divendres, 3 de març del 2017

L'Estat estudia dragar sorra del port d'Arenys per abocar-la a la Platja de Pineda i Malgrat 3/3/2017

L'Estat estudia dragar sorra del port d'Arenys per abocar-la a la Platja de Pineda i Malgrat
Ràdio Pineda 3/3/2017


L'Estat central sondeja la possibilitat de dragar la sorra de les bocanes dels ports d'Arenys i del Masnou per abocar-la a les platges de Pineda i Malgrat. El sector pesquer aprova el “dragatge selectiu” i la plataforma Salvem el Litoral ho estudia. La responsable de la demarcació de Costes a Catalunya, Maria Toledano, s'ha reunit a Arenys de Mar amb el sector pesquer, el consistori i també membres de la plataforma ciutadana Salvem el Litoral. La proposta que fa el Ministeri de Medi Ambient per aportar un altre cop sorra a l'Alt Maresme és tornar a dragar la bocana del port d'Arenys com ja es va fer el 2015. Aleshores es van extreure un total de 112.000 metres cúbics de sorra. La proposta que fa Costes ha rebut l'aprovació del sector pesquer. Asseguren que si es fa un dragatge selectiu allà on toca i on s'acumula més sorra els fan un favor, perquè s'acumula molta sorra a la boca del port.

Actualment, el port del Masnou s'ha arribat a tancar durant diverses setmanes perquè els vaixells no hi trobaven prou fondària.


Sondegen el territori per fer dragar la sorra dels ports
El Punt Avui 3/3/2017

Costes proposa extreure la sorra acumulada a les bocanes d'Arenys i del Masnou per abocar-la a les platges de Malgrat i Pineda

El sector pesquer aprova el “dragatge selectiu” i la plataforma Salvem el Litoral ho estudia

Una imatge d'arxiu amb el vaixell draga al fons abocant sorra en una platja del Maresme Foto: QUIM PUIG.

ELENA FERRAN - ARENYS DE MAR
La sorra per consolidar el tram de Malgrat de Mar i Pineda malmès pels temporals s'ha de transportar des d'algun lloc un cop estiguin fetes les esculleres que han de protegir el litoral. La responsable de la demarcació de Costes a Catalunya, Maria Toledano, es va reunir dimecres a Arenys de Mar amb el sector pesquer, el consistori i també membres de la plataforma ciutadana Salvem el Litoral. La proposta que fa el Ministeri de Medi Ambient per aportar un altre cop sorra a l'Alt Maresme és tornar a dragar la bocana del port d'Arenys com ja es va fer el 2015. Aleshores, també amb l'objectiu de reomplir la platja a la zona de càmpings de Malgrat de Mar, es van extreure un total de 112.000 metres cúbics de sorra.

La proposta que fa Costes, segons va explicar ahir Antoni Marzoa, patró major del port d'Arenys i president de la Federació Territorial de Confraries de Barcelona, ha rebut l'aprovació del sector pesquer. “Si es fa un dragatge selectiu allà on toca i on s'acumula més sorra ens fan un favor, perquè anem perdent calat, i això és un problema per a l'entrada i sortida de vaixells”, apunta Marzoa. Això és el que ha passat per culpa del darrer temporal al port del Masnou, que s'ha arribat a haver de tancar durant diverses setmanes perquè els vaixells no hi trobaven prou fondària.

“Si es fa ben fet tots hi sortirem guanyant, però s'haurien de revisar les actuacions pendents i evitar obres d'urgència”, hi afegeix el responsable del port d'Arenys, que recorda que el pla anunciat pel Ministeri de Medi Ambient es va fer a petició dels municipis. “No podem tenir una línia continua de sorra, perquè no hi ha sigut mai”, explica Marzoa, sense oblidar les contínues regeneracions de sorra del fons marí que van acabar malmetent la reproducció d'espècies com ara la petxina lluenta.

LA XIFRA

112.000 són els metres cúbics de sorra que es van extreure el 2015 per portar a Malgrat, davant del port d'Arenys.

LA FRASE

Si es fa un dragatge selectiu allà on s'acumula la sorra ens fan un favor perquè anem perdent calat
Antoni Marzoa
PATRÓ MAJOR DEL PORT D'ARENYS DE MAR

La plataforma neix contra la draga

La Plataforma ciutadana Salvem el Litoral es va constituir l'any 2015 arran de la presència del vaixell draga davant del port d'Arenys per fer la última regeneració de platges abocant sorra a la zona de càmping de Malgrat de Mar que ara s'ha de tornar a reomplir. Aleshores la plataforma va buscar el suport dels ajuntaments, que van aprovar mocions per reclamar que s'aturés el pla d'actuacions al litoral maresmenc anunciat pel Ministeri per als pròxims anys i també l'elaboració d'un pla consensuat.

Ahir una de les portaveus d'aquesta entitat, Noemi Pineda, va assegurar que havien de valorar en assemblea la proposta del Ministeri per actuar d'urgència a Malgrat i Pineda dragant i posant la sorra de les bocanes.

En el darrer comunicat arran dels desperfectes del temporal, la plataforma reclamava que es revisessin les actuacions pendents, per fer les regeneracions amb sorra de les platges i construir espigons en diferents trams de la costa. També insistien en l'obligació dels ports de transportar els sediments d'un costat a l'altre del port, cosa que, segons ells, incompleixen.