diumenge, 24 de gener del 2016

Diccionari en línea dels noms catalans de les papallones

Diccionari en línea dels noms catalans de les papallones
Museu de Ciències Naturals de Granollers


El TERMCAT publica en línia el diccionari Noms de papallones, que recull 214 fitxes terminològiques corresponents a les espècies de papallones diürnes presents als diferents territoris de parla catalana, classificades per famílies, subfamílies i gèneres, i en un bon nombre de casos, amb la il·lustració corresponent.
El diccionari aplega les poques denominacions populars de papallones que ja hi havia en català (per exemple, miralletspapallona de l’arboç, papallona reina i vellutada del salze), però principalment ofereix denominacions de nova creació (per exemple, barrinadora del gerani, bruixa, daurat fosc, lleonada de garriga, migradora dels cards, turquesa mediterràniao verdeta d’ull ros) per a totes les espècies de papallones presents als territoris catalans, les quals no disposaven d’un nom comú per a fer-hi referència, de manera que els especialistes s’hi havien de referir sempre a partir de la denominació científica o en altres llengües.
L’objectiu d’aquesta tasca de fixació terminològica de les propostes comunes catalanes ha estat acostar l’àmbit de la lepidopterologia al gran públic. El procés va ser engegat per una comissió d’experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia, i va culminar amb la publicació d’un criteri aprovat pel Consell Supervisor del TERMCAT que permet explicar les decisions preses en les denominacions de les espècies de papallones diürnes incloses en el diccionari. La intenció és que aquest criteri també pugui servir per a la creació de noms comuns d’altres espècies que es puguin anar identificant en el futur.
Cada entrada del diccionari inclou el nom científic de l’espècie, la denominació o les denominacions comunes en català, i equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès). A més, les entrades referents a les papallones més comunes de la terra baixa mediterrània també presenten imatges, procedents del primer pòster de la col·lecció Papallones de Catalunya, il·lustrat per Martí Franch. Les entrades del diccionari s’aniran completant amb més il·lustracions a mesura que es publiquin la resta de pòsters de la col·lecció.