dilluns, 25 de juliol del 2016

Sobre la Platja de les Dunes de Santa Susanna 25/7/2016

El dissabte passat vaig publicar al blog l'entrada Santa Susanna urbanitza el seu darrer tram de costa lliure 23/7/2016 , i voldria afegir un parell de coses i reflexions en veu alta...

Copio literalment els 2 comentaris a l'entrada

Oscar Bargalló...

És una llàstima.

Aquest estiu he mostrejat el quadrat DG70 de l'atles d'ocells nidficants de Catalunya, i és justament l'unic punt on he trobat cogullades. Una parella. Anava creuant la via del tren anant dels camps al descampat.

Podria ser l'únic punt on cria (o criava) la última parella de cogullades de tot el quadrat.

A més a més, a prinipis d'abril vaig detectar un grup de terreroles alimnetant-se en aquest indrent.

Jordi Torallas...

Aquest és el motiu de la intervenció en aquest espai: http://www.elpuntavui.cat/societat/article/-/973906-santa-susanna-reuneix-els-millors-artistes-de-balls-llatins.html

Sobre el Planejament urbanístic de Santa Susanna

Si accediu al Mapa urbanístic de Catalunya, cerqueu pel Registre Catastral 5886101DG7058N i feu servir l'icona d'informació, podreu veure que els terrenys en qüestió estan classificats com Sòl urbà consolidat i qualificats com Equipaments esportius privats.

Si obriu el mapa fins a veure tota la Platja de les Dunes (entre Pineda de Mar i la Riera de Santa Susanna), podeu veure que tot l'espai lineal entre la via del tren i el Pla de Balasc (Sòl no urbanitzable d'Alt valor agrícola ), i la Platja (Zona marítimo-terrestre) està classificat com Sòl urbà consolidat.

Ara mateix em faig una sèrie de preguntes...

Com és que s'ha permés aquesta burrada de classificació?

No hi ha a Santa Susanna ni una sola persona preocupada pel Medi Natural del seu municipi?

Com pot ser que aquest espai no sigui Zona marítimo-terrestre?

Mai, ningú, s'ha preocupat d'aquests espais?

Què, i quí, hi ha darrera de tot plegat?

Realment és necessari urabnitzar aquest espai? o no hi ha altres llocs millors per fer-ho a Santa Susanna?

Per cert... dir que s'ha reunit als millors artistes de balls llatins no explica les obres que es fan ara... encar no se sap què faran allà.

Sobre la Platja de Les Dunes

Primer de tot, dir que "Les Dunes" només estan al nom de la platja perquè els 2 monticles de sorra amb pins plantats no mereixen aquest nom, i no parlem ja de les palmeres per no ofendre al personal.

Aquesta platja i camps de reraduna, juntament amb la plana agrícola del Pla de Balasc a l'altre costat de la via del tren, és l'únic espai litoral obert sense urbanitzar (de moment) del municipi i el segon de tota la plana litoral deltaica entre Blanes i Calella (després del Pla de Grau i La Pomareda de Malgrat de Mar) que connecta la muntanya amb la costa a nivell biològic i que representa una unitat paisatgística imprescindible a una costa tan edificada i ocupada com l'Alt Maresme.

El potencial d'aquest espai com a possible zona de restauració ecològica i ubicació d'un possible espai natural litoral (aiguamoll i sistema dunar, per exemple) no el trobem a cap altre lloc de tot el Maresme, ja que ni afectaria a zones urbanes properes, ni es tracta d'un espai molt freqüentat, ni representa cap perjudici envers cap altre activitat... tot el contrari... és una zona tranquil·la i important de pas per a vianants que passegen entre Pineda i Santa Susanna i una mínima actuació podria representar un punt de primera magnitud per a dotar d'uns serveis turístics i socials orientats a compaginar el passeig amb l'observació i gaudi dels ocells migratoris i marins entre Barcelona i l'Empordà... i si no es pot fer aquí, no sé a on, la veritat.

Permetre i tolerar la seva urbanització definitiva, i més quan es tracta d'equipaments que es poden ubicar a llocs més adequats i accessibles, és tancar la porta definitivament a qualsevol actuació d'aquesta mena a un territori amb tants "ornitòlegs maresmencs".

Fa molts anys que escolto de molts d'aquests "ornitòlegs" frases tipus "em preocupo del Medi Ambient i dels Aiguamolls de l'Empordà", "sóc soci d'aquest o aquell Grup Naturalista", "fa molts anys que observo i anello ocellets", "s'ha de protegir l'hàbitat d'aquest o aquell ocellet", "l'ocell de l'any, ara, és el pardal", o el típic "el meu primer ocellet de l'any és...",... però tot això no serveix de res si no hi ha la més mínima preocupació pel Medi Natural més proper... serà divertit escoltar a més d'un d'ells dient coses com "és una llàstima que ja no es vegin cogullades al Maresme" després de no haver fet o dit absolutament res per impedir que urbanitzin els camps oberts del seu poble... alguns riurem molt.

Santa Susanna al podi

Això fa anys que ho dic de Santa Susanna, no bé d'aquesta platja... És el municipi de tota la Baixa Tordera, tot i l'aferrissada competència de la resta, que sense cap mena de dubte es porta el premi al Municipi amb major despreci envers el seu entorn natural, i està a dalt de tot del podi dels que més han fet els darrers anys per malmetre tots i cadascun dels seus valors naturals. I tot i la competència, gens menor de Tordera.

Aquest honor és possible perquè a tota Santa Susanna no hi ha ningú que es preocupi d'aquestes tonteries.

Són reflexions en veu alta que em faig a mí mateix... simplement això.

 2014
 2010
 2006
2000 
1994
1986
1956