dilluns, 13 de juny del 2016

Les pluges de la primavera no solucionen la sequera acumulada. Diari Ara 12/6/2016

Les pluges de la primavera no solucionen la sequera acumulada
Diari Ara 12/6/2016

Les pluges han atenuat la sequera a molts sectors, però no a tot arreu. En alguns punts del litoral la vegetació se'n ressent

MANEL CASCANTE Barcelona

Exemplar de pi pinyoner al Maresme / MANEL C.

Les acícules velles del pi s'assequen aquests dies a molts sectors / MANEL C.

La primavera no ha estat climàticament extrema
Aquesta setmana el Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat el balanç climàtic de la primavera, en què destaca que s'ha de considerar termomètricament normal a gran part del país, tot i que en algunes zones –com és el cas de Barcelona– ha estat lleugerament càlida. Pel que fa a la pluviometria, s'ha de considerar normal o lleugerament plujosa a gran part del territori. Els mapes adjunts a l'informe mostren que en alguns sectors de l'est del país, també a la Vall d'Aran, s'ha recollit menys pluja de la que seria habitual.
La primavera ha estat relativament plujosa en general, però el mes de maig s'ha comportat de forma molt irregular. Alguns sectors del nord del país han rebut molta precipitació a causa dels xàfecs i les tempestes, però en d'altres – especialment a l'est i a prop del litoral i el prelitoral–, tot i haver enregistrat molts dies de pluja i fer-nos la impressió de ser un més 'humit', el balanç mensual ha estat baix i clarament inferior a l'habitual.
En el cas de l'Observatori Fabra de Barcelona, per exemple, nou dies de pluja al llarg del maig es van traduir tan sols en 29 litres per metre quadrat a finals de mes, encara no el 30% del que hauria de caure. També destaquen, per pocs litres acumulats, la ciutat de Tarragona, Mataró o Sant Sadurní d'Anoia amb tan sols 20 litres per metre quadrat, Reus (aeroport) amb 25, Sant Cugat del Vallès amb 26, Amposta amb 28 o Caldes de Montbui amb 37.
A l'altre extrem cal ressaltar els 156 litres de Núria, els 132 de la Bonaigua, els 113 de Guardiola de Berguedà o els 96 de l'aeroport de Girona.
Estrès hídric a les pinedes del litoral
Una primavera relativament plujosa a trets generals no haurà estat suficient per atenuar o solucionar una sequera acumulada, que fa força més d'un any que s'arrossega en alguns sectors del país, sobretot a prop de la costa. Això podria explicar –per bé que només parcialment– l'aspecte que aquests dies mostren algunes pinedes de zones pròximes al litoral. A Collserola, o a la Conreria, a tall d'exemple, els arbres mostren moltes fulles seques i el seu aspecte grogós ressalta des de la llunyania.
¿S'entreveu algun episodi de pluja general a la vista?
Que plogui poc a partir d'ara és una cosa normal en el nostre clima mediterrani. Amb l'excepció del Pirineu i el Prepirineu, on l'estació càlida és la més plujosa de l'any a causa de les tempestes, cal recordar que l'estiu és l'època més eixuta de tot l'any al litoral i el prelitoral.
A l'estiu el cinturó d'anticiclons subtropical guanya latitud i s'encarrega de bloquejar l'arribada de pertorbacions procedents de l'Atlàntic. La majoria de precipitacions d'aquesta època ens arriben gràcies a les tempestes, generades en situacions de presència d'aire fred en altura.
Tot i que caldrà seguir-ho bé al llarg dels pròxims dies, de moment els mapes a curt termini són relativament optimistes, ja que anuncien l'aproximació d'una pertorbació entre divendres i dissabte.  L'aire fred que l'acompanyarà podria afavorir xàfecs i tronades força extensos que acabarien regant, poc o molt, bona part del territori.