dimarts, 5 de juliol del 2016

Front comú per protegir els boscos del Maresme. Consell Comarcal del Maresme 5/7/2016

Front comú per protegir els boscos del Maresme
Consell Comarcal del Maresme 5/7/2016


Consell Comarcal, Ajuntaments, Diputació i Generalitat treballaran conjuntament per salvar les pinedes del Maresme. Després de l'alerta llançada pel Consell Comarcal del Maresme, s'han mantingut diverses reunions tècniques i polítiques per pactar les actuacions a emprendre. Els darrers informes apunten que unes 40 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables, però el problema es pot agreujar encara més si no es posen en marxa les mesures adients. S'ha detectat que hi ha unes 6.600 hectàrees (el 20% de la superfície forestal de la comarca) vulnerables als efectes de les tres plagues que estan atacant els pins pinyers maresmencs: l'escarabat Tomicus, l'eruga processionària i els fongs.
Tal i com va fer públic el Consell Comarcal el passat 23 de maig, les pinedes maresmenques estan patint els efectes del canvi climàtic. Les situacions de sequera i d'onades de calor, agreujades per una manca de gestió forestal eficaç, han debilitat els arbres deixant-los sense recursos per contrarestar les plagues. A més,estan patint simultàniament els atacs de la Processionària, del fong Thyriopsis halepensis i de l'escarabat Tomicus destruens. A hores d'ara, s'han detectat exemplars afectats -en major o menor intensistat- a tots els municipis del Maresme.
La situació requereix d'una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden ser salvables. Són actuacions, però, que s'han de programar de manera coordinada tota vegada que hi ha arbres afectats en sòl forestal, però també en sòl urbà. A més, el 99% són de propietat privada.
Davant d'això, el Consell Comarcal del Maresme ha cercat la complicitat dels diferents departaments competents de la Generalitat i la Diputació. Aquestes administracions s'han compromés a dotar de recursos un pla d'actuació que permeti salvar els boscos maresmencs. Aquests ajuts es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals que hi ha a la comarca: El Parc Serralada Litoral Central i El Montnegre Corredor. Cal, doncs, que els propietaris que tinguin arbres afectats, contactin amb l'associació que territorialment tinguin adscrita.
Paral·lelament, s'han mantingut reunions amb els ajuntaments de la comarca per tal de coordinar les actuacions a emprendre des dels serveis tècnics i mantenir una única línia d'informació ciutadana. El Consell Comarcal els ha fet arribar uns opuscles especificant les mesures de prevenció i control de les plagues i d'actuació per retirar els arbres morts, tant en zones urbanes com forestals. 
Guia per als ajuntaments
Guia per als ajuntaments
Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 5
Mida: 627,34 kB
Pins malalts en sòl forestal
Pins malalts a sòl urbà
Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 932,57 kB
pins malalts en sòl urbà
pins malalts en sòl urbà
Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1,03 MB

Front comú contra l'escarabat que mata els pins del Maresme
El Punt Avui 5/7/2016

El Consell Comarcal i els municipis sol·liciten ajuts tècnics i econòmics a la Diputació i la Generalitat per actuar d'urgència per aturar la plaga

Recomanen als propietaris que s'associïn per gestionar la neteja dels boscos afectats


El Consell Comarcal està unint esforços per mirar d'aturar la plaga de Tomicus piniperda, un escarabat que està afectant les pinedes del Maresme. Per això ha demanat als trenta municipis de la comarca que donin suport a una carta d'adhesió conjunta per demanar a la Diputació de Barcelona i la Generalitat una actuació urgent que permeti netejar els boscos i frenar la propagació d'aquest insecte que acaba matant els arbres més debilitats per la sequera. Segons explica el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó (CiU), es tracta de coordinar totes les parts afectades per saber com actuar tant si es tracta de sòl forestal privat com públic.
La situació requereix una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden sobreviure. Són actuacions, però, que s'han de programar de manera coordinada, i és per això que s'ha buscat la complicitat de la Generalitat i la Diputació per destinar-hi recursos tècnics i econòmics. Els ajuts que estan per determinar, segons el volum de propietaris i l'afectació que tinguin els boscos, es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals, la del Parc Serralada Litoral Central i el Montnegre Corredor.
Els tècnics del Consell Comarcal han mantingut trobades amb els ajuntaments per tal de coordinar les actuacions i s'han editat uns opuscles on s'expliquen les mesures de prevenció i control de les plagues i d'actuació per retirar els arbres morts, tant en zones urbanes com forestals. La recomanació és talar tots els arbres morts i els afectats per l'escarabat i retirar del bosc les restes en menys de trenta dies entre l'1 de setembre i l'1 de febrer, que és quan l'insecte està més actiu.

LES XIFRES

5.400
És el nombre de propietaris forestals que tenen terrenys als boscos del Maresme
6.600

Són les hectàrees de pi pinyer que hi ha al Maresme, de les quals unes 800 estan afectades per l'escarabat

Boscos malalts, en mans privades

Als boscos del Maresme el pi pinyer no és l'espècie que predomina però ha anat guanyant terreny i ocupa unes 6.600 hectàrees. D'aquesta extensió, es calcula que hi ha unes 800 hectàrees afectades per Tomicus piniperda, de les quals n'hi ha 40 que ja es consideren irrecuperables. Amb aquestes xifres el Consell Comarcal ha alertat les administracions supramunicipals de la necessitat d'emprendre mesures urgents perquè les pinedes no desapareguin. I la solució, segons els experts, és gestionar millor i netejar els boscos, que en un 99% ocupen sòl privat. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó, reconeix que el repte és convèncer els propietaris dels avantatges d'associar-se i beneficiar-se així dels ajuts públics per netejar les parcel·les. “No s'actua als boscos pel poc rendiment, però ara és una oportunitat per fomentar la biomassa”, apunta Triadó. A la comarca hi ha registrats 5.400 propietats forestals dels quals molts representen petites parcel·les. La Generalitat treballa sobre el terreny amb les ADF per elaborar una cartografia digital de l'afectació per saber on és més urgent actuar.
El Maresme vol salvar les seves pinedes en perill
Diari Maresme 5/7/2016


Les pinedes maresmenques estan patint els efectes del canvi climàtic. El Consell Comarcal del Maresmeja va alertar el passat mes de maig que les situacions de sequera i d’onades de calor, agreujades per una manca de gestió forestal eficaç, han debilitat els arbres deixant-los sense recursos per contrarestar les plagues. Ara, per fer front comú a aquesta situació, el mateix Consell Comarcal, les consistoris maresmencs, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de  Catalunya s’han proposat treballar conjuntament per salvar les pinedes maresmenques. En aquest sentit, ja s’han mantingut diverses reunions tècniques i polítiques per pactar les actuacions a emprendre.
Els darrers informes apunten que unes 40 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables, però el problema es pot agreujar encara més si no es posen en marxa les mesures adients. S’ha detectat que hi ha unes 6.600 hectàrees – un 20% de la superfície forestal de la comarca – són vulnerables als efectes de les tres plagues que estan atacant els pins pinyers maresmencs: l’escarabat Tomicus, l’eruga processionària i els fongs. Aquestes plagues ja s’han notat en major en menor intensitat en exemplars de tots els municipis del Maresme.
Davant d’això, el Consell Comarcal del Maresme ha cercat la complicitat dels diferents departaments competents de la Generalitat i la Diputació. Aquestes administracions s’han compromès a dotar de recursos un pla d’actuació que permeti salvar els boscos maresmencs. Aquests ajuts es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals que hi ha a la comarca: El Parc Serralada Litoral Central i El Montnegre Corredor. Per la seva banda, els propietaris que tinguin arbres afectats hauran de contactar amb l’associació que territorialment tinguin adscrita.Segons alerten fonts comarcals, la situació requereix d’unaintervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden ser salvables. Són actuacions, però, que s’han de programar de manera coordinada tota vegada que hi ha arbres afectats en sòl forestal, però també en sòl urbà. A més, el 99% són de propietat privada.