dimarts, 7 de febrer del 2017

Comença la veda en la pesca d'arrossegament 6/2/2017



Comença la veda en la pesca d'arrossegament
Els Matins de TV3 7/2/2017

Aquesta setmana ha començat la veda anual que fan els pescadors d'arrossegament. Els pescadors no estan gaire contents perquè la veda es va publicar al BOE el mateix dia que començava i pels retards en els pagaments que subvencionen l'aturada. Agustí Forné i el càmera Ferran Alsius han anat fins al port de Vilanova i la Geltrú per parlar amb el secretari de la Confraria de Pescadors, Manel Ametller.


La flota d’arrossegament de la Confraria de Pescadors de Sant Elm comença la veda fins el 8 de març
Ràdio Arenys 7/2/2017

La veda d'arrossegament va començar ahir

Es fa tant a la nostra vila com a la resta de poblacions de la demarcació de Girona i de Barcelona. L’objectiu d’aquesta aturada de pescadors i armadors és el de deixar que el fons marí es regeneri.

Durant aquest  mes , les flotes no podran pescar espècies com la sèpia, calamar, gamba, rap o lluç amb l’objectiu de regenerar el fons marí i, per tant, s’espera que a la tornada hi hagi més peixos. Al llarg del mes, tant pescadors com armadors, podran optar per dues vies de compensació econòmica: de l’atur o les ajudes del Fons Europeu, tot i que els diners d’aquesta última acostumen a arribar amb retard, motiu pel qual la majoria de pescadors decideixen cobrar l’atur. Antoni Marzoa és patró major de la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar.

El president de la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar destaca els esforços que ha de fer el sector deixant de feinejar durant tot el mes. També ha volgut posar en relleu que des de l’administració caldria més polítiques d’ajuda als pescadors en comptes d’optar per actuacions tant restrictives. Segons ha dit, en moltes ocasions, es culpabilitza els pescadors de la situació del fons marí i el que s’hauria de tenir en compte és que són víctimes d’aquesta situació.

L’aturada biològica s’allargarà fins al pròxim 8 de març.  De moment, la flota d’arrossegament que se suma la veda és de la província de Girona i Barcelona. Tarragona s’hi afegirà més endavant.


Les flotes d'arrossegament de la Costa Brava s'aturen per fer veda
Ràdio Palamós 06/02/2017

Barques d'arrossegament al port de Palamós.

La flota d’arrossegament de les comarques gironines comença avui una veda d’un mes de durada. En aquest col•lectiu hi ha set embarcacions amb base al port de Palamós, que s’afegeixen a les disset barques del pla de gestió de la gamba que ja fa un mes que estan aturades. La totalitat de la flota tornarà a feinejar a partir del dia 9 de març, després d’una aturada biològica que busca afavorir la reproducció de les espècies i la pesca sostenible.

Les barques d'arrossegament ja no han sortit avui a pescar i així es mantindran fins al 8 de març. L'endemà tornaran a feinejar, juntament amb les del pla de gestió de la gamba. Aquestes embarcacions, disset en total, ja van començar la veda el passat 5 de gener. Aquest any fan seguits els dos mesos d'aturada que els marca el pla, per no interferir amb la resta de ports gironins. Toni Albalat, Patró Major de la Confraria de Pescadors de Palamós.

http://www.palamoscomunicacio.cat/web/hemeroteca.php/1500005991/les-flotes-darrossegament-de-la-costa-brava-saturen-per-fer-veda/1

Igual que ha passat en el cas de la gamba, Albalat creu que la veda de l'arrossegament s'haurà d'acompanyar, tard o aviat, d'un pla de gestió.

http://www.palamoscomunicacio.cat/web/hemeroteca.php/1500005991/les-flotes-darrossegament-de-la-costa-brava-saturen-per-fer-veda/1

La finalitat de les vedes és deixar reposar els caladors i facilitar la reproducció de les espècies, reduint l'esforç extractiu i fent-lo sostenible en el temps.