divendres, 6 de gener del 2017

Enllaç d'interès: Captures accidentals, el taló d’Aquiles dels corbs marins emplomallats 24/2/2016 Blog Cormorán Moñudo en el Mediterráneo Ibérico

Recupero un enllaç d'interès...

Captures accidentals, el taló d’Aquiles dels corbs marins emplomallats 
Cormorán Moñudo en el Mediterráneo Ibérico 24/2/2016

Com passa per a diverses espècies d’ocells marins, les captures accidentals representen un dels principals factors d'amenaça per al corb marí emplomallat. Dins la nostra àrea d'estudi es presenten en diferents formats. D'una banda el sector professional amb el palangre de fons, el palangró i el tresmall, i ocasionalment les nanses. Per altra, el sector recreatiu, especialment la pesca amb canya des de la costa, molt practicada i amb diferents disciplines. La manca d’una regulació adient i de control, fan especialment preocupant la darrera.

El problema de les captures accidentals ha rebut força atenció en els darrers anys arreu del món, i diversos estudis han contribuït a desenvolupar mesures de mitigació. Això és especialment cert per a determinats arts (com els palangres) i espècies (com les baldrigues). Per exemple, l’ús de “línies espantaocells” allunyen els ocells dels hams durant la calada de l’art, que és quan solen quedar enganxades. O l’ús de pesos addicionals fan que l’art s’enfonsi més ràpid i quedi lluny de l’abast de molts ocells. Aquestes mesures poden perdre eficàcia en el cas del corb marí emplomallat, doncs es tracta d'una espècie bussejadora, que pot pescar a fondàries de fins a més de 50 metres, i per tant existeix el risc que els ocells quedin enganxats en els hams a més fondària, fins i tot un cop calats. A més, el corb marí emplomallat és un ocell marí molt costaner, i això el pot fer més vulnerable a la interacció amb la pesca esportiva des de costa.

Dels 61 corbs marins anellats durant els dos primers anys de l'estudi, al menys un 15% es van capturar amb hams o van ser detectats posteriorment amb aquests. N’hem trobat de diverses mides, tant professionals (palangre) com de pesca recreativa (canya). Hem trobat hams al tracte digestiu (presumiblement per ingestió de l’ham amb esquer), així com d’altres clavats a la pell (generalment degut a l’embolic dels ocells amb els fils de niló). Alguns ocells poden viure un cert temps amb l'ham, però és previsible que a la llarga acabin morint.

Dels individus ingressats al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, més de la meitat portaven un o més hams o mostraven indicis directes d’haver estat capturats accidentalment per alguna art de pesca, tant professional com recreativa. La resta ingressen debilitats o tenen traumatismes d’origen desconegut, on tampoc es pot descartar la interacció amb la pesca.

Es dóna el cas que en els dormidors i posadors diürns més importants i ben estudiats (Calella-Sant Pol, Arenys i Blanes), acostumen a ser zones molt freqüentades per pescadors de canya. És per això que considerem aquesta com una de les principals modalitats de pesca que afecten a l'espècie a la nostra àrea d'estudi. Aquestes zones sensibles són cales rocoses amb petites platges sorrenques, roques aïllades properes a la costa i espigons de ports o protectors de platges. 

El nostre treball combina informació de corbs marins observats a la costa, capturats per anellament i ingressats als Centres de Recuperació de Fauna. Per trobar indicis i determinar la modalitat de pesca que ha produït la captura accidental. Amb aquests resultats preliminars considerem urgent actuar a les zones sensibles, creant espais d'exclusió de pesca esportiva.


Bone scan whit two hooks
© Mònica Alonso

Hook stuck in the neck
 © Enric Badosa

Hook inside 
© Enric Badosa

Beak broken by hook
© Carles Tobella

Angling hook extracted from inside the shag
© Mònica Alonso

--------------------------------------------------------------

la pesca recreativa és un greu problema per les aus marines costaneres (1/3)

2015 els emplomallats es van concentrar a Arenys, el%d'aus amb hams es va disparar(2/3)


De fet, trobareu molta informació sobre la pesca recreativa i les conseqüències sobre les aus marines a gairebé totes les xarxes socials però... mai trobareu ni una sola menció directa sobre aquest tema a cap mitjà de comunicació, ni local, ni comarcal, ni autonòmic, ni estatal... sí a algun mitjà d'altra CCAA del Cantàbric i gràcies... el tema resulta tabú, hi ha massa interès al darrera.

Ara bé, què passa si aquest "tabú" topa amb l'altre "tabú" estel·lar i de moda?...

El peligro de los anzuelos en la arena
ENTRE TODOS elPeriódico 4/1/2017
Montserrat Monge i Miró
Arenys de Mar

Un pescador lanza el anzuelo de su caña.

A todos aquellos que practican la pesca desde la playa en Arenys de Mar les deseo un feliz año nuevo. Solo les pido que no tiren a la arena anzuelos con restos de carnada. El día 31de diciembre por la tarde tuve la mala suerte de llevar a mis dos perros a jugar a la playa, y uno de ellos se comió un anzuelo que le quedó clavado en la base de la lengua. Mi marido y yo celebramos el fin de año en las urgencias de una clínica veterinaria de Barcelona.