dissabte, 6 de febrer del 2016

Ovelles per parar el foc. El Punt Avui 6/2/2016

Aquesta notícia la llegim cada any... any rere any...

Ovelles per parar el foc
El Punt Avui 6/2/2016

El Parc de la Serralada Litoral utilitza dos ramats perquè pasturin per diverses zones per netejar-les de vegetació i disminuir el risc d'incendi forestal

L'actuació forma part d'un pla de la Diputació i l'Obra Social La Caixa



LLUÍS ARCAL - ÒRRIUS
Per lluitar contra els incendis forestals, tota prevenció és poca. Una vegada més, però, la natura demostra que és sàvia i que en moltes ocasions ofereix els recursos necessaris per establir una bona protecció contra el foc. Per això, la Diputació i l'Obra Social La Caixa van presentar ahir el pla d'actuacions amb l'ús de ramaderia per disminuir el risc d'incendi forestal en l'àmbit del Parc de la Serralada Litoral, a cavall de les comarques del Maresme i el Vallès Oriental.

Aquest projecte, a més, té una doble finalitat: a banda de mantenir les franges de prevenció d'incendis forestals, també vol servir per potenciar els conreus i els pasturatges de la zona. Per aconseguir aquest propòsit, s'han ampliat i millorat les àrees de pastures i s'han creat zones amb una baixa densitat d'arbres en una superfície que comprèn unes 172 hectàrees del Parc de la Serralada Litoral.

Però els autèntics protagonistes no són sinó els dos ramats del parc que fan les pastures, amb un total de 600 ovelles que fan la feina de desbrossar el sotabosc per convertir-lo en tallafoc. Un dels quals és
el de Miquel Giner, un pastor de Vilassar de Dalt que, amb l'ajuda dels gossos Moro i Diana, comanda les ovelles que pasturen per la banda del Maresme. “Realment és un projecte bo per a tothom, ja que a mi m'afavoreix perquè puc alimentar les ovelles pel parc i, a més, es fa una neteja del bosc”, va assenyalar el pastor, que no va dubtar a afegir-se a la iniciativa quan li ho van proposar. En aquest sentit, per permetre la rotació del ramat pels sectors seleccionats, resseguint les franges de protecció i les pastures creades, també s'han instal·lat cinc tancats per a l'estada temporal del bestiar. Aquests emplaçaments serveixen com a pletes temporals i possibiliten que el ramat faci estades durant dies en sectors allunyats del cobert on dormen habitualment.

“L'objectiu principal és crear barreres naturals per aturar el foc”, explicava Joan Rovira, enginyer forestal de la Diputació. “En el fons, s'utilitza el ramat com a eina per fer el manteniment del bosc i el sotabosc, a més de trencar la continuïtat de la massa forestal que funciona com a combustió quan hi ha un foc”, va recalcar Rovira. Però aquest pla també té altres objectius com ara afavorir i millorar les espècies de flora i fauna associades a l'entorn, com per exemple determinades orquídies i geòfits, així com diversos rapinyaires com l'àliga marcenca, el xoriguer i els ratpenats i papallones.

“L'aprofitament forestal ha de ser compatible amb la prevenció dels incendis”, remarcava el president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, Andreu Bosch, que va assenyalar que aquesta tasca “es combina amb la que duen a terme els ADF”.

Els municipis on s'han realitzat els treballs són la Roca del Vallès, Argentona, Òrrius, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Teià, Alella i Santa Maria de Martorelles, amb una inversió en els darrers cinc anys de prop de 400.000 euros. Finalment, en els sis projectes executats fins ara, hi han participat 33 persones en risc d'exclusió social, que han treballat conjuntament amb tres empreses del sector forestal.

Un pla transversal


A banda de la prevenció d'incendis forestals, la introducció dels ramats d'ovelles al Parc de la Serralada Litoral també aspira a potenciar els conreus i els pasturatges, així com a millorar les espècies de flora i fauna associades als espais oberts.

--------------------------------------------------------

Una notícia relacionada...

Properament començarà una explotació ramadera al Montnegre sorgida de l'Escola de Pastors
Ràdio Pineda 18/11/2015

Els ramats també poden ajudar a netejar el sotabosc del Montnegre

L’Escola de Pastors de Catalunya farà una xerrada informativa a Tordera el mes de gener per explicar la seva activitat i promoure la convocatòria sobre l’obertura d’inscripcions a la selecció per al curs 2016. Justament, un pinedenc va participar-hi a començaments de 2015 i properament iniciarà una explotació ramadera al Montnegre.
L’Escola de Pastors de Catalunya neix al 2009 al Pallars Sobirà amb l’objectiu, de garantir que joves catalans duguin a terme aquesta activitat fent-lo viable econòmicament. També vol ajudar a crear un nou model de pagesia, vinculat a la terra i als principis ètics i naturals.
L’escola està dirigida a tot el sector ramader. Per tant és una escola que vol formar pagesos i pastors vinculats a tot tipus de bestiar: ovelles, cabres, vaques de carn i de llet o rucs, entre altres.