dimarts, 24 de gener del 2017

Més sobre els efectes de la gregalada d'aquests dies al litoral 24/1/2017... reclamant esculleres i no solucions...

La cap de la demarcació de Costes, Maria Toledano, és a Malgrat per conèixer els danys del temporal marítim d'aquests dies

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, visita aquesta tarda la zona del Camí de la Pomereda, afectada pel temporal marítim

Les tasques de neteja de la zona afectada pel temporal començaran demà

Les tasques de neteja de la zona afectada pel temporal començaran demà
Ajuntament de Malgrat de Mar 24/1/2017

La demarcació de Costes de l'Estat i l'Ajuntament de Malgrat de Mar han fet matí han fet una primera valoració dels danys ocasionats pel temporal marítim dels darrers dies. La cap de la demarcació, Maria Toledano, i l'alcalde, Joan Mercader, acompanyats de tècnics, han visitat el sector afectat del Camí de la Pomereda. Tot i que els danys no es podran valorar econòmicament fins que es faci la neteja de la zona, els primers càlculs apunten que la xifra podria superar el mig milió d'euros. El regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho (PSC), ha informat que els treballs de neteja començaran demà dimecres.

Galeria d'imatges

Maria Toledano ha visitat la zona dels càmpings del Camí de la Pomereda afectada pel temporal marítim dels darrers dies. Ho ha fet acompanyada de l'alcalde, el regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho, la regidora d'Urbanisme, Mireia Castellà (JXM), tècnics del consistori, del Ministeri de Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i membres de la Universitat Politécnica de Catalunya (UPC).

Després de visitar la zona Toledano s'ha reunit amb l'alcalde i regidors per valorar la situació i plantejar possibles solucions de futur. La cap de la demarcació de Costes no ha volgut fer declaracions. El regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho, ha detallat que el temporal marítim ha provocat destrosses al vial del Camí de la Pomereda -en el tram que dóna accés als càmpings entre la carretera de Mas Bages i el riu de La Tordera-, a les xarxes d'enllumenat, telèfon i clavegueram, al mobiliari urbà i l'arbrat. A aquests danys ocasionats a l'espai públic, s'han d'afegir les destrosses ocasionades pel mar als càmpings de la zona. Sánchez-Camacho ha explicat que no es podrà fer la valoració econòmica dels danys fins que es portin a terme les tasques de neteja de la zona afectada. Tot i això, ha avançat que la xifra podria superar el mig milió d'euros.

El regidor de Platges ha explicat que demà dimecres començaran les tasques de neteja i que el més urgent és treure la sorra que ara hi ha al Camí de la Pomereda per poder valorar l'abast dels danys ocasionats. Un cop finalitzats aquests treballs, que es portaran a terme aquesta setmana, es farà un estudi per determinar possibles solucions de futur.

Prova pilot a la zona amb espigons geotèxtils

Aquesta zona està constantment afectada pels temporals marítims. La darrera actuació que va fer en aquest sector el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient  es va enllestir a l'estiu de 2015. L'Estat va dragar 114.000 metres cúbics de sorra de davant del port d'Arenys i els va dipositar a la platja de Malgrat. També va col·locar 6 espigons curts fets de geotèxtil en una prova pilot a tot l'Estat espanyol i pionera a Europa.


Malgrat de Mar : People collect tree branches demolished by the …
Daily Word 23/1/2017


Malgrat de Mar : People collect tree branches demolished by the storm in Malgrat de Mar, Spain, Monday, Jan. 23, 2017. Spain’s eastern seaboard is being hit with heavy wind gusts and rainstorms that have resulted in closed activity on ports, evacuation of families and high alert throughout many Mediterranean coastal towns. /AP-PTI

Malgrat de Mar : People collect tree branches demolished by the ….jpg


Preocupació per les destrosses . Visitem el passeig malmès amb Conseller Rull i alcalde


El temporal de mar causa més destrosses a la platja i al passeig de Pineda
Ràdio Pineda 22/1/2017


Continua l'alerta per fortes ventades i temporal marítim, que la matinada de diumenge ha arribat a la seva màxima virulència. A Pineda, el temporal ha provocat més destrosses al Passeig Marítim, s'ha emporat sorra en alguns trams i ha inundat les rieres, amb l'aigua entrant de mar cap a terra. La situació ha obligat a tallar l'accés de vehicles i vianants al passeig des d'aquest migdia de diumenge.

La Policia Local han fet retirar alguns cotxes que al matí havien aparcat a la zona de les barques de la platja dels Pescadors i els agents de protecció Civil han col·laborat en totes les tasques preventives i de senyalització i vigilància.


La Brigada Municipal ha retirat sorra amb les excavadores per poder buidar l'aigua acumulada a Consolat de Mar (pas soterrani sota la vida, a C/ Santiago Rusiñol) i també a la riera. També han retirat il·luminació nadalenca afectada pel vent, entre d'altres tasques per atendre els efectes del temporal marítim i del vent. Tots els passos sota la via estan tallats.

Aquest temporal és un dels més intensos que ha viscut Catalunya en els últims deu anys.

Fotografies: Ràdio Pineda, Policia Local, Protecció Civil i Brigada Municipal


Afectacions a la circulació de trens

Renfe anuncia retards en la circulació dels trens de la línia R1, a causa del temporal.

El temporal marítim va començar divendres al migdia a molts punts de la costa i s'han registart onades d'entre 4 i 6 metres. El vent bufarà amb molta força.

Protecció Civil demana extremar les precaucions al front marítim. Recorda, sobretot, la importància de respectar els tancaments a espigons i esculleres i no posar-se en perill per evitar ser arrossegats per les onades d'aquest temporal excepcional.


L'Estat promet abocar sorra a la platja de Pineda i un estudi per fer espigons
Ràdio Pineda 24/1/2017


L'Estat promet a l'Ajuntament de Pineda que posarà sorra al tram del passeig afectat pel temporal i farà un informe tècnic per si és adient fer una escullera. L'alcalde pinedenc, Xavier Amor, es va reunir ahir amb la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano i aquesta va ser la promesa de l'Estat a l'Ajuntament de Pineda. Segons les primeres previsions de l'Ajuntament de Pineda, el cost per arranjar el tros de passeig destruït pot superar el milió d'euros. El Ministeri de Medi Ambient també podria encarregar un informe tècnic per a fer una escullera que limités els danys en aquest punt de la platja.

Trencament del col.lector

Aquest matí, l'Aggència Catalana de l'Aigua també ha informat a l'Ajuntament del trencament d'un col.lector d'aigües residuals a causa de la llevantada. I per la seva part, l'Ajuntament de Pineda ha contactat amb ADIF perquè l'aigua arriba a la via del tren, al tram davant de la plaça Sara Llorens.

Afectacions a Malgrat de Mar

A Malgrat de Mar es faran avui també les avaluacions dels danys que es van concentrar, sobretot, al Camí de la Pomareda, just davant del Delta de La Tordera. El mar s'ha menjat 25 metres de platja. L'Estat ja va fer una prova pilot amb dunes de sorra i espigons geotèxtils, que no han aguantat. Aquella obra va costar més d'un milió d'euros i no van resistir ni la primera llevantada.

Mentrestant, la Plataforma Salvem El Litoral, reclama accions concretes. La seva portaveu, Noemí Pineda, ha dit que 'les construccions aguanten poc' i ha demanat no fer 'més pedaços'. Demanen reunir-se amb el Consell Comarcal del Maresme , la Generalitat i la Delegada de Costes de l'Estat. Objectiu seria buscar formules per evitar la regressió de les platges a la comarca. El pla preveia la construcció d'espigons al litoral.


Estudiaran demanar la declaració de zona catastròfica per l'abast de les destrosses del temporal
Ràdio Pineda 23/1/2017


El temporal d'aquest cap de setmana és el més greu dels últims anys a Pineda. Les destrosses al Passeig Marítim han afectat el carril bici i mobiliari urbà, s'ha emportat sorra en alguns trams i ha inundat les rieres, amb l'aigua entrant de mar cap a terra. Ara hi ha dos trams afectats, un ja quedar malmès pel temporal del desembre. El segon tram de passeig, davant de la plaça Sara Llorens, al costat de la desembocadura de la Riera de Pineda, és on l'afectació és més greu, ja que no queda ni carril bici ni el carril de passeig de vianants. Hi ha un tros on, fins i tot, l'únic pas és un tros enjadinat de gespa, al costat de la tanca de la via del tren.

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha dit que la situació és greu i cal una actuació a nivell estructural al Passeig Marítim de Pineda, «ja que està construït sobre la sorra». Amor ha explicat que «l'únic tram que ha aguantat el fort temporal és on es va construir a sota una escullera de pedres quan va haver l'anterior destrossa de la llevantada». Això fa pensar que podria haver una solució, tot i que pot tenir un cost molt elevat i caldrà l'ajut de les administracions superiors.


L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, s'ha reunit aquest matí amb la Delegada de Costes del Ministeri de Medi Ambient. En aquesta reunió, Amor ha demanat que el Ministeri, a banda d'ajudar a arreglar les destrosses que s'han produït aquest cap de setmana, prepari una actuació de més magnitud perquè el Passeig Marítim pugui resistir un temporal d'aquestes característiques. La reunió ha estat gestionada pel portaveu del PP de Pineda, Diego Sánchez.

Xavier Amor ha anunciat que totes les forces polítiques amb representació a l'Ajuntament de Pineda prepararan, per al ple de dijous, una declaració institucional per demanar el suport a les administracions superiors. Xavier Amor ha explicat també que valoraran si es pot fer demanda de declaració de zona catastròfica per activar els ajuts. Tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament de Pineda, a govern i oposició, han expressat públicament la voluntat de fer front comú per aconseguir els recursos necessaris per solventar la situació del Passeig Marítim.

El tram que ha resistit és el que es va reparar fent a sota una escullera de pedres

Aquest dilluns afluixa el temporal

La situació avui encara obliga a tallar l'accés de vehicles i vianants al passeig. La Policia Local i Protecció Civil han col·laborat en totes les tasques preventives i de senyalització i vigilància. La Brigada Municipal també hi treballa des d'ahir diumenge, ha retirat sorra amb les excavadores per poder buidar l'aigua acumulada a Consolat de Mar (pas soterrani sota la vida, a C/ Santiago Rusiñol) i també a la riera. També han retirat il·luminació nadalenca afectada pel vent, entre d'altres tasques per atendre els efectes del temporal marítim i del vent. Tots els passos sota la via es mantenen tallats, perquè estan plens de sorra i inundats, tot i que els vianants accedeixen al Passeig pel pas a nivell de l'Estació.

Aquest temporal és un dels més intensos que ha viscut Catalunya en els últims deu anys.


Diputats de Ciutadans al Parlament visiten Pineda per interessar-se per l'estat del Passeig
Ràdio Pineda 23/1/2017


Els diputats de Ciutadans (C’s) al Parlament de Catalunya, Joan García, David Mejía, Sergio Sanz i Marina Bravo han visitat aquest matí Pineda per conéixer de primera mà les destrosses fetes pel temporal. Han estat acompanyats pels representants de Ciutadans a Pineda de Mar. La diputada Marina Bravo ha dit a Ràdio Pineda que davant la situació, veu que les mesures s'han de prendre a nivell global, més que no pas a nivell municipal. Marina Bravo ha dit que calen actuacions més estructurals, que depenen de Costes, del Ministeri de Foment.

El portaveu de C's a Pineda, Xavier Lacruz, ha dit que la situació pels temporals s'agreuja cada cop més i ha agraït la visita a Pineda dels diputats de Ciutadans, que s'han interessat per l'estat del Passeig Marítim.

També han assistit el subdelegat territorial de C´s Lluís Tejedor, i els representants locals, Rafa Ruiz Reina i Maria Robledo Aranda.


Costes pren nota dels temporals
El Punt Avui 24/1/2017

Pineda de Mar assegura que refer el passeig podria costar un milió d'euros

L'Estat promet posar-hi sorra i que farà un estudi tècnic per a una escullera


E. F./ LL. A/ M.M - PINEDA / CABRERA/ MONTGAT
Els temporals d'aquests dies han castigat el passeig de Pineda de Mar. En algun tram, més enllà de la platja dels Pescadors, les onades freguen la via del tren, un fet insòlit en aquest punt de la costa. “Les darreres imatges posen els pèls de punta”, assegurava ahir la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC).

L'impacte de les ones ha malmès fanals, canalitzacions i mobiliari tant del passeig com del tram del carril bici, que en algun tram és engolit i que reapareix uns metres enllà, tot i els desperfectes que ja tenia dels últims temporals. “S'ha senyalitzat la zona i tancat l'accés als vianants perquè és perillós i molt inestable”, apunta la regidora. Precisament ahir, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, es reunia amb la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano, per tractar sobre els danys ocasionats a la façana litoral a final d'any. “Ara s'ha de refer l'informe, però creiem que amb un milió d'euros fem curt per refer tot el passeig”, apuntava Biosca, que confia tenir el llistats dels danys materials els dies vinents, un cop remeti el temporal i es pugui netejar la zona afectada.

En alguns trams la platja ha desaparegut en una amplada de vint metres. A la reunió d'ahir Costes es va comprometre a posar altre cop sorra per estabilitzar aquesta primera línia i redactar un estudi tècnic per fer una escullera que aturi l'onatge. “No volien espigons però ara parlen d'una escullera que minvi els temporals. Volem veure com serà i qui ho pagarà”, apuntaven des de l'Ajuntament.

L'altre municipi que ha sortit malparat dels efectes del temporal i que avui també es reunirà amb Costes és Malgrat de Mar. El regidor d'Urbanisme, Oliver Sànchez (PSC), assegura que els danys s'han concentrat a la zona dels càmpings, a tocar del delta de la Tordera. En aquest punt no es pot accedir al càmping Els Pins perquè el camí està inundat en uns 25 metres. “Els danys s'hauran de valorar perquè afecten la vorera i els dos carrils de carrer”, explica el regidor. És en aquest punt on es van col·locar les dunes i espigons geotextils que l'Estat va instal·lar en la darrera actuació a la comarca per estabilitzar les platges i frenar l'impacte dels temporals. “Les dunes resisteixen en algun tram, però és que aquí els temporals piquen molt fort”, reconeixia el regidor.

A Cabrera de Mar, un dels punts crítics i prioritari en les actuacions anunciades fa dos anys per l'Estat al litoral maresmenc, no queda pràcticament platja. L'alcalde, Jordi Mir (PDeCAT), apuntava ahir que l'afectació més greu és a les instal·lacions privades del Club Nàutic, on l'aigua va entrar a l'interior. A la platja només hi queden 400 metres lineals del quilòmetre i mig que tenen a l'estiu.

A Premià de Mar, a banda de fer desaparèixer molta sorra de les seves platges i d'inundar-se passos subterranis, el temporal va tombar una part del mur que separa la via de tren del passeig Marítim, cosa que va obligar a tallar la circulació de la línia R1 entre Mataró i Sant Adrià de Besòs durant una mitja hora del matí d'ahir. Al Masnou es van arribar a registrar onades de 5 metres d'alçada, provocant petits desplaçaments a l'escullera que van afectar el passeig. A la platja d'Ocata el temporal va fer malbé i va arrossegar tota la infraestructura de la instal·lació d'una guingueta. A Montgat, la zona de litoral a tocar del Masnou ha estat la més afectada. Allà, el temporal ha fet desaparèixer bona part de la sorra. L'alcaldessa, Rosa Funtané (ERC), va assegurar ahir que, un cop hagin fet l'avaluació de tots els danys, estudiaran presentar una reclamació a la demarcació de Costes conjuntament amb altres municipis del Maresme afectats pel temporal.

LA XIFRA

200 són els metres lineals del carril bici que ja estaven afectats de l'últim temporal de l'any passat.

LA FRASE

No volien espigons però ara parlen d'una escullera que minvi els temporals. Com serà i qui ho pagarà?
Sílvia Biosca
REGIDORA DE COMUNICACIÓ DE PINEDA DE MAR (PSC)

Reclam de solucions definitives

La plataforma ciutadana Salvem el Litoral reclama accions davant del panorama desolador. La seva portaveu, Noemi Pineda, alerta del perill que els municipis més afectats vulguin un “pedaç a mida”, quan s'ha demostrat que les construccions “aguanten poc”. Des de la plataforma confien reunir-se urgentment amb el comissionat del Litoral que es va crear des de Consell Comarcal i que només s'ha trobat arran de l'anunci per extreure sorra del fons marí. “Si no ens movem ara, potser que pleguem”, hi afegia Pineda. Alcaldes afectats pels temporals, com ara el de Cabrera de Mar, confia que aviat tingui lloc la trobada entre la delegació de Costes i la Generalitat, pendent des que es va anunciar el pla d'actuacions al Maresme. Aquesta reunió, prevista per a final d'aquest mes, avaluaria les actuacions que en els propers anys es van considerar com a prioritàries per frenar la regressió de les platges a la comarca. Un pla que preveia construccions d'espigons en alguns punts del litoral.


Els estralls de la forta gregalada
El Punt Avui 24/1/2017

Lloret xifra en uns 100.000 euros els danys pel temporal i Sant Antoni de Calonge, en 50.000

La situació d'alerta meteorològica va remetre ahir a la tarda

Una furgoneta arrossegada a Llagostera per la força de l'aigua que baixava per la riera de la Resclosa. L'ocupant en va sortir il·lès Aigua embassada encara ahir al matí a l'Estartit i canyes a la platja de Torre Valentina, a Sant Antoni. Dessota, dues veïnes miren el Daró a la Bisbal; el curs de l'Onyar, a Girona, i l'estat del passeig de Lloret E.A. / MANEL LLADÓ / J.O. Foto: TÀNIA TÀPIA (ACN).

E.A / J.P. / J. F/ J.C. / L.A - GIRONA
Nombrosos municipis d'arreu de la demarcació van començar a fer balanç ahir al matí del pas del fort temporal de gregal, que es va anar encalmant a partir de mig matí. Els pitjors estralls, com sol ser habitual, es van produir al front marítim del Baix Empordà i la Selva, especialment a Lloret, Sant Antoni de Calonge i Platja d'Aro, però a l'Alt Empordà aquest cop les crescudes de rieres també van alertar Cadaqués, amb diversos vehicles atrapats que acabaran de retirar en les pròximes hores, i el Port de la Selva.

Ahir a la tarda, els cabals de rius i rieres van davallar progressivament, de la mateixa manera que la intensitat de l'onatge, que es va estabilitzar a l'entorn dels 4 metres d'altura en alta mar. Però tot i així, es va mantenir l'alerta del pla Inuncat a l'Empordà, com a precaució davant possibles incidències de menys gravetat que les registrades al llarg del cap de setmana.

Balanç al litoral

Al passeig de Lloret, segons els càlculs inicials del regidor de Medi Ambient, Jordi Orobitg, el valor dels desperfectes s'acosta als 100.000 euros, amb destrosses en alguns bancs, papereres i una part del passeig descalçat. Molta sorra es va desplaçar des de prop del castell fins a l'escultura de la Dona Marinera.

De bon matí, l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, també estimava en uns 50.000 euros la inversió necessària per netejar de sorra el passeig Josep Mundet i retirar la vegetació i deixalles que la gregalada va dipositar a la platja de Torre Valentina. Al migdia, però, les onades ja no superaven els espigons i alguns surfistes aprofitaven la ressaca per practicar la seva afició desafiant els riscos i la fred.

A Platja d'Aro, el temporal va tornar a regirar el front marítim, com ja havia succeït al desembre, quan va caldre una setmana llarga de feina per netejar el passeig. Aquest cop, la sensació és que en l'àmbit urbà hi ha hagut menys destrosses, tot i que a la zona de l'avinguda Mediterrània l'onatge va arribar a trencar una bancada d'obra i fragments del paviment i va deixar al descobert les bases dels fanals que il·luminen la platja. A Palamós, l'Ajuntament va reobrir ahir al trànsit el vial del port, tancat per precaució el cap de setmana entre el port Marina i la pedrera. I a Begur, per posar un altre exemple, la força de l'onatge va provocar alguns desperfectes al moll d'Aiguafreda. A l'interior, en canvi, la pluja va reomplir els arrossars de Pals, pous i aqüífers, i els bisbalencs miraven –i retrataven– el curs ple d'aigua del Daró amb orgull, després de mesos de sequera.

Torna la calma a Cadaqués

A Cadaqués, l'alcalde, Josep Lloret, explicava que la majoria de cotxes aparcats a la riera ja havien estat retirats i només en quedaven set o vuit encara aparcats, que preveien retirar avui. Els bombers encara van haver de treballar per extreure l'aigua acumulada en alguns baixos al carrer Tarongeta, però la situació era molt més tranquil·la que diumenge.

A la ciutat de Girona no hi va haver incidències tot i els talls preventius a la passera de darrere del tanatori i la vigilància de la policia municipal en diferents accessos al llarg del riu Onyar, on molts ciutadans van a passejar el gos. Malgrat això, un veí va estar a punt de quedar atrapat dins d'una furgoneta en intentar travessar la riera de la Resclosa, a Llagostera. Respecte a la neu, ahir només calien cadenes en els dos sentits al coll de Bracons (GIV-5273), en un tram de la vella carretera secundària entre Joanetes i Sant Pere de Torelló. Ahir va nevar testimonialment als punts més elevats del Ripollès i la Cerdanya.

Reunió amb Costes per tancar fronts oberts a l'Estartit

A l'Estartit, una de les zones més exposades a les llevantades, els Griells, va resistir l'embat de les onades de gregal, tot i que l'aigua del mar va tornar a envair algunes zones comunes. Al passeig Marítim i carrers de la zona baixa, en canvi, els problemes per l'aigua embassada van ser els habituals, ja que l'elevat volum d'aigua acumulada fins i tot va fer tallar entre diumenge i ahir al migdia un tram de la C-31 negat entre Ullà i la Tallada.
El delegat de Costes de l'Estat a la demarcació, Jordi Planella, va visitar ahir Torroella i l'Estartit per reunir-se amb l'alcalde, Josep Maria Rufí; el president de l'Entitat Municipal Descentralitzada, Genís Dalmau, i altres representants municipals i de l'Associació Veïnal els Griells. La trobada ja estava prevista al llarg d'aquest mes, però ahir va servir per analitzar diversos problemes del front marítim sobre el terreny, com ara la regressió de la platja dels Griells, la continuïtat del passeig entre la zona i la Pletera o la millora del passeig de la platja Gran, entre altres qüestions. Respecte als Griells, Planella es va comprometre a treballar insistentment perquè s'executi una solució definitiva a mitjà termini. En aquest sentit, Planella va recollir l'estudi tècnic de l'associació per a la recuperació de la façana litoral de la zona, per frenar la regressió de la sorra i garantir la seguretat del passeig. L'alcalde es va mostrar satisfet amb la trobada, després d'encarrilar la solució del Molinet, tot i que admet que la gestió del front marítim de l'Estartit és complexa.


Ràdio Calella 23/1/2017


Calella ha sortit prou ben parada del temporal de vent que ha afectat aquest cap de setmana tot el litoral català, amb ratxes de vent que han sigut de 70 quilòmetres hora de màxim a la ciutat.. Avui encara es manté activada l’alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per les fortes ventades i també del Pla Especial d’Emergències per Inundacions, ja que l’episodi del temporal encara no ha acabat de remetre.

A diferència d’altres poblacions on el temporal marítim i de fort vent ha causat destrosses importants i danys que costaran de reparar, a Calella no s’ha registrat cap situació extraordinària. El fort onatge ha provocat la inundació de la llera inferior de la Riera Capaspre, que ja tenia l’accés barrat a persones i vehicles. Una mesura de precaució que també s’ha adoptat al Rierany dels Frares, on l’aigua ha quedat acumulada.

El fort onatge va deixar algunes imatges força espectaculars que seguidors de Ràdio Calella TV han fet arribar, com ara el de les onades trencant a la Roca Grossa o d’altres que posen en evidència la falta de prudència d’alguns a l’hora d’apropar-se al bot de l’aigua.


Entre les incidències, la més destacada va produir-se a la guingueta de platja que hi ha just davant l’aparcament del Cementiri Vell. L’aigua, empesa per les fortes onades, va arribar fins a la terrassa del restaurant Nui. Ho recull una de les imatges que s’ha fet viral aquest cap de setmana presa pel calellenc Albert Arcas. La direcció de l’establiment ha explicat a Ràdio Calella TV que el temporal no ha causat estralls importants en la instal·lació, on s’ha filtrat aigua que arrossegava sorra i que ha quedat acumulada a la terrassa. Apunten, com a fet positiu, que la vela ha suportat l’embat del vent, amb ratxes màximes de 70 quilòmetres per hora tant dissabte com diumenge a la platja de Calella. De cara a pròxims temporals, es plantegen col·locar elements de contenció en tot el perímetre de la guingueta -com ara sacs de sorra- per protegir-la de les onades, com ja es fa en algunes platges de Barcelona.

Aquest és el segon cop que la llevantada posa en alerta als guinguetaires de Calella, que tot just acaben d’estrenar instal·lacions. Ara només estan obertes una a la Platja Gran i la de Garbí, el Bahari, que per precacuió i a causa del mal temps té tancat des de divendres.


Durant tot el cap de setmana han quedat prohibides les activitats a l’aire lliure. L’Ajuntament de Calella prenia la decisió divendres passat i no s’ha permès l’accés ni al Camp de Futbol de Mar ni tampoc a La Muntanyeta, havent de susprendre les competicions previstes i el programa d’obertura de la instal·lació per a la pràctica esportiva lliure.

La mar engoleix el passeig marítim de Pineda de Mar

En d’altres poblacions, el temporal ha deixat una factura molt més elevada. Ahir, a la població veïna havia desaparegut completament el carril bici del passeig marítim i s’havia emportat molts trams de sorra de la platja. S’acabava de malmetre un tram que ja havia patit la llevantada del passat mes de desembre.

Responsables municipals, cossos d’emergències i brigades municipals van estar diumenge fent un seguiment dels efectes del temporal marítim i determinant les actuacions a emprendre de manera immediata. Amb tot, i segons informava ahir l’alcalde Xavier Amor, totes les forces polítiques municipals van acordar remetre informe a les administracions supramunicipals per demanar ajuda econòmica per a la reparació del passeig. Avui, a més, la qüestió s’ha plantejat en una reunió amb el Departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient.


Ràdio Arenys 23/1/2017

El Camí de Mar ha quedat molt malmès per les onades (foto: Ajuntament)

Tot i això, ha estat en menor mesura que els danys que ha fet a altres municipis del Maresme com Malgrat o Pineda.  Hi ha hagut algunes incidències relacionades amb danys a mobiliari urbà i, sobretot, la desaparició de bona part de la Musclera i molta afectació al Camí de Mar. A Arenys de Mar s’ha registrat aquest cap de setmana cops de vent de fins a 95Km/h i onades de fins a 6 metres.

En concret, hi ha hagut deixalles de les papereres i bosses d’escombraries que han ‘volat’, així com algunes branques d’arbres que han caigut. La part més important, com dèiem, se l’ha emportat la costa arenyenca. La regidora de Serveis, Laia Martín, ha explicat que la Musclera ha quedat molt tocada. De fet, ja havia patit danys fa unes setmanes amb el darrer temporal de mar.

Justament l’Ajuntament va rebre la setmana passada l’autorització d’ADIF per instal·lar un pou de drenatge al pas subterrani cap a la Musclera, però donats els avisos de mal temps s’ha decidit esperar uns dies abans de començar les feines per posar-lo.

Val a dir, però, que l’alerta per vent i fort onatge seguirà fins aquesta tarda. El Pla Procicat i l’Inuncat segueixen encara en nivells alts a la nostra zona. Tot i els avisos perquè la gent no s’acostés a l’aigua i als espigons, el cert és que hi ha hagut persones a la nostra vila que s’hi ha apropat amb el perill que això suposa. 

On sí que el temporal ha fet mal ha estat a la zona de  Malgrat de Mar i Pineda de Mar, on el fort onatge s’ha empassat gairebé tota la sorra a les platges i també ha provocat danys importants en els passejos marítims.


Ràdio Arenys 24/1/2017

Arenys de Mar no descarta sumar-se a la declaració de zona catastròfica que volen molts municipis del Maresme

Ho farà en la reunió comarcal prevista d’aquí a quinze dies amb l'organisme després dels temporals d’aquest cap de setmana. Així mateix, han informat als senadors republicans dels desperfectes que s’han ocasionat a la nostra vila, en cas que finalment demanin declarar el Maresme com a zona catastròfica. 

Laia Martín, regidora de Medi Ambient, ha explicat a Ràdio Arenys que, en aquests moments, no hi ha prevista cap actuació d’emergència al Camí de Mar perquè es preveu que el temporal de mar es pugui allargar uns dies més. Així mateix, la idea és que representants de Costes vegin de ‘primera mà’ els danys que s’han produït en la reunió prevista d’aquí a quinze dies. De la mateixa manera, estan en converses amb senadors republicans perquè, en cas que es demani zona catastròfica el Maresme, s’hi inclogui Arenys de Mar.

El camí de Mar no és l’únic indret que s’ha vist afectat pels temporals dels últims dies. En aquests moments, la platja de la Musclera, pràcticament, ha desaparegut  i, per tant, caldrà estar alerta de cara a la temporada d’estiu, ja que s’han quedat sense serveis. Alhora, també volen parlar amb ADIF perquè faci alguna actuació a la zona gairebé a tocar de Caldes d’Estrac per la perillositat que comporta que l’aigua arribi gairebé a la via del tren.   
Recordem que el temporal marítim ha causat greus afectacions al passeig Marítim de Pineda de Mar i la zona dels càmpings de Malgrat de Mar. Després de la reunió amb Costes dels municipis veïns,  l’Estat pren nota dels desperfectes i promet, entre altres coses, posar sorra a la platja i fer un estudi tècnic per a una escullera a Pineda.


Nova Ràdio Lloret 23/1/2017


L’Ajuntament ha obert primer el trànsit al passeig marítim en un sentit de circulació, de sud a nord, però ara ja està tot obert. El tram afectat pels temporals del cap de setmana és el que va del Museu del Mar a la Caleta.

El regidor de Seguretat, Josep Lluís Llirinós, ha explicat que el CECAT, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, va alertar dels temporals dimecres de la setmana passada i els cossos de Lloret van prendre les mesures pertinents. Tot i així, el temporal ha estat molt devastador, sobretot la nit de dissabte a diumenge. Ara segueix la fase d’alerta activada, tot i que les onades van a menys.

Les onades s’han endut part de la sorra de la platja gran i han trencat en alguns trams el passeig. Això ha obligat a tancar a la circulació de vehicles i vianants en el tram comprès entre el Museu del Mar i Sa Caleta, tot i que ja s’ha reobert. A més, s’han prohibit els accessos a platges i camins de ronda, per motius de seguretat.

El temporal també va ocasionar, ahir diumenge, una apagada de llum a una part del centre de Lloret. En concret, als habitatges de la rambla Romà Barnés, la plaça d’Espanya i els voltants, que depenen d’un generador soterrat, que fins i tot va patir un petit incendi. El tall va començar al migdia i va quedar resolt a les vuit del vespre.

Tant amb aquest incident com al llarg del cap de setmana, efectius de Policia Local, Protecció Civil, Brigada d’obres i serveis de neteja han estat treballant per poder recuperar la normalitat a Lloret.

Un cop amaini el temporal, serà el moment d’avaluar els danys provocats pel vent i la mala mar que ha afectat per igual tot el litoral català, de nord a sud. Aquest temporal és un dels més intensos que ha viscut Catalunya en els últims deu anys.


Ona Malgrat 23/1/2017

L'alcalde, Joan Mercader, i el regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho, es reuniran demà al matí amb la cap de la demarcació de Costes a Catalunya, Maria Toledano, per valorar els danys i trobar-hi solucions. Les fortes onades d'aquest cap de setmana han inundat el Camí de la Pomareda a l'altura dels càmpings i han provocat destrosses a la zona. El temporal marítim també ha afectat la gola de la riera de Palafolls. L'accés a l'avinguda dels Pins, just sota la via del tren, està inundat.


La zona dels càmpings, ubicada al final del Camí de la Pomareda, és un dels punts més afectats pel temporal marítim, que assota el litoral català des de divendres passat. La Policia Local de Malgrat de Mar ja va haver de tallar el trànsit al tram final del Camí de la Pomareda el mateix divendres per les inundacions que afectaven el vial i que dificultaven l'accés als càmpings.

El temporal ha provocat danys a la vorera i l'asfalt, i també a les diverses edificacions, que els càmpings tenen just a tocar de la platja. Alguns dels pins que hi havia a la zona han caigut i, fins i tot, els ha arrossegat el mar. Propietaris dels càmpings afectats han fet construir dics de sorra als accessos dels seus establiments per evitar que l'aigua hi entrés. Una excavadora treballa a la zona afectada des divendres passat per intentar minimitzar els desperfectes que pugui causar el temporal.

El regidor de Platges Óliver Sánchez-Camacho ha explicat que només es podran valorar els danys, que han causat les fortes onades a la zona dels càmpings, quan acabi el temporal marítim. Sánchez-Camacho ha avançat, però, que "aquest problema és prou conegut i que no es pot demorar més". El regidor assegura que els diferents agents implicats "s'han de seure ràpidament a parlar sobre aquesta problemàtica". "És el moment clau i no podem deixar passar més temps perquè, si no, la propera tardor i hivern estarem en la mateixa situació", ha afegit.

La gola de riera, inundada

Un altre dels punts afectats pel temporal marítim ha estat el tram zero de la riera de Palafolls, que dóna accés a l'avinguda dels Pins. L'aigua, que ha inundat completament el pas, arriba gairebé als dos metres d'alçada, just a tocar de la via del tren.


Ràdio Palafolls 23/1/2017


Els últims dies hem estat pendents del fred i després de les pluges, però un dels col·lectius que més rep les conseqüències del clima són els pagesos. Davant l’alerta de la baixada de temperatures, els agricultors de la zona van prevenir les destrosses cobrint amb una lona les plantacions per evitar que el fred acabés amb la collita. Però les gelades han donat pas al temporal, tornant a posar en perill els cultius. El president de la Cooperativa Conca de la Tordera, Antonio Pla, assegura que  la pluja i el vent no han deixat grans pèrdues agrícoles.

La climatologia adversa també ha fet créixer el preu de les verdures i hortalisses, sobretot per les destrosses produïdes en els cultius d’Itàlia, Grècia i Turquia, els principals proveïdors de verdura a Europa. Això ha provocat que les ventes s’hagin concentrat a Espanya: al Maresme, però també Mercabarna o Almeria. Un augment de preus que des de la cooperativa, Pla valora positivament.

Els temors que les baixes temperatures afectessin els camps va encendre les alarmes a principis de la setmana passada. Ara, però, tot i que cal esperar que el temporal s’hagi esvaït del tot per quantificar els desperfectes, però a l’Alt Maresme no ha provocat problemes ni pèrdues importants.


La Riera de Tossa...


El Montseny...

Avui, vista aèria del nevat

Turó de l'home des de Palautordera

1 comentari:

Anònim ha dit...

La mare natura es vol carregar la platja tifa nudista que varen posar els sociates de malgrat de mar.
Visca la mare natura!