divendres, 11 de novembre del 2016

Sobre el Port de Tossa de Mar 11/11/2016...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=341268862918400&set=a.206322263079728.1073741829.100011058677141&type=3&theater
Amics de Tossa
Mides reals del projecte del PORT, no sabem si l'equip de govern no les coneix (i això ens preocupa) o les oculta (cosa que encara ens preocupa més)...en tot cas: AQUESTA ÉS LA VERITABLE MAGNITUD DE LA TRAGÈDIA...


La CUP s’oposa a la modificació del POUM de Tossa per fer-hi un port esportiu
Blanesaldia.com 11/11/2016

Imatge virtual del projecte

La territorial nord-oriental de la CUP s’ha posicionat en contra de la proposta de modificació del POUM de Tossa de Mar, que faria possible la construcció per part de promotors privats d’un port esportiu, quatre xalets i un hotel de cinc estrelles al municipi.
Així, la formació ha donat suport a la convocatòria de la consulta ciutadana sobre el projecte que tindrà lloc el proper dia 20 de novembre, i ha anunciat la seva campanya pel ‘no’.
En aquest sentit, la CUP ha organitzat per aquest dissabte, 12 de novembre, un acte titulat Diguem NO a la modificació del POUM, que tindrà lloc a les 13h al passeig Mossèn Cinto Verdaguer.
L’acte, que culminarà amb un vermut popular, comptarà amb les intervencions deSergi Saladié, diputat de la CUP al Parlament, Sylvia Barragan, consellera comarcal de la CUP a la Selva, i Tavi Llorente, membre de la plataforma Salvem l’Empordà.

La consulta sobre la urbanització d'una part verge de la Costa Brava podria ser irregular i no tenir efectes legals
Directa.cat 11/11/2016

S'apropa la data fixada per consultar si Tossa de Mar vol tirar endavant la construcció d'un port esportiu i, ara mateix, hi ha dos informes contradictoris sobre la validesa o no de la convocatòria. El projecte afecta competències d'altres administracions

Passejada cultural pel camí de Ronda, que quedaria suprimit amb la privatització de la zona.  Jordi Bigues

La tensió a Tossa de Mar respecte a la consulta convocada per l’Ajuntament el 20 de novembre va en augment. El dictamen que posa en dubte que la consulta sigui nul·la de ple dret, l’embolic de les diferents competències administratives i les salvaguardes de protecció, planen sobre el debat.

La consulta pregunta textualment a les tossenques majors de 16 anys si estan "d’acord amb la iniciativa de modificar el Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal per possibilitar la futura construcció d’un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa". Un portaveu d’Ecologistes de Catalunya comenta que "si la pregunta fos si les tossenques són partidàries de protegir el litoral, el sí seria aclaparador".

Segons un portaveu d'Ecologistes de Catalunya: "si la pregunta fos si les tossenques són partidàries de protegir el litoral, el sí seria aclaparador"

Tots els partits polítics de Tossa, llevat del que governa la població, Tossa Unida (TU), que compta amb el suport d’una regidora deslligada d’ERC, s’han mostrat contraris a les modificacions urbanístiques i fan campanya pel no per separat. Tant Ciutadans, com la CUP, el grup municipal de CiU, Podem i ERC.

El divendres 28 d’octubre, l'alcaldessa Gisela Saladich, en una entrevista a 8TV, va intentar diluir la seva responsabilitat amb la convocatòria de la consulta, obviant que no figurava al programa municipal de TU a les passades eleccions. Sorprenentment, va afirmar que "encara no sabia el que votaria". Estava prevista la participació de la portaveu d’Amics de Tossa, Maria Eugènia Serrat, però finalment, el debat va acabar abans de la rèplica de l’entitat tossenca.

Un dictamen del catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Girona Joan Manuel Trayter afirma que la consulta és nul·la de ple dret

Al dia següent va aparèixer a la plaça de l’església una pancarta contra Amics de Tossa amb un text prou eloqüent: "Si els amics de Tossa i els del No en el segle XII haguessin existit, el castell de Tossa mai s'hagués construït. Potser Tossa no hauria existit". Inicialment, els autors la volien penjar a l’estació d’autobusos però, finalment, davant l’oposició dels responsables de l’estació, va quedar exposada a la plaça de l’església.

Cartell contra els Amics de Tossa penjat a l'església del poble / Jordi Bigues

Un dictamen del catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Girona Joan Manuel Trayter afirma que la consulta és nul·la de ple dret, pel fet que ni el conveni signat amb els promotors no és vàlid ni les competències municipals permeten consultar sobre uns àmbits normatius que no li corresponen.

Però ja pocs dies abans, el 14 d’octubre s'havia constituït Harbour Tossa SL per promoure el port esportiu amb més de 400 amarres. Isidro Ventura Navarro és l’administrador únic de de la societat.

El cas és que un nou informe encomanat per l’Ajuntament rebat el de la Universitat de Girona, argumentant que la convocatòria es va aprovar en un ple i que el Consistori és competent per iniciar els tràmits de modificació del planejament general. En aquest context, els Amics de Tossa han convocat diferents debats en què han exposat què hi ha darrera de la intenció de construir el port esportiu.

Les administracions afectades

Des del punt de vista urbanístic, malgrat que part dels sòls podrien ser requalificats, no és possible construir, com es pretén, sense modificar el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de les Cadiretes, el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC) i totes les normes de protecció del litoral, competència de l’Estat.

No hi ha l’autorització prèvia per fer el port o el túnel, per part de la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol

Altrament, no hi ha l’autorització prèvia per fer el port o el túnel, per part de la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, va manifestar que fins que no s’hagi fet la consulta, "la Generalitat tampoc no es pronunciarà, i que si es planteja, n’hauran de parlar amb calma i estudiar totes les opcions".

El passat diumenge sis d'octubre va tenir lloc un desembarcament a Tossa de les personalitats que donen suport als promotors, encapçalats per Isidro Ventura. En un acte públic, un dels ponents que va defensar el projecte va ser Andreu Gispert Llavet, ex-secretari general de la presidència de la Generalitat de Catalunya en temps de Jordi Pujol i vicepresident del Port de Barcelona. També hi va participar Josep Mariné, ex-president convergent de la Diputació de Tarragona; Josep Maria Prats, ex-alt càrrec d’Acciona, així com el promotor i tres tècnics: José Luis Monsó de Prat, Lluis Coll i el biòleg Ramon Vidal, i Ricardo García Nieto, vicepresident del despatx comptable d’Asepyme.

L’associació Amics de Tossa ha reclamat a l’ajuntament que convoqui les entitats que han mostrat el seu interès per participar-hi, inscrites en un registre específic per a la consulta. Les entitats ecologistes i veïnals podran parlar únicament com a fila zero, en un acte convocat per l’Ajuntament el dissabte 12 de novembre, una setmana abans de la consulta.

----------------------------------------