dijous, 22 de desembre del 2016

Algunes notícies per llegir 20-22/12/2016...

La Generalitat treu a licitació per 52 MEUR les obres del nou ramal de la C-32 fins a Lloret
Nova Ràdio Lloret 22/12/2016

IMATGE: ACTUAL C-32, AMB LA SORTIDA A LLORET I BLANES | FONT: NOVA RÀDIO LLORET

La Generalitat va treure ahir a licitació les obres del nou ramal de la C-32 fins a Lloret de Mar per 52 milions d’euros. Les empreses tenen fins al 23 de gener per presentar les seves ofertes i l’obertura de pliques es farà el 30 de gener. El termini previst per a l’execució dels treballs és de dos anys i dos mesos.
Aquesta nova carretera, que tindrà una longitud de 6,5 quilòmetres, s’iniciarà on acaba l’actual autopista C-32 a Tordera (enllaç amb la GI-600) i connectarà amb la carretera C-63 (que uneix Olot i Lloret) i disposarà d’un ramal de connexió d’1,1 quilòmetres amb Fenals fins a la GI-682. Aquesta part de l’obra l’executarà la concessionària Abertis a partir dels acords signats amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, i estava previst que s’iniciés el passat mes de setembre.
La futura via estarà formada en la major part del recorregut per tres carrils, dos de pujada i un de baixada, amb els sentits de circulació separats per una mitjana per afavorir la seguretat viària. En alguns trams, s’han previst dos carrils en tots dos sentits per facilitar els avançaments de vehicles lents.
Mentrestant, segons Diari de Girona, la plataforma Aturem la C-32 segueix pendent de saber si el jutge admet o no a tràmit el recurs que van presentar demanant la suspensió cautelar. Si fos així, s’hauria d’aturar tot el procès, segons la plataforma, que considera que el nou ramal no resoldrà els problemes de mobilitat dels veïns de Lloret i Blanes. De moment, tenen previst repartir 20.000 postals de Nadal 


La coordinadora Preservem el Maresme critica el conseller Rull
Ràdio Tordera 22/12/2016


Dura resposta de la coordinadora Preservem el Maresme a la presentació la setmana passada dels eixos del Pla de Mobilitat per a la comarca per part del conseller de Territori, Josep Rull. El portaveu de la coordinadora, Antoni Esteban, ha criticat que el plantejament del conseller ignorés, ha dit, la moció aprovada per unanimitat el 15 de novembre al Consell Comarcal que considerava prioritària la gratuïtat de la C32 per als maresmencs. Esteban es mostrava ‘decebut’ en declaracions a Premià Notícies.

Escoltar a... http://radiotordera.cat/radio/?p=51311

Antoni Esteban ha dit que la coordinadora treballarà per presentar alternatives durant els dos mesos de marge que la Generalitat ha deixat per fer-ho, tot i recordar la limitació de recursos de què disposen.



El Punt Avui 20/12/2016

Les dues associacions de propietaris forestals del Maresme es repartiran els 85.000 euros en subvencions per netejar les finques

Se sumen als 100.000 que ja va anunciar la Generalitat

Una imatge de les pinedes afectades pel ‘Tomicus', a la vall de la riera d'Argentona, un dels punts on hi ha més afectació Foto: O. BASSA.

ELENA FERRAN - MATARÓ
La Diputació de Barcelona s'ha sumat a les ajudes extraordinàries per mirar de frenar la plaga del Tomicus, que està matant les pinedes del Maresme. Així, les dues associacions de propietaris forestals percebran en ajudes 85.000 euros per fer la gestió forestal de les finques retirant la fusta morta i els arbres afectats per aquest insecte barrinador. A partir de les sol·licituds que es facin, s'atorgaran 35.000 euros a l'associació de la Serralada Litoral i 50.000 a la del Montnegre-Corredor. Aquesta injecció de diners se sumarà a la que ja va anunciar en un primer moment la Generalitat, de 100.000 euros, i totes dues s'hauran de gestionar també des de les associacions de propietaris. El termini per sol·licitar ajudes acaba a finals d'any, però aquesta mateixa setmana ja s'espera la visita de tècnics per supervisar les finques que ja han fet la petició i comprovar que les hectàrees estan afectades pel Tomicus.

Repartir afectacions

Els propietaris que han esperat acollir-se als ajuts temen que els falti temps per fer les tasques de neteja que s'havien d'enllestir al febrer. “S'ha de mirar de repartir els ajuts al màxim al territori, encara que hi hagi propietats que tinguin més d'un 70% de la superfície afectada”, diu Pep Canals, vicepresident de l'associació Serralada Litoral. Tot i això, els tècnics tindran l'última paraula per seleccionar les finques que tinguin més urgència. S'estima que hi ha unes 400 hectàrees afectades pel Tomicus que s'haurien de netejar, però amb les ajudes de la Generalitat es podria arribar a una vuitantena. “No n'hi ha per a gairebé res, però tot és començar”, deia optimista Canals, confiant que aquestes ajudes tinguin continuïtat per frenar la plaga, que podria reduir a la meitat les pinedes a la comarca.

Una de les zones més afectades és entre Argentona i Arenys de Mar, on es calcula que hi ha 157 hectàrees afectades per la plaga. Amb l'objectiu de fer-hi front, tenint en compte que hi ha molts petits propietaris, s'ha impulsat des del Consell Comarcal una nova associació, Boscos del Maresme, que ja n'aplega una setantena.

LA FRASE

S'ha mirat que quedés repartit pel territori, perquè tenim 400 hectàrees afectades
Pep Canals
ASSOCIACIÓ SERRALADA LITORAL

LA XIFRA

1.800 Són els euros que s'estima que costa el tractament i la neteja d'una hectàrea afectada pel ‘Tomicus'.