dimecres, 15 de març del 2017

Avui 15/3/2017, miris on miris,... pins del maresme, Tomicus, sequera i incendis forestals.

Un equip de ha visitat avui el per parlar de la prohibició de fer foc al bosc.



Com es pot combatre l'escarbat que ha matat més de mig milió de pins?
Els Matins de TV3 15/3/2017

Ja n'hi ha més de mig milió de pins morts al Maresme. La causa: la plaga de l'escarabat "tomicus" que, tot i ser molt petit, està fent estralls i, a més, es pot convertir en un autèntic aliat per als possibles incendis forestals de l'estiu.Agustí Forné ha parlat amb el cap de la secció de Boscos i Recursos Forestals a Barcelona de la Generalitat, Eloi Beulas, amb l'enginyer del Consell Comarcal del Maresme, Oriol Bassa, i amb Etel Alilla, del grup d'actuacions forestals (GRAF) dels bombers per saber com es combat aquesta plaga i la influència que té en el perill d'incendis.


Preocupació pel risc d’incendis als boscos de l’Alt Maresme
Ràdio Calella 15/03/2017


No es pot fer foc al bosc sense prèvia autorització del Departament d’Agricultura des d’aquest dimecres 15 de març i fins el 15 d’octubre. El període de prohibició arriba aquesta temporada amb una preocupació afegida pels efectes de les plagues als boscos del Maresme, la qual cosa que dispara el risc d’incendi i posa encara més en alerta a les Agrupacions de Defensa Forestal.

“Serà un estiu complicat. La preocupació és gran perquè ens trobem que han mort molts pins, encara que s’estan fent neteges selectives en algunes zones”, ha admès Dídac Rey, de l’ADF Alt Maresme.

Audio Player

La prohibició de fer foc al bosc afecta a una superfície de 24.000 hectàrees al Maresme, on hi ha una població de 23 milions d’arbres, a raó de 54 exemplars per habitant.

Tot i que la previsió meteorològica apunta que tindrem una primavera i un estiu més humits de l’habitual, també marquen dies de temperatures molt elevades i activitat tempestuosa. Dos factors que demanen extremar la precaució a l’hora de fer ús del bosc. “Hi ha gent inconscient i sovint els focs no són provocats però sí que hi ha imprudències greus. El dia que no tinguem boscos ja veurem què passarà amb nosaltres, i si tenim en compte que a banda del tomicus hi ha un altre insecte que estan entrant a les alzines sureres. Tot plegat és ara una gran incògnita”, ha manifestat el voluntari forestal.

Audio Player

El període de prohibició que ha entrat en vigor aquest dimecres 15 de març inclou també les activitats d’esbarjo, com per exemple encendre graelles i fer costellades, o l’abocament d’escombraries i restes vegetals que puguin actuar de propagadors del foc.


Els boscos maresmencs reclamen ser declarats “zona d’atenció urgent”
Ràdio Tordera 15/3/2017


El govern del Consell Comarcal del Maresme presentarà en el pròxim ple la proposta de sol·licitar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat la declaració de zona d’atenció urgent dels boscos de pi pinyer del Maresme. I és que la ràpida extensió de la plaga del Tomicus i l’increment de risc d’incendi per l’acumulació d’arbres morts obliga que hi hagi una intervenció ràpida.

En la declaració de zona d’actuació urgent s’hi ha de delimitar el perímetre de l’àrea afectada i s’han de definir els treballs a fer-hi i els terminis d’execució. Això obligaria a revisar el pla elaborat l’estiu passat, en què es van delimitar unes 800 hectàrees de pi pinyer afectades per la plaga, i a partir del qual es va actuar amb uns ajuts extraordinaris per fer la primera actuació, que acaba de finalitzar ara per retirar arbres morts. El president del consell comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez alerta que sense una política de gestió forestal, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca.

declaracio tomicus 1

Els treballs de la zona d’urgència, segons recull la llei forestal de Catalunya, han de ser duts a terme des del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, que sempre pot delegar actuacions al territori, mentre es disposi dels mitjans tècnics i econòmics. Martínez ha criticat que encara no s’ hagin començat totes les feines demanades a les pinedes afectades del Maresme.

declaracio tomicus 2

 A Tordera, els pins pinyers no estan afectats. Malgrat això, en la darrer consell d’alcaldes, els especialistes del consell comarcal, van alertar que tard o d’hora la plaga arribarà al municipi. Des de la CUP també s’ha presentat una moció al Consell Comarcal, en què es reclama la creació d’una taula multidisciplinària per seguir el tractament de la plaga i elaborar un model de gestió forestal. Els tècnics alerten que, sense prendre mesures forestals, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca.


Comença la prohibició de fer foc al bosc
Ràdio Tordera 15/3/2017


La prohibició de fer foc al bosc entra en vigor a partir d’aquest dimecres, 15 de març, i s’allargarà fins el 15 d’octubre, segons ha informat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat. Especialment, no es podran cremar restes de poda i aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. El portaveu de protecció civil, Marc Homedes, recorda a tota la població la prohibició de fer foc.

prohibicio foc

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. La prohibició es troba recollida en el decret 64\/1995, que té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.


Recordeu: NO es pot fer foc prop del bosc per evitar incendis

Tornem a brotar després de l'incendi al de ... i amb més força!

Així queden les amb regenerat de una vegada tret per al