dimecres, 9 de març del 2016

Tossa permetrà la construcció d´un hotel de quatre estrelles a Cala Morisca. Diari de Girona 9/3/2016

Tossa permetrà la construcció d´un hotel de quatre estrelles a Cala Morisca
Diari de Girona 9/3/2016

L'equip de govern vol aprovar, per majoria absoluta, el mateix conveni signat el 2012, arran del canvi de propietari

L'Ajuntament de Tossa de Mar té la intenció d'aprovar definitivament en el ple de demà el conveni de gestió urbanística de Cala Morisca que ha de permetre la construcció d'un complex hoteler de més de 26.000 metres quadrats. L'acord ja va ser aprovat el 2012, però un canvi de propietari -de la societat Morisca S.A. de Jacqueline Bachevillier a Tossagur S.L.- ha obligat el consistori a repetir els tràmits.

El futur complex hoteler de Cala Morisca ocuparà més de 26.000 metres quadrats. diari de girona

TOSSA DE MAR | ROSER ALBERTÍ L'equip de govern de Tossa de Mar (TU) vol aprovar definitivament, en el ple de demà, el conveni de gestió urbanística del sector de Cala Morisca, de 32 hectàrees, que permetrà la construcció d'un hotel de quatre estrelles i una zona d'equipaments, entre altres actuacions. L'aprovació es faria per majoria absoluta, ja que l'executiva local té set dels 13 regidors que conformen el consistori municipal, després de desestimar les al·legacions presentades a aquest acord. «El conveni és el mateix que ja es va signar el 2012, però ara s'ha de tornar a aprovar perquè els terrenys han canviat de propietari», va explicar l'alcaldessa, Gisela Saladich. Fins a l'any 2012, aquests terrenys pertanyien a la societat Morisca S.A. de Jacqueline Bachevillier, l'exdona del narcotraficant Jacques Cannavagio. A llarg dels últims quatre anys, però -segons va indicar l'alcaldessa-, aquests terrenys haurien passat a ser de l'empresa Tossagur S.L.

Així, el text signat fa uns mesos entre el consistori i Tossagur S.L. estableix que s'autoritzarà la construcció d'aquest hotel a canvi que el propietari cedeixi sense dret a aprofitament els terrenys de zona verda i vialitat, assumeixi el cost de l'accés al sector des del terme de Tossa, a través de la urbanització Martossa, i el cost d'una depuradora per tractar les aigües residuals del futur hotel i de la urbanització. Per la seva part, el consistori assegura que aquesta proposta permetrà també que s'augmenti l'espai de zona verda, que augmenti la superfície d'equipaments, que es regularitzin les amplades dels carrers i es traci un nou vial per evitar un cul de sac, o que les edificacions estiguin més concentrades.

«És un projecte de desenvolupament que permetrà dignificar una zona que actualment està molt degradada», va remarcar el regidor d'Urbanisme, Manuel Mohedano. Una degradació que, segons el consistori, es tradueix en la manca d'un sistema de clavegueram que reculli les aigües residuals que actualment s'aboquen a fosses sèptiques; en la necessitat d'un nou accés a Tossa -ja que actualment només s'hi pot accedir des de la Urbanització URCASA de Lloret- o en finalitzar el sistema viari per motius de seguretat i prevenció d'incendis. «Cal cedir les zones verdes a l'Ajuntament per garantir la conservació de la zona vegetal que envolta la Cala Morisca. I cal legalitzar les edificacions existents», afegeix el document.

A més, tal com ja va explicar l'equip de govern el 2012, tot i la necessitat de posada al dia de la urbanització, els diferents intents d'execució del Pla Parcial van evidenciar la «inviabilitat econòmica del projecte», atenent, sobretot, a les elevades despeses d'urbanització. Per aquest motiu, segons l'Ajuntament, es va plantejar una modificació del POUM sota la premissa d'inclusió d'usos hotelers.

Conflictes judicials

El complex hoteler ocuparà més de 26.000 metres quadrats, el 8% dels terrenys del sector de Cala Morisca que pertanyen al nucli de Tossa (la resta és de Lloret de Mar). La gran propietària de la zona, amb 282.000 metres quadrats, era l'empresa Morisca, S.A., propietat de Jacqueline Bachevillier, exdona de Jacques Cannavaggio, narcotraficant condemnat el 1992 per l'Audiència Nacional a 18 anys i 8 mesos de presó. Amb el conveni del 2012, Bachevillier es va comprometre a retirar tots els contenciosos oberts per aquesta qüestió, posant fi a més de 15 anys de conflictes oberts.

Els fets de tot plegat es remunten als anys 90, quan l'Ajuntament va adquirir la finca de Cannavagio de Cala Morisca per un procés d'embargament. L'alcalde d'aleshores, Telm Zaragoza, va plantejar la possibilitat de construir un hotel a la zona. La proposta, però, no va prosperar, després que el 2002 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgués que la finca havia de retornar a mans de Cannavagio en anul·lar l'embargament fet per l'Ajuntament perquè les notificacions s'havien fet incorrectament.

Des de llavors, la finca seguia sent propietat de la societat Morisca S.A. de l'exdona de Cannavagio, Jacqueline Bachevillier, fins que el 2012, amb el conveni que va signar l'Ajuntament pel qual s'autoritzava a fer-hi un hotel, Bachevillier es va comprometre a retirar els diferents contenciosos. Ara, però, el conveni s'ha hagut de signar de nou després que els terrenys canviessin de propietaris, passant a ser de Tossagur S.L. Un conveni que, segons el govern local, «preserva els interessos públics en tant que preveu una menor intervenció en el territori i no representa indemnitzacions patrimonials malgrat la reducció d'aprofitament». Després de l'aprovació, el propietari haurà de confeccionar el projecte que doni compliment al conveni comptant amb l'aprovació d'Urbanisme de la Generalitat.

Per la seva part, el grup municipal de CDC va demanar ahir la documentació sobre el conveni a l'Ajuntament per tal de poder treballar-la «a consciència» de cara al ple de demà.


I costa avall...


El nou passeig a ponent del port d'Arenys, en marxa
El punt Avui 9/3/2016

Els treballs per ampliar l'espigó i fer cinc locals a tocar de la platja començaran després de Setmana Santa

 Ports de la Generalitat preveu nou mesos d'obres

ELENA FERRAN - ARENYS DE MAR
Ports de la Generalitat va anunciar ahir l'adjudicació de les obres a la zona de ponent del port d'Arenys, que formen part del pla especial. Un projecte que ve de lluny i que té l'objectiu de dinamitzar els entorns del port, així com millorar la connexió amb la Primera platja i el municipi. Les obres les assumirà l'empresa Rogasa amb un import de 972.000 euros. Es preveu començar els treballs just després de les vacances de Setmana Santa i tindran una durada aproximada de nou mesos. Aquests terminis coincideixen de ple amb la temporada de bany de l'estiu i és per això que s'adverteix que els mesos d'estiu amb l'afluència de banyistes a la platja s'evitarà fer servir la maquinària pesant.

L'actuació inclou la construcció d'un edifici amb cinc locals destinats a usos comercials i de restauració, que s'aixecarà just al contradic de ponent. A finals de l'any 2013 ja es va fer una primera actuació per retirar les pedres del costat de l'espigó i deixar el contradic a punt per fer l'obra. Segons el pla especial, es poden implantar locals, de com a màxim 800 m², destinats a usos comercials, però en queden expressament exclosos “els usos de residència i de lleure musical nocturn”. S'hauran d'acollir a usos destinats a activitats turístiques i de serveis com ara: restauració, lleure, nàutic i turístic. Ports de la Generalitat admetrà també usos portuaris per a l'emmagatzematge, la comercialització i la distribució.

El nou edifici que s'ha de construir tindrà accés directe des de la platja i es farà un nou passeig, situat davant els locals nous, amb accés cap a la zona pesquera i en direcció a la platja. L'espai reservarà una zona per promoure l'activitat de vela lleugera i el projecte preveu unes instal·lacions per a aquesta activitat i la construcció d'una rampa d'avarada per a les embarcacions.

El doble d'ample

El futur edifici permetrà duplicar l'espai de passeig enlairat que queda a sobre les casetes dels pescadors. S'hi farà un mirador i un nou accés per baixar directament fins a la dàrsena pesquera, un accés que ara queda tallat i és d'anada i tornada. L'entrada al port que hi ha al costat de la Casa del Mar es mantindrà, així com la rampa per a persones amb mobilitat reduïda que es va fer per accedir al passeig enlairat. La urbanització de l'entorn millorà el tram final del rial del Bareu a la platja, que tindrà un pont per sobre la canalització.

L'alcalde d'Arenys de Mar i regidor d'Urbanisme, Estanis Fors (JuntsxArenys), es va felicitar que finalment les obres tirin endavant. “Vivim en un poble mariner i d'esquenes al mar”, apunta convençut que l'actuació permetrà dinamitzar la zona de la Primera platja i millorar l'accés directe al port. Tot i això, lamenta que les obres coincideixin amb la temporada de platges i confia que les molèsties siguin les mínimes aquests mesos que afectaran els banyistes.

LA XIFRA

972.000
Són els euros que es destinen a l'obra, pressupostada inicialment en 1,2 milions d'euros.

LA DATA

29.03.16
És la data prevista per començar els treballs després de les vacances de Setmana Santa.

El nou Can Martínez i resoldre la zona blava

Les obres que des de fa uns dies ja són visibles a la Primera platja d'Arenys són les del nou restaurant on hi havia Can Martínez. Els nous adjudicataris treballen a contrarellotge per obrir a temps el nou establiment aquest estiu. La concessió que va fer Ports de la Generalitat d'aquest nou establiment és per 20 anys.
Des de l'1 de gener els conductors poden aparcar gratuïtament a les bosses d'aparcament del port d'Arenys a l'espera que Ports de la Generalitat liciti la gestió a una nova empresa. L'alcalde d'Arenys de Mar, Estanis Fors, es va mostrar crític amb les bases de la nova licitació que exclou els aparcaments de zona verda reservats pels residents. Fors confia que aviat es resolgui l'adjudicació a alguna de les tres empreses que hi van optar i que només sigui de pagament els caps de setmana i els mesos d'estiu.
La nova concessió fins al 2019 i prorrogable un màxim de dos anys, variarà la distribució a l'espai de zona verda, que passarà a ser obert a tothom i gratuït els dies feiners. La zona blava que hi ha al Portinyol i al Montcalvari serà gratuïta de dilluns a divendres i de pagament els caps de setmana, els festius i els mesos d'estiu, amb l'objectiu de donar major rotació als vehicles.
En canvi, els aparcaments de la Picòrdia i la zona de pesca, en règim tancat i amb control d'accessos, es va anunciar que continuaran sent de pagament, amb una disponibilitat de 394 places i mantenint els mateixos abonaments i horaris, fins a les 10 de la nit a l'estiu i fins a les 8 del vespre la resta de l'any.