dimarts, 21 de febrer del 2017

Algunes notícies per llegir 21/2/2017...

Arenys de Munt es fa més terra de vins
El Punt Avui 21/2/2017

Planten en un acte festiu 6.000 ceps a l'antiga vinya de Can Sala de Dalt

El municipi es reivindica com a membre de ple dret de la DO Alella

Detall d'alguns dels ceps que es van plantar dissabte a l'antiga vinya de Can Sala de Dalt d'Arenys de Munt, que ja pertany a la DO Alella Foto: AJ. D'ARENYS DE MUNT.

TERESA MÁRQUEZ - ARENYS DE MUNT
Arenys de Munt refà el camí per tornar a ser terra de vins i el cap de setmana ho va demostrar sobre el terreny. Un cop el BOE va publicar fa uns mesos l'ampliació de la denominació d'origen (DO) Alella i mentre s'espera que la modificació rebi el vistiplau de Brussel·les, dissabte es va organitzar un nou acte de celebració amb la plantada de tres hectàrees a la finca de Can Sala de Dalt, amb vora 6.000 ceps. L'experiència oberta a la ciutadania, segons relata l'alcalde, Joan Rabasseda (ERC), s'ha d'entendre també “com una magnífica oportunitat per promocionar els productes i l'economia local”. “Com a membres de la DO Alella tant podrem produir i vendre vi fet a Arenys de Munt com derivar el raïm de casa als cellers d'Alella i, al mateix temps, facilitarem l'arribada de nous negocis vinculats a aquest conreu”, assenyala. Prèviament a la plantada, tal com es va explicar dissabte, hi ha hagut la tasca feixuga de desbrossar l'espai amb l'arrencada de pins i la preparació del sòl. “La vinya ha estat delimitada amb una tanca per evitar que hi entrin els senglars i s'ha garantit que les condicions de la terra són les idònies per fer-hi créixer els ceps”, explica Joan Rabasseda. L'alcalde, a més, destaca que l'impuls a aquest nou conreu ha estat un treball transversal en què han participat diferents àrees de l'Ajuntament, però matisa que els veritables protagonistes “són els emprenedors que han decidit tirar endavant aquesta aventura”. Rabasseda parla del projecte associatiu Pensem en vi, dirigit per Joan Munich, que fa anys que treballa en el conreu a petita escala del vi i en la recuperació d'antigues vinyes a la població sota els preceptes de “la cultura de la sostenibilitat, la proximitat i el cooperativisme” i que ja el febrer de l'any passat es va estrenar amb la plantada de ceps a Can Pau Bernadó. Munich és masover d'aquesta finca i des del 2012 dirigeix el celler Talcomraja, que s'ha nodrit fins ara de dues hectàrees de vinya, una a Mataró i una altra a Sant Cebrià de Vallalta.


Ràdio Palafolls 21/2/2017


L’Ajuntament de Palafolls ha demanat fer una auditoria del servei d’aigua potable de Palafolls que subministra Sorea. L’auditoria econòmica l’ha demanat al Consell Comarcal del Maresme, que serà qui analitzarà la gestió del servei: les despeses, l’eficàcia i l’eficiència del subministrament d’aigua.

L’estudi analitzarà els 25 anys de servei: l’evolució del preu, les liquidacions realitzades i les pendents, entre d’altres. Durant aquests anys la legislació ha anat canviat i l’administració local vol saber si està ben aplicat així com l’estat de comptes de la relació entre Sorea i l’Ajuntament.

També es busca saber si el preu de l’aigua està ben aplicat i si s’ajusta realment al cost del servei, pel que es revisaran les liquidacions per saber si cal regularitzar o no la situació.

Palafolls no és l’únic municipi de la zona que ha demanat una revisió de comptes de la relació amb Sorea. Altres municipis maresmencs ho han fet també a través del Consell Comarcal,  com Dosrius o Sant Vicenç de Montalt, o d’altres que ho han encarregat a una empresa, Pineda o Canet.

En el cas d’Arenys de Munt va demanar l’auditoria a la Diputació de Barcelona i va constatar que l’empresa havia tingut més guanys dels que havia declarat i que per tant la liquidació no s’havia de pagar, concloïa l’estudi de la Diputació. El resultat final va ser favorable pel consistori i l’empresa va haver de pagar 345 mil euros. Sorea hi va gestionar el servei fins al 2011 i assegura que els costos s’han incrementat un 30% en el municipi.

L’auditoria permetrà saber si el marc legislatiu vigent és el correcte i determinarà l’estat dels comptes de les liquidacions.


Blanesaldia.com


El passat mes de gener la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar poc més de 202.000 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 697.650 euros. Les captures més valuoses van ser les del seitó, la gamba i la sardina, que van totalitzar 423.160 euros (60,6%).

Aquestes van ser les 15 espècies de peix i marisc que van aconseguir un major valor el passat mes de gener:

Espècie                       Quilos          Euros

Seitó                          113.034        260.730
Gamba                          3.513        109.366
Sardina                       40.219          53.064
Gamba Blanca             2.308          42.381
Lluç                                4.680          36.740
Roger Vermell             4.403          28.466
Escamerlans                   654          17.979
Xipiró                               868          11.902
Maire                            2.597           11.795
Rap Vermell                 1.241           11.415
Pagell                            2.846           10.883
Pop roquer                  2.560             9.791
Mollera roquer            1.907             8.575
Diversos Osteictis       1.485             7.342
Bonítol                          1.224             6.328


Ajuntament de Santa Susanna 20/2/2017


Des de principis d’any s’estan realitzant els treballs de restauració de la torre de guaita de la masia de Can Ratés, edifici de propietat municipal i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Datada de l’any 1585, aquesta torre tenia la funció de talaia d’observació i de defensa per respondre als atacs periòdics de pirates i corsaris que, des de principis del segle XVI, patien els pobles de la costa del Maresme. 
 
L’estat descuidat que presentava la torre en l’actualitat havia fet imprescindible aquesta intervenció, des d’un punt de vista de seguretat, però sobretot també per la necessitat de la seva recuperació i posada en valor com a element patrimonial i edifici emblemàtic per a la vil·la de Santa Susanna. 
 
Els treballs que s’estan duent a terme, s’han centrat principalment en l’adequació de la zona de la coberta de la torre. Primerament, ha calgut retirar els elements més moderns i que estaven en desús, com el parallamps, l’antic sistema d’il·luminació i altres elements. Ha calgut sanejar i tot seguit consolidar els paraments de la corsera i els matacans de la part superior de la torre, molt afeblits pel pas del temps i l’acció dels agents meteorològics (pluja, vent, etc.). Així mateix, s’ha realitzat l’aixecament del paviment existent a causa de la gran acumulació de terra i d’elements vegetals a sobre de la coberta i sobretot per la greu filtració d’humitats que patien els murs i les plantes inferiors de la torre. 
 
Aquests treballs s’han realitzat amb un seguiment arqueològic, el qual ha permès documentar el paviment original de la torre. Aquests dies, s’estan realitzant els treballs d’impermeabilització de la coberta, així com la consolidació del badalot d’accés i s’han iniciat també els treballs de neteja, sanejament i consolidació del parament de la torre. 
 
L’empresa Signinum Restaura SL, especialitzada en conservació-restauració de patrimoni arqueològic i monumental, està duent a terme l’execució de tots els treballs inclosos en el projecte d’intervenció, el qual compta amb el vistiplau de l’Ajuntament de Santa Susanna, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El pressupost de les obres és de 53.000€ dels quals la DIBA n’aporta 49.000€ i la resta l’ajuntament.