divendres, 10 de desembre del 2010

Pesquen un estrany peix tropical a la cala Canyelles de Lloret de Mar. Diari de Girona 10/12/10

Pesquen un estrany peix tropical a la cala Canyelles de Lloret de Mar
Diari de Girona 10/12/10
.
El peix trompeta prové de la Mediterrània oriental i feia dos anys que no es veia a Espanya
.

La "Fistularia Commersonii" va ser trobada a la cala de Lloret durant la darrera competició de pesca en apnea. jesús gómez/ Pesca submarina
.
JORDI VERA
Troben una nova espècie invasora en aigües de la Costa Brava. En la darrera competició de pesca en apnea realitzada a cala Canyelles de Lloret es va capturar una Fistularia Commersonii, un ?estrany peix tropical provinent del Pacífic. La FistulariaCommersonii o peix trompeta és un peix d'un metre de longitud, cos allargat, musell tubular i aleta prolongada per un estrany filament.

La presència a la Mediterrània es va documentar per primera vegada el 2000, enfront d'Israel. Des de llavors s'ha establert a la Mediterrània oriental i cada vegada sembla ser més freqüent veure-la a la part occidental. En aigües espanyoles es va veure per primer cop el 2007, quan va aparèixer de forma gairebé simultània a Menorca, Eivissa, Palamós, Castelló i Granada. Després de dos anys d'aparent absència, però, es torna a observar en diferents llocs de la Mediterrània i en aquest cas ha estat localitzada a Lloret. Cal destacar que la seva colonització a aquesta zona del mediterrani ha estat molt ràpida.

Segons Carles Font, del Departament de Pesca Submarina, el Canal de Suez ha obert la connexió entre la Mediterrània i l'Índic, la qual cosa ha afavorit la migració de peixos, algues i invertebrats. Font assegura que malgrat que tinguem l'aigua més freda, aquesta presència esporàdica poc a poc serà més habitual, un fet que caldrà estudiar com afecta els nostres ecosistemes, segons Font.


La Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques, mitjançant els federats que formen el Departament de Pesca Submarina col·laboren en finalitats científiques i informen habitualment els diferents organismes públics. En aquesta ocasió, Quique Ballesteros i Toni Garcia van certificar la Fistularia trobada a Lloret de Mar.