dijous, 28 d’abril del 2016

Bassa busca Grup Naturalista





Al següent post s'exposen els motius, necessitat, facilitat i ventatges per que qualsevol Grup Naturalista, Associació Ambientalista, ONG o Empresa Privada dedicada a la Natura (el qui no importa) adeqüi la Bassa del Molí de Can Marquès (Riera de Pineda de Mar, Tordera) per a la recuperació de Tritons verds (Triturus marmoratus) i Tritons palmats (Lissotritons helveticus) a aquesta localitat del Parc del Montnegre i el Corredor.

La Bassa pertany al Molí Fariner de Can Marquès, és Patrimoni cultural, és Àrea d'ús públic d'especial atenció del Parc del Montnegre i el Corredor gestionat per la Diputació de Barcelona, i localitat història per a la reproducció de espècies com els tritons objecte d'actuació, reinetes (Hyla meridionalis), granotetes de punts (Pelodytes punctatus). Gripaus comuns (Bufo spinosus), Salamandres (Salamandra salamandra), tòtils comuns (Alytes obstreticans), granotes pintades (Discoglossus pictus) i granota verda (Pelophylax perezi). Hi ha abundant documentació al respecte i es pot consultar a persones que l'han visitat i estudiat si les meves observacions no són suficient.

http://parcs.diba.cat/documents/202412/178b22a1-f283-4233-b4db-b56b7461b688
http://parcs.diba.cat/documents/202412/73ac3e41-8e75-41b4-9ace-2c7fafe1eab0
http://parcs.diba.cat/documents/202412/1d182765-8af1-46c9-8f10-0507366705eb
http://parcs.diba.cat/documents/202412/0c570fa4-4ef9-4147-9e9f-7f8cf1406a97
http://parcs.diba.cat/web/Montnegre
http://parcs.diba.cat/documents/202412/da4e1b87-3aed-47d8-8c2e-e4d1c47eeca6
http://minuartia.com/data/publicacions/bio/3108091018_0701bioseguimentamfibisespminuartia.pdf

També m'ofereixo a mostrar sobre el terreny tota l'informació que s'exposa a aquest post (llocs on trobar amfibis, basses, safaretjos, torrents,...) per veure en persona les poblacions residuals de Triturus marmoratus i Lissotriton helveticus i la necessitat d'actuar a la Bassa.

Per què aquesta Bassa?

Fa uns 25 anys, aquí i a altres basses i safaretjis propers es reproduïen totes les espècies esmentades (menys Discoglossus que és d'aparició recent). La Bassa estaba abandonada (com el Molí) i s'omplia d'aigua de pluja a la part més fonda. Hi havia molta vegetació al voltant que afavoria l'accès dels amfibis al seu interior i posterior sortida. I no hi havia ni peixos ni cap altre espècie exòtica (es pot veure una imatge més endavant).

Cal destacar que a tota la conca de la Riera de Pineda no s'ha detectat fins ara la presència de crancs americans, visons americans, etc., i sí cranc de riu autòcton per exemple.

L'any 2011 es va restaurar  el Molí per part de la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda (hi ha fotografies de les obres més endavant) incloent la neteja i impermeabilització de la Bassa, es va omplir d'aigua permanentment, i posteriorment es van introduir una gran varietat de peixos exòtics (hi ha fotos més endavant).

Aquí podeu veure l'estat actual de la Bassa...





Aquesta Bassa es troba a només 20m de la Riera de Pineda, en front del Torrent de n'Avall, i sota Sant Pere del Riu,... 3 espais importants per a l'herpetofauna a l'àrea més propera al mar del Parc del Montnegre i el Corredor. Els darrers anys s'han perdut tots els safaretjos, piques i basses de la zona (ho podeu veure als enllaços anteriors) per abandonament, introducció de peixos exòtics, restauració, etc., i només queda el Torrent de n'Avall com a refugi de tritons perquè un "pringat" va restaurar gorgs fa uns anys. Malgrat això últim, aquestes poblacions residuals són molt vulnerables a la sequera i la colmatació per sorres en cas de pluges intenses per la obertura de camins paral·lels els darrers anys.

Per què aquesta bassa?... Està al mig de totes les poblacions conegudes de la zona (actuals o històriques), connecta la Vall de la Riera de Pineda amb la Plana agrícola de Pineda de Mar, on malgrat la plastificació i mecanització dels camps i hortes encara abunden algunes espècies com Hyla, Alytes, Pelophylax, Pelodytes i Epidalea, i és la bassa més important per mides, qualitat i potencial de totes. A més a més, es tracta de recuperar unes poblacions històriques, no de cap reintroducció.

Cal l'actuació?

M'atrevo a dir que si no es recupera la bassa per als tritons verds i palmats, el Parc del Montnegre i el Corredor perd les poblacions més properes a la línia de costa, si no a tota la conca de la Riera de Pineda. Les actuacions realitzades al Torrent de n'Avall (recuperació de gorgs) no garanteixen la reproducció d'aquestes espècies per irregularitats climàtiques (sequeres) i colmatació per sediments. Si algú coneix alguna bassa o safareig proper que desmenteixi aquesta afirmació, que ho digui.

Si aquí, dins el Parc, a una bassa estratègica, no es protegeixen aquestes espècies, no sé a on.

Actuació mínima

A continuació podeu veure que la Bassa i l'entorn no requereixen grans actuacions costoses perquè ja s'ha intervingut a la zona per altres motius...

La Bassa és de molt fàcil accés però està tancada, fet que impedeix la seva degradació per freqüentació i dificulta la introducció i alliberament d'espècies exòtiques...



Hi ha un Aparcament a només 20m de la Bassa...


I a 30m de la Bassa un lloc on llençar les deixalles...



S'inclou dins un conjunt arquitectònic format pel mateix Molí Fariner de Can Marquès...


El Forn de Calç de Can Marquès a 30m de la Bassa...


L'Arcada Romana de Sant pere del Riu a 180m de la Bassa...



La Font del Ferro a 200m de la Bassa...



Espais oberts al voltant...





Enmig d'un paisatge mediterrani ocupat per alzinars...





I tot el conjunt es troba perfèctament senyalitzat i és una cruïlla a l'entrada del Parc de diversos Itineraris de Natura Locals i de BTT...










Annex a la Bassa hi ha l'antiga bassa romana que es pot adequar com aiguamoll auxiliar...






I també adjacent a la Bassa hi ha un espai obert propici per a la creació d'una bassa temporal que reculli les aigües del torrent que baixa del Turó de La Guàrdia i de la Font del Ferro, que es pot fer servir per reutilitzar l'aigua de la Bassa en cas de buidat o manteniment (retirada de peixos exòtics, per exemple)...


La Bassa està perfèctament restaurada i impermeabilitzada per la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda...

La Bassa abans de la restauració...


La Bassa netejada...


Treballs de restauració i impermeabilització per part de la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda 24/6/2011...





La Bassa plena d'aigua després de la restauració...



Només caldria buidar la bassa per retirar els peixos, una petita intervenció de bioingenieria amb rotllos i mantes de fibra de coco per facilitar l'entrada i sortida de l'aigua dels amfibis (cobrir la riba més propera a l'alzinar, la rampa actual és ridícula) i la creació d'una petita illa flotant enmig de la bassa per als adults i metamòrfics.


Actuació mínima per obtenir ràpids resultats (millor relació cost-benefeci impossible). Les poblacions residuals d'amfibis estan garantides per a la colonització de la bassa, l'espai està protegit i adeqüat per a les visites organitzades i estudis que es vulguin fer allà, i el finançament està garantit per la Diputació de Barcelona que és la que gestiona el Parc, per exemple.

No conèc cap motiu per no adequar la Bassa per a la recuperació de Tritons palmats (Lissotriton helveticus) i Tritons verds (Triturus marmoratus), i no conec cap motiu per què la Diputació no protegeixi aquestes poblacions.

Això no és cap broma, i demano l'ajuda de qualsevol per fer arribar aquesta informació a qui cregui competent per realitzar les actuacions necessàries.

Moltes gràcies.