dissabte, 30 de gener del 2016

Ratxa seca extraordinàriament llarga. Meteo.cat 27/1/2016

Meteo.cat 27/1/2016

A l’Observatori Fabra de Barcelona fa 85 dies que no es registra una precipitació diària d’almenys 1 mm, igualant un rècord de l’any 1928

L’últim episodi de pluja extensa i abundant a Catalunya es remunta als dies 2 i 3 de novembre de 2015

La ratxa seca continuarà en molts punts, ja que no es preveuen episodis importants de precipitació com a mínim durant els propers 10 dies

Els indrets de Catalunya on aquesta ratxa seca s’està allargant més, amb màxims de fins a 86 dies a data 27 de gener, corresponen al litoral i prelitoral Central, així com a alguns punts de la Catalunya Central. Concretament, no es registra cap dia de pluja d’almenys 1 mm des del 2 o 3 de novembre a bona part del Barcelonès, del Vallès Occidental o de la plana de Vic, així com al sud del Maresme i diversos sectors del Vallès Oriental, l’Anoia, el Bages, el Moianès i el Baix Llobregat. I més localment, en alguns punts del Baix Camp i del massís del Montseny.

El mapa següent mostra la durada màxima de la ratxa seca arreu del país entre el 3 de novembre de 2015 i avui dimecres 27 de gener de 2016. S’ha obtingut a partir de les dades de 307 estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, de les quals 181 corresponen a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i 126 a la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics):


---------  Text complert a l'enllaç ---------

Precipitació acumulada

Més enllà de la ratxa seca, expressada en nombre de dies consecutius amb una precipitació diària inferior a 1 mm, cal destacar que la precipitació acumulada al llarg dels últims 85 dies ha estat molt escassa a pràcticament tot Catalunya, amb l’única excepció de la Val d’Aran i l’extrem nord del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.


El mapa següent, obtingut a partir de les dades de les estacions de la XEMA i de la XOM, mostra la precipitació acumulada a Catalunya entre el 4 de novembre de 2015 i el 26 de gener de 2016:


---------  Text complert a l'enllaç ---------