dijous, 12 de gener del 2017

Comencen els treballs d'extracció de pins afectats per tomicus a 7 municipis del Maresme 12/1/2017 CCMaresme

Comencen els treballs d'extracció de pins afectats per tomicus a 7 municipis del Maresme
Consell Comarcal del Maresme 12/1/2017


La recentment creada Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Maresme començarà dilluns vinent a actuar en finques de set municipis de la comarca que tenen més d'un 80% dels pins pinyers afectats per tomicus. Els treballs, que es perllongaran fins a finals de febrer, consistiran en l'extracció dels arbres morts i el seu trasllat per a l'aprofitament de la fusta com a biomassa.

Els efectes del canvi climàtic (sequera, onades de calor, pedregades) i els sòls prims i en pendent, han provocat que els boscos del Maresme siguin més vulnerables a les plagues.Un factor que ha estat aprotitat per la processisonària, el fong Thyriopsis Halepensis i, especialment, l'escarabat Tomicus per fer estralls en la població de pins pinyers maresmencs, tal i com va denunciar públicament el Consell Comarcal el passat mes de maig.


Davant de la gravetat de la situació i la ràpida expansió del Tomicus en el territori, l'administració comarcal va sol·licitar la implicació de les administracions competents i dels propietaris forestals. I el passat mes de juliol va potenciar la creació d'una nova associació (Associació de Propietaris Forestals dels Boscos del Maresme) que agrupés els propietaris forestals públics i privats de la comarca (especialment dels que tenen finques entre els termes municipals d'Argentona, Malgrat de Mar i Tordera). L'objectiu de la nova entitat és facilitar una eina als propietaris per fer una gestió forestal sostenible.

Les intervencions del Consell Comarcal han facilitat que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat hagi atorgat un primer ajut de 100.000 euros per al tractament de les zones afectades per Tomicus al Maresme i al Vallès Oriental. Aquests ajuts es vehiculen a través de les associacions de propietaris i estableixen un ajut de 1.250€ per hectàrea tractada.

La nova associació, que ja agrupa 1.500 hectàrees (el 6% de tota la superfície forestal del Maresme) destinarà els diners aconseguits a netejar onze finques forestals (28 hectàrees) en les quals s'ha detectat un elevat grau d'afectació (més del 80% dels pins afectats). Les finques, en les quals es començarà a actuar el proper dilluns, són les següents:

  • Dosrius (Turó de la Gola i Plana de l'Arenys
  • Argentona (Can Castells, Can Belluguins, la Vinya d'en Barretes i la Pujada)
  • Mataró (Can Bruguera)
  • Sant Andreu de Llavaneres (Can Cabot d'Amunt i la Roca Roja)
  • Sant Vicenç de Montalt (Les Godelles)
  • Arenys de Mar i Arenys de Munt (Veïnat del Remei)

Els treballs consistiran en la tallada i posterior extracció dels arbres i el trasllat de la fusta per al seu aprofitament com a biomassa. Les actuacions es perllongaran fins a finals de febrer. És important que l'extracció es faci abans del mes març perquè és quan els Tomicus destruens adults comencen a sortir dels troncs.

El Consell Comarcal del Maresme continuarà treballant per aconseguir nous recursos que permetin fer una gestió sostenible dels boscos ja que un 65% del territori és zona forestal i es fonamental preservar-la perquè juga un paper molt important en la prevenció d'inundacions, a més de fomentar la biodiversitat, el paisatge i l'economia. Uns valors que es troben en perill ja que les previsions apunten que, a casusa de les condicions del canvi climàtic, la sequera i les plagues continuaran atacant els boscos.


Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Mataró - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12