divendres, 2 de setembre del 2016

Manifest en defensa de les Banyeretes (Sant Pol de Mar) 2/9/2016

Manifest en defensa de Les Banyeretes (Sant Pol de Mar)


A les següents línies s’exposen les problemàtiques creades per la prova pilot encaminada a habilitar la platja de Les Banyeretes com a Zona de bany amb companyia de gossos, les afectacions sobre una espècie d’au estrictament protegida, incompliments de la normativa, el rebuig veïnal, naturalista i científic al disseny i a l’elecció de l’indret on posar en marxa la iniciativa, i les demandes dels sota signants per redreçar la situació.

A conseqüència de les darreres informacions publicades els darrers dies (21), les més recents aquest dijous 1 de setembre (22), també volem fer esment a les falsedats i incorreccions expressades per l’equip de govern municipal sobre aquesta problemàtica.

El passat mes de juny de 2016 l’ajuntament de Sant Pol de Mar va encetar una prova pilot (1,2) encaminada a habilitar la platja de Les Banyeretes com a Zona de bany amb companyia de gossos.

Aquesta prova pilot es va dur a terme sense explicació i publicitat prèvia adient per admetre al·legacions de rebuig o de modificació per part de veïns o entitats afectades, obviant la legislació mediambiental entre d’altres, i executant-la sense les mesures d’ordenació d’ús i de seguretat necessàries. Aquests fets han estat reconeguts per l’equip de govern municipal i s’emplacen a l’any vinent per estudiar la correcció, només, d'una petita part de les problemàtiques.

El rebuig veïnal (3,4) i dels antics usuaris (5) ha estat immediat, des del primer moment, tant per les formes en que s’ha dut a terme (sense regulació, sense delimitació clara, sense desinfecció i neteja, sense equipaments adients) com per les maneres, ja que hi ha hagut moltes queixes i poques han rebut una resposta idònia. Aquesta mateixa setmana s’ha formalitzat la creació de l’Associació per a la Preservació de les Platges de Sant Pol de Mar, plataforma veïnal amb ampli suport, per tal d’iniciar les accions necessàries per redreçar la situació.

Malgrat voler minimitzar o amagar aquest rebuig per qualificar d’èxit la prova pilot i animar a altres municipis propers a imitar-la, i tal i com es detalla més endavant, resulta com a mínim sorprenent quan no enganyós que el propi equip de govern admeti els incompliments legals i es vegi obligat a rectificar però alhora mantingui l’actuació a dia d’avui obviant l’ampli rebuig veïnal, a més a més de les afectacions sobre una espècie protegida reconeixent la no aplicació de les mesures correctores necessàries.

S’ha de recordar que, a diferència d’actuacions similars dutes a terme a altres localitats i zones urbanes, no existeix control adequat o tancat que delimiti l’accés de gossos deslligats a la resta de platges, penya-segats o roques properes, fet que s’agreuja per la manca de vigilància i per la manca de responsabilitat d'alguns visitants. Traslladar l’any vinent la zona de bany amb companyia de gossos uns metres més al nord sense modificar el disseny (accés lliure sense tancat), sense augmentar la vigilància o control a la resta de platges amb presència d’usuaris incívics (a causa de l’efecte crida produït) i sense reconèixer que s’ha generat un problema evitable de difícil correcció, no deixa de ser una burla envers els veïns, el Departament de Territori i Sostenibilitat i les espècies protegides afectades.

Tot fa indicar que l’elecció d’aquest indret per al bany en companyia de gossos ha estat únicament per estalviar-se les necessàries mesures mínimes de disseny i control a càrrec del consistori aprofitant el seu aïllament entre roques i esculleres, i per evitar conflictes en platges del municipi molt més freqüentades, fet que indica que admeten que aquesta actuació sí pot ser problemàtica.

El rebuig naturalista i científic ve donat per l’afectació produïda a una espècie protegida:

El Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) és una espècie en perill i estrictament protegida per les legislacions autonòmica, estatal i comunitària, tant com a espècie com els indrets on s’instal·la:

Directiva 79/409/CEE Annex I (Espècie d'interès comunitari objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats)
Ley 42/2007 Annex IV (Espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat)
Real Decreto 139/2011 Vulnerable
Decret Legislatiu 2/2008 Espècie protegida (Categoria C)
Decret 148/1992 Annex II (Espècie molt sensible)

Des de fa anys, la costa de l’Alt Maresme ha esdevingut refugi de la població estival més gran i important de tota la Mediterrània (6,7,8), amb la presència de centenars d’exemplars (majoritàriament nascuts a les Illes Balears) que aquí troben l’aliment necessari (calador de sonso) i les roques i penya-segats adients per descansar o agrupar-se (dormidors) durant l’estiu i fins que tornen a les àrees de nidificació.

Fa molts anys que es segueix l'evolució d'aquesta espècie a la costa catalana, i l’any 2014 es va iniciar un treball (9,10) encaminat en conèixer la biologia i l’evolució d’aquesta població amb tasques d’anellament, seguiment i estudi que, entre moltes altres conclusions, identifiquen els indrets més importants de la costa on s’agrupen, majoritàriament entre els municipis de Calella i de Sant Pol de Mar, i Les Banyeretes és un d’aquests.

Tot i la massiva presència d’estiuejants a les platges, cales i roques de l’Alt Maresme durant l’estiu, els corbs marins emplomallats s’han adaptat i toleren aquesta presència massiva d'estiuejants (fet que explica també el seu gran nombre a la zona) i resulta freqüent veure’ls descansant o alimentant-se literalment envoltats de persones (11, 23).

Pel contrari, ni toleren ni es poden adaptar a la presència de gossos, essent perseguits i foragitats per aquests fins i tot per les roques i fent incompatible l’accés de gossos a aquestes localitats de la costa amb la defensa d’aquesta espècie protegida (12,13).

Cal fer esment de la tasca que diferents ornitòlegs de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) realitzen des de fa mesos per redreçar la situació provocada i que ha portat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a emetre fins a 4 informes negatius i demandes específiques per a la seva correcció.

La ubicació i disseny d’aquesta prova pilot a Les Banyeretes ha estat un greu error ja que pot afectar a aquesta localitat important per a l’espècie i obre un precedent, encara reversible, a la resta de localitats properes (14). Cal recordar que aquesta problemàtica ja era coneguda per part de l’equip de govern municipal, tant per comunicació verbal per part del grup científic (9) que estudia aquesta població fins i tot abans d’iniciar-se la prova pilot, com via mitjans de comunicació (6,7,8) locals, comarcals i generals amb diferents publicacions i articles on es descriu la incompatibilitat de la presència de l'espècie amb l'accés lliure de gossos. Malgrat tot, en cap moment hi ha hagut voluntat per part seva durant tota la temporada de bany d’escoltar les demandes de cercar altre ubicació adient i de limitar l'accés mitjançant un tancat apropiat.

És necessari recordar que l’afectació dels gossos a les espècies protegides no depèn ni del nombre d’usuaris d’aquesta iniciativa ni de cap altre consideració semblant, essent irrellevant tractar la problemàtica amb xifres (6.000 usuaris segons l’equip de govern) o ubicació (200 metres amunt o avall) sense abordar el problema de vigilància higiènico-sanitària i de la seguretat de les persones usuàries, principalment dels nens,  o del control al conjunt de platges municipals.

Tot i la senyalització ara existent i tot i les escasses indicacions al respecte per part dels Agents Municipals, ha quedat demostrat que la presència de gossos a la resta de platges, cales i roques s’ha incrementat (15) per un efecte crida produït per aquesta prova pilot i per manca de vigilància al respecte. Per aquest motiu, degut tant a la ubicació com a la política municipal sobre aquest tema, es posa en greu perill a aquesta espècie protegida tant a nivell individual (manca de descans i termoregulació dels individus per l’empenta i molèsties que generen els gossos lliures) com a la colònia.

Volem destacar que la iniciativa ha rebut informes desfavorables i demandes expresses de canvi d’ubicació per part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Tot el contrari que a altres municipis propers (16,17,18) on sí s’ha rebut amb interès la presència d’aquesta espècie a les seves costes des de fa temps, l’equip de govern de Sant Pol de Mar ha mostrat poca sensibilitat i coneixement al respecte i no ha fet cas a les peticions, arribant a parlar de “perpetuar la iniciativa” (19) o “mantenir-la” (22) traslladant la problemàtica a altre platja propera sense atendre els perjudicis originats o les necessàries correccions de disseny.

Ressaltem en tot moment que posicionar-se en contra d’aquesta prova pilot no és en cap cas posicionar-se en contra de l’adequació de Zones per al bany en companyia de gossos, simplement rebutgem tant el lloc escollit com les formes d’executar aquesta iniciativa, i prova d’això és que en cap cas critiquem o rebutgem altres actuacions similars que ni afecten a espècies protegides ni afecten a la convivència dels veïns.

No deixa de ser paradoxal que els principals, sinó únics, defensors de la iniciativa encetada siguin un Partit que s’autodefineix “animalista”, una Regidora de Medi Ambient, una Alcaldessa que es presenta com “amant de la natura” i veïns d’altres municipis llunyans que ni coneixen ni coneixien el valor natural i ecològic d’aquestes platges.

Fer creure que la iniciativa és causa principal (o única) de l’augment de clients a establiments propers, quan aquest augment s’ha produït a gairebé tota la costa catalana amb o sense zona de bany en companyia de gossos, o sense diferenciar entre un disseny apropiat (tancat i controlat) i accés lliure il·limitat és, com a mínim, un engany encaminat en amagar els greus errors comesos, agreujat encara més quan admeten que l’any vinent disminuirà el nombre d’usuaris degut a la posada en marxa d’iniciatives semblants a altres municipis costaners propers.

Els sota signants volem creure que es tracta d’una simple precipitació (20) amb finalitats d’activació econòmica municipal i d’imatge que s’ha demostrat errònia per tot l'abans descrit i que es pot rectificar, ja que lluny d’assolir aquests objectius, les futures mobilitzacions i accions legals que s’estan preparant en aquests moments no faran més que empitjorar la imatge desitjada.

Volem ressaltar que sorprèn que tot i el reconeixement, per part dels impulsors de la iniciativa, de la problemàtica i de l’ampli rebuig veïnal i científic originat, encara avui defensin la prova pilot, i així s’expressen als diferents mitjans de comunicació, com un “èxit rotund” a imitar per altres municipis, i l’actual manteniment de les Banyeretes com a Platja canina publicitada a multitud de webs i publicacions (25, 26, 27), quan en realitat ha estat un fracàs i un desastre des del primer moment que no tan sols els ha obligat a reconèixer la greu problemàtica generada tant a nivell veïnal com conservacionista, sinó que, a més a més, ha comportat la creació d’una Associació veïnal organitzada de rebuig d’ aquesta iniciativa tal i com està plantejada i properament hauran de fer front a actuacions legals i mobilitzacions veïnals.

Entenem que la presentació i entrega d’aquest manifest a l’ajuntament de Sant Pol de Mar i l’acceptació per part de l’equip de govern de les demandes descrites a continuació és la millor manera de resoldre el conflicte de manera satisfactòria per a totes les parts.


És per tot això que demanem,

1er. La fi d’aquesta prova pilot de manera immediata per restablir l’estat i l’ordenació d’usos a Les Banyeretes respectant la legislació vigent.

2on. La comunicació i publicitat necessària als actuals usuaris de l’espai i als mitjans de comunicació de la fi de la prova pilot pels motius abans detallats per evitar possibles confusions en el futur, evitant conflictes amb usuaris que vulguin accedir amb gossos per desconeixement o manca de publicitat.

3er. Tenir en compte l’opinió dels veïns, dels grups naturalistes, científics i d’estudi, i del Departament de Territori i Sostenibilitat a l’hora de trobar altre ubicació més adient per al bany en companyia de gossos (mai franges d’accés lliure il·limitat) que no afecti ni a la convivència veïnal ni a les espècies protegides com el corb marí emplomallat.

4art. Augmentar la informació i la vigilància necessària a les platges, cales i roques litorals de la localitat per evitar la presència de gossos a espais no adequats i que posen en perill a les espècies protegides, més quan com a resultat de la iniciativa encetada s’ha creat un efecte de mirall que, a dia de avui, arriba a gairebé tota la costa municipal.



Sant Pol de Mar, 2 de setembre de 2016


Signen el Manifest:

Associació per a la Preservació de les Platges de Sant Pol de Mar

Comunitat de Propietaris de SANT POL 2000

Comunitat de Propietaris de SANT POL 2003

Comunitat de Propietaris de SANT POL RESIDENCIAL

Club Català de Naturisme

Associació Mediambiental Xatrac

Entitat Mediambiental Sagulla de Blanes

Plataforma S.O.S. delta del Llobregat

DEPANA (Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural)

Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

Colectivo Azálvaro

Societat Catalana d’Herpetologia

SEO/BirdLife Grupo Local Barcelona




Referències:

1. Sant Pol de Mar habilitará una de las playas del municipio para perros 16/6/2016
http://www.lavanguardia.com/politica/20160616/402552538481/sant-pol-de-mar-habilitara-una-de-las-playas-del-municipio-para-perros.html

2.Las mascotas y los nudistas serán vecinos en Sant Pol 27/6/2016
http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20160627/402782663506/las-mascotas-y-los-nudistas-seran-vecinos-en-sant-pol.html

3. Els veïns: https://twitter.com/albert_vives, https://twitter.com/MireiaTweet, https://twitter.com/Cesar_SPdM, https://twitter.com/josecesarvr, https://twitter.com/ElenaGarcesWW, https://twitter.com/Esparraghan, https://twitter.com/xavibel, https://twitter.com/pepVictus, https://twitter.com/JoanAntoni_CS, https://twitter.com/JaumeEscobar, https://twitter.com/Gavalda_J, https://twitter.com/aliciaysumundo, https://twitter.com/pau_arbos/status/764805073880973312, https://twitter.com/butanitoforever/status/764558983705272320

4. Salvem LesBanyeretes https://twitter.com/MAxiuxiueig

5. ClubCat.deNaturisme https://twitter.com/CCNaturisme, http://www.naturisme.cat/

6. Calella rep uns estiuejants molt curiosos, els corbs marins 13/7/2016
http://www.radiocalella.cat/calella-rep-uns-estiuejants-molt-curiosos-els-corbs-marins/

7. El Maresme tiene el principal dormidero de cormoranes del Mediterráneo 18/7/2016
http://www.lavanguardia.com/local/maresme/20160718/403299656424/calella-maresme-cormoranes-sant-pol-canet-bogatell-dormideros.html

8. El senyor de les roques 24/7/2016
http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/990253-el-senyor-de-les-roques.html La concentració de corbs marins emplomallats creix a l'Alt Maresme. 23/8/2016 Ràdio Arenys http://www.radioarenys.cat/noticia/la_concentracio_de_corbs_marins_emplomallats_creix_espectacularment_a_l_alt_maresme

9. Cormorán Moñudo en el Mediterráneo Ibérico. http://cormoranmediterraneoiberico.blogspot.com.es/

10. Seguiment del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) a la costa del Maresme. http://parcs.diba.cat/documents/10534/60164507/8_17.45_19_Badosa.pdf/3f700b1a-8f39-471b-8cad-3f5cca8457e8, http://www.ornitologia.org/mm/file/queoferim/divulgacio/publicacions/abellerol/abellerol52.pdf, https://historiesdemar.wordpress.com/2014/11/03/corbs-marins-maresmencs/,
http://ornitologia.org/news/ca_ES/2014/09/10/0002/anellament-de-corb-mari-emplomallat-amb-anelles-de-lectura-a-distancia

11. Adaptació i tolerància de l'espècie http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/07/darreres-observacions-i-una-curiositat.html, http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/08/de-les-dues-especies-quina-no-dona-la.html?spref=tw

12. Problemes amb les platges on hi ha gossos 24/7/2016, http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/990254-problemes-amb-les-platges-on-hi-ha-gossos.html

13. En perill corbs marins per platja de gossos, https://twitter.com/Gavalda_J/status/765158186437476352, https://twitter.com/Gavalda_J/status/765157993788936192, https://twitter.com/Gavalda_J/status/762283094028279808

14. El PACMA reivindica un tram de platja per a gossos a Calella 10/8/2016 http://www.radiocalella.cat/el-pacma-reivindica-un-tram-de-platja-per-a-gossos-a-calella/ Arenys de Mar i Caldes d'Estrac estudien crear una platja per a gossos a la Musclera 27/8/2016 http://www.radioarenys.cat/noticia/arenys_i_caldes_d_estrac_estudien_crear_una_platja_per_a_gossos_a_la_musclera

15. Tot Sant Pol venut com pipican https://twitter.com/butanitoforever/status/764558983705272320, https://twitter.com/ElenaGarcesWW/status/763834389012815872

16. La regidoria de Medi Ambient convida a veure com arriben els corbs marins a la platja 20/11/2015 http://www.radioarenys.cat/noticia/la_regidoria_de_medi_ambient_convida_a_veure_com_arriben_els_corbs_marins_al_seu_dormidor_de_la_platja

17. Xerrada “El Corb Marí a Calella i el seu entorn”, a càrrec del biòleg Enric Badosa. 9/10/2015 http://www.calella.cat/actualitat/agenda/xerrada-201cel-corb-mari-a-calella-i-el-seu-entorn201d-a-carrec-del-bioleg-enric-badosa

18. També augmenta la presència del Corb Marí Emplomallat a la Roca Grossa 23/7/2015 http://www.calella.cat/actualitat/noticies/els-cavallets-de-mar-formen-part-del-paisatge-mari-de-calella

19. Un dia de perros en la playa 16/8/2016 http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20160816/403969392997/perros-playa-barcelona-sant-pol-de-mar.html

21,  Gossos de sol i platja 27/8/2016 http://www.elpuntavui.cat/societat/article/-/998855-gossos-de-sol-i-platja.html

22, Medi Ambient obliga a cambiar la ubicación de la playa para perros de Sant Pol 1/9/2016 http://www.lavanguardia.com/local/maresme/20160901/4137457872/sant-pol-de-mar-playa-perros-medi-ambient-generalitat-cormoranes-proteccion-les-banyeretes.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=botones_sociales&utm_source=twitter&utm_medium=social

23, Nadando con cormoranes 22/8/2016 http://glseobarcelona.com/nadando-con-cormoranes/

24, 164 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) entre La Murtra i les Banyeretes (Sant Pol de Mar) 26/8/2016 http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/08/164-corbs-marins-emplomallats.html

25, SANT POL DISPOSA AQUEST ESTIU D’UNA PLATJA PER AL BANY AMB COMPANYIA DE GOSSOS http://santpol.cat/noticies/2016-06-10/sant-pol-disposa-aquest-estiu-duna-platja-al-bany-amb-companyia-de-gossos

26. Playa para perros en Sant Pol de Mar (Barcelona) http://www.redcanina.es/playa-para-perros-en-sant-pol-de-mar/

27. El mapa colaborativo que busca las playas para perros en España http://verne.elpais.com/verne/2016/07/07/articulo/1467888972_532328.html