dilluns, 23 de gener del 2017

Sobre la gregalada d'aquests dies 23/1/2017

Escoltar aquest migdia al TN Comarques un propietari d'un dels càmpings de Malgrat reclamant esculleres i no "la merda aquesta" (en referència a les dunes que, curiosament allà estan tot i el temporal), quan són les esculleres del seu veí costa amunt les que han fet malbé la seva propietat per l'efecte erosiu costa avall i l'efecte embut entre esculleres, és la millor prova de la manca d'intel·ligència i de sentit comú que ens ha portat fins aquí. Escoltar i llegir els mitjans de comunicació tractant aquest tema és per fer-s'ho mirar (per dir-ho suaument, vaja).

Avui els vídeos i imatges dels efectes de la gregalada l'inunden tot. Aquí només un petit recull...



El temporal arrossega part dels càmpings de Malgrat de Mar i el passeig de Pineda, al Maresme
TELENOTÍCIES COMARQUES 23/1/2017

El temporal marítim destrossa l'accés als càmpings:

El temporal marítim destrossa l'accés als càmpings
Ona Malgrat 23/1/2017

Les fortes onades d'aquest cap de setmana han inundat el Camí de la Pomareda a l'altura dels càmpings i han provocat destrosses a la zona. El temporal marítim també ha afectat la gola de la riera de Palafolls. L'accés a l'avinguda dels Pins, just sota la via del tren, està inundat. L'Ajuntament podrà valorar els danys un cop passi el temporal.

La zona dels càmpings, ubicada al final del Camí de la Pomareda, és un dels punts més afectats pel temporal marítim, que assota el litoral català des de divendres passat. La Policia Local de Malgrat de Mar ja va haver de tallar el trànsit al tram final del Camí de la Pomareda el mateix divendres per les inundacions que afectaven el vial i que dificultaven l'accés als càmpings.

El temporal ha provocat danys a la vorera i l'asfalt, i també a les diverses edificacions, que els càmpings tenen just a tocar de la platja. Alguns dels pins que hi havia a la zona han caigut i, fins i tot, els ha arrossegat el mar. Propietaris dels càmpings afectats han fet construir dics de sorra als accessos dels seus establiments per evitar que l'aigua hi entrés. Una excavadora treballa a la zona afectada des divendres passat per intentar minimitzar els desperfectes que pugui causar el temporal.

El regidor de Platges Óliver Sánchez-Camacho ha explicat que només es podran valorar els danys, que han causat les fortes onades a la zona dels càmpings, quan acabi el temporal marítim. Sánchez-Camacho ha avançat, però, que "aquest problema és prou conegut i que no es pot demorar més". El regidor assegura que els diferents agents implicats "s'han de seure ràpidament a parlar sobre aquesta problemàtica". "És el moment clau i no podem deixar passar més temps perquè, si no, la propera tardor i hivern estarem en la mateixa situació", ha afegit.

La gola de riera, inundada

Un altre dels punts afectats pel temporal marítim ha estat el tram zero de la riera de Palafolls, que dóna accés a l'avinguda dels Pins. L'aigua, que ha inundat completament el pas, arriba gairebé als dos metres d'alçada, just a tocar de la via del tren.

Campings destroçats a Malgrat de Mar. L'Ajuntament reparant danys, però propietaris campings molt queixosos

DENUNCIEN LA DESÍDIA MUNICIPAL PER SOLUCIONAR ELS EFECTES DELS TEMPORALS
Elmalgratenc.com 23/1/2017

foto: Alfred Traveria

Els danys causats pel temporal viscut aquest cap de setmana han deixat un paisatge desolador. La zona dels càmpings a tocar del delta de La Tordera és una de les més afectades. Les onades han provocat nombrosos danys a les instal·lacions, han engolit part de la sorra de la platja i han destrossat un tram del camí de l’avinguda de la Pomereda.

La situació ha posat novament damunt la taula el paper que hi juguen les diferents administracions implicades a l’hora de buscar solucions a una problemàtica que fa anys que s’arrossega. El responsable del càmping La Tordera, Marc Monguilod, ha manifestat la indiferència que hi manté el consistori malgratenc, així com la Generalitat. Monguilod ha assegurat que fa més de dotze anys que es reclamen unes mesures que no arriben. El propietari del càmping La Tordera ha recordat les diferents actuacions que s’han dut a terme amb l’objectiu de “parar el cop” i assenyala l’Estat com l’únic que ha intentat fer alguna cosa.

El temporal també s’ha fet notar en altres punts de Malgrat de Mar com els passos subterranis i la desembocadura de la riera de Palafolls, que han quedat inundats.

El temporal ha provocat danys al Camí de la Pomereda i també a les diverses edificacions, que els càmpings tenen just a tocar de la platja


El temporal marítim causa a Blanes diverses incidències
Blanesaldia.com 22/1/2017

Encara hi ha un fort onatge

Segons informen Protecció Civil i Policia Local de Blanes, el temporal de mar que ahir dissabte va augmentar la seva virulència ha causat diversos desperfectes. La mar de fons ha perdut intensitat durant les primeres hores d’avui diumenge, tot i que continua encara activa, amb onades que han passat a ser de menor alçada, però que segueixen arribant amb força a les platges. Els principals punts on els cossos d’emergència han hagut d’actuar, instal·lant senyalitzacions de precaució o barrant el pas als vianants, han estat d’una banda un tram del Passeig Cortils i Vieta, i de l’altra els accessos al capdamunt de la Roca de Sa Palomera. Es tracta d’evitar mals majors i vetllar per la seguretat de les persones, que podrien resultar afectades pel cop d’aigua d’una onada arribada d’imprevist.

Accessos tancats en diversos punts del municipi

Les onades han arrossegat la sorra al capdamunt del passeig per on passen els vianants en diversos indrets al llarg del litoral blanenc, però s’ha concentrat especialment en part del Passeig Cortils i Vieta, on s’acumula una gran quantitat acompanyada de vegetació, pedres i altres deixalles en alguns trams. La senyalització per precaució està instal·lada a la part que connecta amb la Plaça Catalunya.


Val a dir que, tot i la sorra que hi ha acumulada, tant Protecció Civil com Policia Local han aconsellat que no es netegi encara, ja que al no haver finalitzat l’episodi de mala mar, si es comencés a actuar seria un esforç inútil.

Per aquest motiu, s’estarà alerta durant les properes hores per prendre la decisió –probablement, dilluns al matí-, a l’hora que s’ha comunicat l’estat de la qüestió als marxants que instal·len les seves parades del mercat dels teixits els dilluns al matí al llarg del Passeig de Mar.

La força de la mar ha malmès algunes de les pedres que configuren el sòl d’aquest tram de passeig, i ha trencat alguna peça del mur de Sa Palomera que ja va resultar afectat en el darrer temporal del desembre. En aquest darrer indret el pas està barrat precisament per les tanques d’obra de 2’5 metres d’alçada que protegeixen la zona on s’estan fent els treballs de reconstrucció del muret, que té uns 50 metres d’alçada.

D’altra banda, ahir a la tarda ja es van instal·lar en els tres accessos de vianants que donen a la Roca de Sa Palomera sengles tanques per impedir el pas en direcció al seu cim. També s’ha col·locat una cinta de seguretat en el passeig central que hi ha enmig del monument situat en aquesta platja, una prevenció més per alertar qui vulgui acostar-se massa a prop del perill.


Altres incidències a causa del temporal

Un altre dels indrets on s’ha hagut d’actuar és el tram final de l’Avinguda Vila de Madrid que va a parar a la platja, en plena zona turística dels càmpings. S’ha instal·lat una cinta per tallar l’accés de vehicles perquè està inundat d’aigua, que ha penetrat terra endins per l’entrada d’aigua de mar. L’aigua acumulada arriba a l’alçada d’uns 30 centímetres, i per tant dificulta la circulació.

Avui al matí també s’ha hagut de requerir la presència dels Bombers de la Generalitat perquè tallessin un arbre que ha caigut fora del nucli urbà, al costat d’un antic càmping que hi ha al barri de Quatre Vents. Els bombers han serrat l’arbre i l’han retirat del tram del carrer per on circulen els vehicles, després que la seva caiguda no havia provocat cap dany ni personal ni material.

Fotos: Ajuntament de Blanes






No ens ho ha posat fàcil... No nos lo ha puesto fácil...


Situació controlada a Blanes, sense cap incidència destacada pel temporal de mar, que ha perdut intensitat

Continuen tancats als vianants els accessos a la Roca de Sa Palomera i part del Passeig Cortils i Vieta, així com als vehicles el tram final de l’Avinguda Vila de Madrid, inundat d’aigua

Segons informen Protecció Civil i la Policia Local, el temporal de mar que entre la matinada de divendres a dissabte va augmentar la seva virulència no ha causat cap incidència destacada en el municipi, on la situació continua controlada. La mar de fons ha perdut intensitat durant aquesta passada nit de dissabte a diumenge, tot i que continua encara activa, amb onades que han passat a ser de menor alçada, però que segueixen arribant amb força a les platges.

Panoràmica badia de Blanes diumenge al matí
Els principals punts on els cossos d’emergència han hagut d’actuar, instal·lant senyalitzacions de precaució o barrant el pas als vianants, han estat d’una banda un tram del Passeig Cortils i Vieta, i de l’altra els accessos al capdamunt de la Roca de Sa Palomera. Es tracta d’evitar mals majors i vetllar per la seguretat de les persones, que podrien resultar afectades pel cop d’aigua d’una onada arribada d’imprevist.

Accessos tancats en diversos punts del municipi

Les onades han arrossegat la sorra al capdamunt del passeig per on passen els vianants en diversos indrets al llarg del litoral blanenc, però s’ha concentrat especialment en part del Passeig Cortils i Vieta, on s’acumula una gran quantitat acompanyada de vegetació, pedres i altres deixalles en alguns trams. La senyalització per precaució està instal·lada a la part que connecta amb la Plaça Catalunya.


Accés Passeig Cortils i Vieta
Val a dir que, tot i la sorra que hi ha acumulada, tant Protecció Civil com Policia Local han aconsellat que no es netegi encara, ja que al no haver finalitzat l’episodi de mala mar, si es comencés a actuar seria un esforç inútil. Per aquest motiu, s’estarà alerta durant les properes hores per prendre la decisió –probablement, dilluns al matí-, a l’hora que s’ha comunicat l’estat de la qüestió als marxants que instal·len les seves parades del mercat dels teixits els dilluns al matí al llarg del Passeig de Mar.


La força de la mar ha malmès algunes de les pedres que configuren el sòl d’aquest tram de passeig, i ha trencat alguna peça del mur de Sa Palomera que ja va resultar afectat en el darrer temporal del desembre. En aquest darrer indret el pas està barrat precisament per les tanques d’obra de 2’5 metres d’alçada que protegeixen la zona on s’estan fent els treballs de reconstrucció del muret, que té uns 50 metres d’alçada.


Accés Platja Sa Palomera
D’altra banda, ahir a la tarda ja es van instal·lar en els tres accessos de vianants que donen a la Roca de Sa Palomera sengles tanques per impedir el pas en direcció al seu cim. També s’ha col·locat una cinta de seguretat en el passeig central que hi ha enmig del monument situat en aquesta platja, una prevenció més per alertar qui vulgui acostar-se massa a prop del perill.


Un agent de la Policia Local acompanyant un vianant
fora de la zona de perill
Altres incidències a causa del temporal

Un altre dels indrets on s’ha hagut d’actuar és el tram final de l’Avinguda Vila de Madrid que va a parar a la platja, en plena zona turística dels càmpings. S’ha instal·lat una cinta per tallar l’accés de vehicles perquè està inundat d’aigua, que ha penetrat terra endins per l’entrada d’aigua de mar. L’aigua acumulada arriba a l’alçada d’uns 30 centímetres, i per tant dificulta la circulació.


Tram final Avinguda Vila de Madarid inundat
Avui al matí també s’ha hagut de requerir la presència dels Bombers de la Generalitat perquè tallessin un arbre que ha caigut fora del nucli urbà, al costat d’un antic càmping que hi ha al barri de Quatre Vents. Els bombers han serrat l’arbre i l’han retirat del tram del carrer per on circulen els vehicles, després que la seva caiguda no havia provocat cap dany ni personal ni material.


Panoràmica desembocadura riu Tordera
Tant ahir com avui els efectius de Protecció Civil i Policia Local continuen especialment alerta per si s’ha d’actuar a causa del temporal i la pluja que segueix caient de manera insistent. En nombroses ocasions s’ha hagut de cridar l’atenció als ciutadans que s’acosten massa a la zona del litoral, o bé no fan cas a les tanques i senyalitzacions que impedeixen els accessos.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del cap de 
Protecció Civill, Josep Lluís Pouy, a la sortida de la riera de Blanes
Un dels aspectes que es vigila constantment són les sortides de les rieres que donen a mar, que de moment estan en situació controlada, si bé algunes d’elles estan parcialment colgades de sorra. Igual que no s’actua retirant la sorra del Passeig Cortils i Vieta, tampoc es fa en aquestes sortides, ja seria treure-la perquè la mar tornés a posar-la. Aquest és un dels indrets on s’han aturat especialment avui al migdia in situ l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, durant la visita d’inspecció que han fet.





El passeig de Pineda de mar ha desaparegut per complet.


El Maresme torna a reclamar solucions pels danys dels temporals
Diari Maresme 23/1/2017

El fort temporal de vent d’aquest cap de setmana anirà aquest dilluns a la baixa, tot i que encara s’esperen ratxes fortes, especialment a la costa de les províncies de Barcelona i Girona.

 Zona de càmpings a Malgrat | Fotos: Vicens Tomàs

Novament, la comarca del Maresme ha estat especialment afectada i poblacions com Pineda de Mar i Malgrat de Mar han vist desaparèixer bona part dels seus respectius passejos marítims. Les onades s’han empassat bona part de la sorra de la platja de les dues poblacions, a més de fer malbé voreres, asfalt i mobiliari. El mateix temporal ha causat danys destacats en altres platges del litoral maresmenc, engolint una gran part de sorra.

Passeig de Pineda de Mar | Foto: Aj.

En declaracions a RAC1, l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha explicat que avui mateix traslladarà al departament de Costes que el consistori no pot assumir sempre les despeses de reparar el passeig. La brigada municipal es va encarregar de retirar la sorra en alguns trams amb les excavadores amb l’objectiu de buidar l’aigua que s’havia acumulat a la riera i en altres zones de la costa pinedenca.

A Malgrat de Mar el punt més afectat ha estat la zona dels càmpings. La Policia Local va haver de tallar l’accés al tram final del Camí de la Pomareda afectat des de divendres passat per les inundacions. En declaracions a Ona Malgrat, el regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho, ha explicat que és “un moment clau” per asseure’s amb els agents implicats perquè “aquest problema és prou conegut i que no es pot demorar més”.


El temporal vuelve a dejar un rastro de desolación en el Maresme
La Vanguardia 23/1/2017

Los alcaldes afectados reclaman del Ministerio una actuación para paliar los daños producidos por las tormentas

El Club Náutico de Cabrera de Mar destrozado por el temporal (Aj. CdM)

El temporal de los últimos días ha vuelto a dañar las infraestructuras costeras. En el Maresme, vientos huracanados que superaron los 95 km/h en Arenys de Mar, 85 km/h en Premià de Mar y 75 km/h en Badalona, junto a olas que en algún punto superaron los seis metros de altura, volvieron a impactar violentamente contra las infraestructuras que aún no se habían recuperado del último temporal de diciembre.

En Cabrera de Mar, las instalaciones del Club Náutico quedaron totalmente destrozadas por la levantada que dejó sin arena las playas. En Malgrat de Mar, el oleaje llegó hasta el paseo de los campings en el Delta del Tordera, destrozando las aceras, derribando muros y haciendo inútil el sistema dunar de protección instalado por el Ministerio de Medio Ambiente en verano. En Pineda de Mar, el paseo marítimo vuelve a estar inservible, con las grandes placas de hormigón desencajadas y las infraestructuras dañadas. El alcalde de esta población, Xavier Amor, se reúne hoy con la Jefa de Demarcación de Costas en Catalunya, Maria Toledano, para evaluar los daños.

Precisamente, los municipios afectados, volverán a pedir al ministerio que aporte partidas extraordinarias para preservar las playas del litoral, las infraestructuras y la vía férrea, que ayer, especialmente la R1 entre Badalona y Maçanet volvió a sumar retrasos superiores a los 30 minutos a causa de las inundaciones de las vías. En Vilassar y Cabrera, las olas impactaban directamente contra los convoyes provocando situaciones de grave peligro.

 El paseo marítimo de Pineda de Mar descalzado por el temporal (Aj. PdM)

 La zona de campings de Malgrat de Mar anegada por el temporal (Albert Torner)

El oleaje llegó hasta los nuevos chiringuitos de Calella durante el temporal (Aj. Calella)


El pitjor temporal de mar dels darrers 14 anys
El Temps 23/1/2017


Adeu a una setmana sencera d'avisos meteorològics a Catalunya. Els primers dies per nevades al Pirineu, a mitjans de setmana pel fred, i, finalment, per temporal excepcional de mar. Mireu la galeria de fotos i vídeos.

El temporal de mar a la costa catalana ha estat històric. Si habitualment estem més acostumats a les conseqüències dels temporals de llevant, com el de mitjans de desembre, aquest cop ha estat de gregal. Els avisos del Meteocat per l'estat de la mar ha estat general a tota la costa del país i elevat al màxim nivell, 4 de 4, amb onades superiors als 4 metres. Un temporal més perillós i més extens. En el cas de la costa de Barcelona, és el pitjor temporal de mar dels últims 14 anys, des de l'octubre del 2003.

El temporal ha provocat onades espectaculars a tot el litoral. Davant de Begur, una boia n'ha arribat a registrar una de 10,8 metres d'alçada. Davant del port de Barcelona s'han registrat pics d'onades de més de vuit metres.

Evolució del temporal

A poc a poc avui el temporal anirà de baixada. Encara fins al migdia hi haurà avís vermell a la costa de l'Alt i Baix Empordà per onades superiors als 4 metres. La tendència per avui i demà és que el temporal remeti i desaparegui durant els pròxims dies.