de tortugues de Florida, també coneguda com a tortuga de les temples vermelles, preocupa els naturalistes; ja que es tracta d'una espècie invasora que depreda animalons que sí són propis de la fauna local. L'objectiu de l'estudi era recomptar les tortugues invasores, treure-les de la bassa -hi acaben quan la gent se'n cansa de tenir-les a casa: són les típiques tortugues que venen a les botigues d'animals; i des de la bassa passen al riu- i deixar-hi, convenientment marcades per poder-ne fer un seguiment, només les dues espècies pròpies de la Tordera: la Mauremys Leprosa, la tortuga de rierol, i l'Emys orbicularis, coneguda com a tortuga d'estany. Ambdues són espècies protegides. A banda, les dades de l'estudi havien de ser proporcionades a la regidoria de Medi Ambient del municipi per ajudar en la gestió d'aquest parc.

Les tasques de comptar tortugues i identificar-les per espècies van començar dissabte passat, quatre d'octubre. Romera va comptar 57 tortugues de Florida, unes 16 de rierol i una tortuga d'estany. Es van posar paranys perquè les bestioles hi quedessin dins i poder marcar-les. Quan Romera va retornar diumenge al parc, però, les tortugues s'havien esfumat i els paranys eren buits. Ara per ara només queden uns 10 exemplars a la bassa, explica el naturalista. L'afer ha suscitat indignació també entre la població d'aquest municipi, ja que anar a observar i peixar les tortugues és un divertiment habitual de petits i grans a Santa Maria de Palautordera.

Des de l'Ajuntament també es considera que algú ha anat expressament a endur-se les bestioles, ja que cal haver-les tret amb algun vehicle, informa el mitjà local La Vila. A més, destaca Romera, per agafar els exemplars dels paranys un s'ha de ficar a l'aigua i "no crec que hagi estat un nen". Tampoc es descarta que es tracti d'una bretolada. Romera va marcar tres exemplars de la bassa; potser tot plegat s'esclarirà si mai es troba algun d'ells en un altre punt del riu, explica el naturalista.

Venda a Internet

La venda fraudulenta de rèptils d'espècies exòtiques és habitual a Internet, explica Romera. La mida dels animalons desapareguts significa que per una tortuga de Florira se'n poden demanar uns 200 euros, i fins a 1.000 euros per un exemplar d'una espècie protegida.
.
Notícia afegida el 14/10/08...
.
Lo del robatori anterior de tortugues al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya és una informació facilitada per en Xavier Rivera referint-se a fa uns anys i a un fòrum d’herpetòlegs, i que vaig comentar ara no sé on exactament parlant de possibles sortides comercials dels exemplars robats.


Investiguen el robatori d'una seixantena de tortugues de la bassa de l'Arboretum
L’Actualitat del Baix Montseny 14/10/08


La unitat de Medi ambient dels Mossos d'Esquadra està investigant l'extrany robatori d'una seixantena de tortugues de la bassa de l'Arboretum, al parc del Reguissol de Santa Maria de Palautordera. Els agents van ser ahir, dijous, a Palau, per intentar recollir proves que puguin conduir a l'autoria dels fets.

Aquests van passar el cap de setmana i els va descobrir Javier Romera, un estudiós que fa un seguiment de les tortugues a la conca de la Tordera. Romera, amb el permís de l'Ajuntament, havia instal·lat dissabte un seguit de trampes per capturar-les i així, l'endemà diumenge poder marcar-les i tornar-les a alliberar. L'operació consisteix en realitzar marques identificatives individuals a la closca per detectar els desplaçaments que fan els exemplars entre diferents punts de la conca de la Tordera.

En concret, s'analitzen les espècies Mauremys leprosa, la tortuga de rierol, Emys orbicularis, la tortuga d'estany, i Trachemys scripta, la tortuga de temples vermelles també coneguda com a tortuga de Florida. Les dues primeres són espècies autòctones protegides mentre que la tortuga de Florida és una espècie exòtica i invasora.

La sorpresa va ser diumenge quan, pels volts de les 4 de la tarda, Romera va anar marcar les tortugues i recollir les trampes i es va trobar que havien desaparegut. En recompte ocular del dia anterior s'havien detectat un mínim de 57 tortugues de Florida, i un mínim de 16 tortugues de rierol, a més d'una tortuga d'estany. Després del robatori, es considera que com a molt hi ha uns vuit exemplars tot i que fins que no hi hagi un dia assolellat no es podra fer un recompte més exacte.

Tant el regidor de Medi Ambient de Palautordera, Ferran Claudin, com el mateix Romera, no entenen com es va produir el robatori ja que dues hores abans les tortugues van ser vistes dins les cistelles. Per agafar-les calia entrar dins la bassa, que conbreix fins la cintura, ja que les nanses de captura havien estat lligades a les roques que hi ha al centre de l'estanyol.

Tampoc no era gens fàcil emportar-se la seixantena d'exemplars, alguns dels quals pesaven més de dos quilos, en menys de dues hores i sense ser vistos. Tot això amb les portes d'accés tancades que impedien que s'hi pogués acostar cap vehicle per transportar-les. "Tot plegat és molt sospitós", assenyala Claudín, ja que per portar a terme una actuació d'aquestes característiques cal un mínim d'infrastructura amb l'afegitó que el robatori es va produir a plena llum del dia.

L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera tenia la intenció, un cop marcats els diferents exemplars, regular la presència de les tortugues de Florida atès que es tracta d'una espècie invasora que perjudica les autòctones. Ara, però, es desconeix quin haurà estat el destí i si algun desaprensiu les ha introduït a la conca del riu.

Els Mossos d'Esquadra de l'àrea de medi ambient treballen amb totes les hipòtesis possibles. Entre elles no es descarta que els autors siguin persones que negocien amb la venda ilegal de la tortuga de rierol, una espècie autòctona que està protegida i de la qual està prohibit el seu comerç. Tot i que no és habitual, si hi ha hagut alguna denúncia per la venda d'aquests exemplars en mercats ambulants de municipis de l'entorn del Baix Montseny.

Segons Romera, no fa gaire es va produir un robatori de tortugues al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, situat a Masquefa (Anoia), si bé en aquella ocasió els autors del robatori es van emportar només les tortugues de riu i no les tortugues de Florida que, com en el cas de Santa Maria de Palautordera, no tenen valor. Javier Romera tampoc no descarta que l'autor o autors dels fets no siguin conscients de l'acció que han portat a terme i que, quan el robatori es difongui a través dels mitjans de comunicació, es desfacin de les tortugues de qualsevol forma.