dissabte, 11 de febrer del 2017

Breu resum de la xerrada d'ahir 10/2/2017 "El Delta de la Tordera i la platja de s'Abanell: Amenaces i oportunitats"


Tot gira entorn la necessitat de crear una Taula de treball per decidir "entre tots els sectors implicats" i "de manera supramunicipal" què volem que sigui en el futur el Delta de la Tordera i les seves platges.

Es va incidir en la relació entre les funcions geomorfològiques de la Tordera (que s'ha de recuperar) i les platges, especialment la de s'Abanell (a Blanes) i la Conca (a Malgrat), així com en la necessitat de regenerar temporalment la de s'Abanell si es vol tenir platja. I és que hem d'escollir... pedres o platges.

Una dada interessant... dels 6m anuals que recula la costa a la Punta de la Tordera, 20 cms corresponen al canvi climàtic (l'elevació actual del mar s'estima en 1.5mm anuals) i 5m80cms corresponen directament a les actuacions humanes sobre el litoral, que són el veritable problema que s'ha d'abordar.

Actualment la platja de s'Abanell entre la desembocadura del riu i les esculleres del passeig marítim (a l'alçada del càmping Bella Terra) ha desaparegut per complert i la situació allà és de "sálvese quien pueda" a l'estil que es dona també a la banda de Malgrat (entre els càmpings Els Pins i La Tordera), i entre el càmping Bella Terra i Sa Palomera no pinta gens bé perquè s'ha perdut l'amplada mínima de seguretat (estimada en una mica més de 20m) i el proper temporal produirà danys importants.

Els propers debats i les properes decisions importants entorn la situació actual es centrarà especialment en què fer amb els càmpings (legalitzar, reubicar, expropiar,...) i la gestió de l'aigua a nivell de Conca.

Ha estat descartat el Projecte Life presentat (segurament per prioritzar altres espais més prioritaris com el Delta de l'Ebre) però es mantenen les inèrcies i els contactes per pensar que és possible iniciar aquesta Taula de Treball. Malgrat tot, ningú pot dir quan, com o amb qui, i es comenten els problemes de calendari electoral i les dificultats per la multiplicació d'administracions competents al mateix territori.

Malgrat l'assistència a la Sala de diferents visions de la situació i de diferents sectors implicats, es constata novament l'escassa incidència del debat a la població en general necessària per fer reaccionar als gestors públics implicats.

Com a comentari personal... hi ha molta gent de municipis diferents interessada en el tema però cadascú per separat i sense coordinació, repetint sempre el mateix que no arriba fora dels ja coneixedors de la situació.


Hoy compartiendo con mi ambientologa , el acto que hemos organizado en Sala Plenos sobre amenazas i oportunidades Delta Tordera.
Ara mateix, a l'acte del delta de la Tordera amb bona assistència. Gràcies a totes
Muy buena iniciativa hoy: Hablando del de la y las de Felicitats
En Joan Mora ens explica els principals problemes ambientals del Delta de la Tordera
Projectem una imatge de Blanes de l'any cincuanta cuatre per analitzar els problemes de l'actualitat.
"Se construye el paseo del mar de Blanes y se destruye la mitad de la playa de Blanes". Interve Rafael Sardá
"Podemos detectar lo q ha pasado en los ultimos diez años en fachada maritima d Blanes". Ens informa Rafael Sardá que ha fotografiat canvis.
"La sorra ve d'Arenys, i la gent d'Arenys ja esta tipa que li treguin sorra". Respon Rafael Sardá
"Si el rio no funciona, nunca tendremos playa". Rafael Sardá ens explica que rebem sediments del riu i l'importancia protegir-lo.
"Estem fent un debat intern a Blanes de quines ordenançes proposem respecte Delta de la Tordera". Explica el company .
"Es inprescindible aquesta taula Delta Tordera perque la decisió de Blanes vagi amb consonancia amb Palafolls, Malgrat...".
"L'Ajuntament sembla que ens portara proposta de legalitzar campings que van ocupar sol agricola". recorda el debat actual.
"La gestio de l'aigua es un problema global". Intervé sobre la problematica blanenca sobre l'aigua.
Pregunta una persona del públic ¿Com afectara el canvi climatic al nostre territori? Al mediterrani puja el nivell mar un 1,5 mm/any.
Agraïr l'assistència de gent de Tossa que ha vingut fins a la Sala Plens i porten lluitant contra el port de Tossa. Intervé
"Tenemos que desarollar una vision territorial sobre el Delta de la Tordera". Esta en les nostres mans el futur del territori, defensem-lo.
Finalitzem l'acte amb unes paraules de Victor Hugo per enviar un missatge de conscienciació sobre la defensa del territori.
Avui hem aprés molt de cracks com i . Gràcies :) Segur que podrem ✊🏼
Tossa en Acció con Amics de Tossa en Ajuntament de Blanes.
4 h
Ahir vàrem assistir a la xerrada sobre "El delta de la Tordera i la platja de s'Abanell" que es portava a terme a la sala d'actes de l'ajuntament de Blanes.
Una exposició impressionant on els ponents varen explicar perfectament quins efectes tenen les accions de l'home en els canvis que s'estan produint al riu, al delta i a les platges.
Una xerrada educativa que tothom tindria que haver escoltat per entendre com NOSALTRES mateixos, les persones, per obtenir beneficis ràpids a curt termini, acabem cometent barbaritats en el nostre entorn natural que a la llarga ens retorna en forma de catàstrofes i de més inversions per arreglar aquests problemes que ja no tenen solució... Així doncs seran un pou sense fons.
Cal actuar per pal•liar i contrarestar el mal ja fet, tornant a la natura el que és seu. Però també, i sobretot, cal aturar a temps tots aquests projectes que pretenen modificar el nostre entorn de forma extrema.
El curs de l'aigua, no es pot modificar. I el mar sempre torna pel que és seu.
Amb aquestes dues consignes, ja deuríem d'haver après avui en dia que hi ha projectes que no només van contranatura, i són insostenibles, si no que a més ens poden portar problemes molt greus, i no només econòmics, si no humanitaris.
#DiemNo a la construcció descontrolada i només proposada amb objectius econòmics a curt termini.
El futur del territori i de les nostres vides està a les nostres mans, i només amb un desenvolupament sostenible i respectuós amb l'entorn podrem obtenir una estabilitat econòmica real i perdurable.