diumenge, 29 de gener del 2017

La Plataforma 'Preservem el Litoral' proposa nous plans d’actuació a la costa del Maresme 28/1/2017 Ràdio Arenys

La Plataforma 'Preservem el Litoral' proposa nous plans d’actuació a la costa del Maresme
Ràdio Arenys 28/1/2017

Per: Laura Blancafort

En la reunió que es va dur a terme aquesta setmana per la Plataforma 'Preservem el Litoral del Maresme' es va destacar que el model actual basat en l’artificialització de la costa suposa un elevat impacte ambiental. Per això, insten a les administracions a obrir un nou debat per reflexionar-hi.

La Plataforma defensa que l’actuació que s’està duent a terme per solucionar els efectes dels successius temporals es basa en l’artificialització de la costa. Aquesta regeneració de les platges, que no ha resultat exitosa, suposa un elevat impacte ambiental. La portaveu Noemí Pineda defensa que les actuacions dutes a terme fins ara són conseqüència de les demandes i les presses que tenen diversos sectors del territori per interessos propis. L’emergència d’actuar davant de situacions com la del litoral evoca a actuacions que no passen pel tràmit mediambiental ni per l’exposició pública pertinent.

Explica que molts municipis extreuen una importància econòmica a través dels serveis i comerços vinculats a l’aprofitament de la platja. Tot i això, Pineda assegura que no hi ha una pretensió per part de la plataforma de criminalitzar-ho o adjudicar totes les culpes, sinó que considera que es necessita un nou model de gestió del litoral. És per això que Pineda insta a les Administracions a obrir un nou debat per reflexionar sobre l’ocupació de l’espai del litoral, un debat que no tingui por a tocar temes que semblen tabús perquè afecten directament en l’economia. La Plataforma assegura que no es vol perjudicar a ningú, però tampoc es vol que el pretext d’una dependència econòmica justifiqui la realització d’actuacions dures com les que s’han fet fins ara, que comporten conseqüències negatives.

Per altra banda, la Plataforma insisteix en la necessitat de crear una Taula de Treball que aculli a tots els agents implicats per consensuar una estratègia i buscar una solució el més sostenible possible. Afegeix que cal apel·lar a la ciutadania perquè sigui més crítica i participativa ja que, considera, que les decisions no només es poden prendre des de les administracions. Pineda explica que si la ciutadania vol una costa totalment artificialitzada que es pronunciï i sigui corresponsable del que es pugui produir després. Tanmateix, Pineda creu que la ciutadania i les administracions no s’haurien de sorprendre d’uns fenòmens que són clarament naturals, com els temporals, encara que les afectacions siguin més escandaloses perquè incideixin sobre mobiliari urbà o infraestructures. La Plataforma vol incitar a reflexionar sobre si potser s’està ocupant un espai i permetent uns usos en una franja que per definició es dinàmica i canviant, com la franja litoral i que, per tant, som víctimes de la nostra pròpia “inconsciència”.

Pineda afegeix que la platja és un espai d’oci però també s’ha de tenir en compte que és un medi natural en sí mateix i les solucions que s’han proposat fins ara no han estat exitoses i han causat efectes colaterals.

Aquestes peticions s’han traslladat al consell comarcal amb qui, a mitjans de febrer, la Plataforma es reunirà per aportar la seva perspectiva. Insistiran amb la seva visió perquè les actuacions al Litoral del Maresme no se centrin exclusivament en actuar de pressa i corrents perquè la temporada turística començarà d’aquí dos mesos o tres i no hi ha sorra a les platges.


Refaran el tram del passeig de Lloret afectat pel temporal
El Punt Avui 29/1/2017

L'Ajuntament reposarà els bancs de pedra malmesos i reforçarà el ferm que ha cedit

Informa Foment del dany

El temporal ha causat danys al passeig marítim de Lloret, i l'ajuntament els repararà. La imatge és de dimarts. Foto: QUIM PUIG.

JORDI FERRER - LLORET DE MAR
L'Ajuntament de Lloret de Mar repararà el tram del passeig marítim afectat pel temporal del cap de setmana passat. Pendent de veure l'evolució de la sorra desplaçada a la platja, el regidor de Medi Ambient, Jordi Orobitg (ERC-Avancem), calcula en un total de 240.000 euros els danys causats per l'episodi de pluges.

L'Ajuntament de Lloret s'ha posat en contacte amb la direcció general de Costes del Ministeri de Foment per informar dels efectes del temporal mitjançant una carta. Les papereres i bancs de pedra malmesos i una part del ferm que ha cedit es repararan en les setmanes vinents perquè el primer que els interessa és “garantir la seguretat”, afirma Orobitg. El regidor avança que hauran d'obrir la via pública per reparar la canonada pluvial, que es va trencar.

Reclamació posterior

Inicialment, l'Ajuntament assumirà el pagament de la reforma urgent i posteriorment farà la reclamació al govern espanyol. Els desperfectes al passeig estan valorats en uns 100.000 euros. La sorra es va desplaçar de llevant a garbí, és a dir, de prop del castell fins a l'escultura de la Dona Marinera. De manera natural, la sorra podria tornar a lloc.

LA XIFRA

240.000 euros val la reparació dels danys causats pel temporal, incloent-hi la reposició de la sorra, que ara és a garbí.