dilluns, 13 de març del 2017

Més roques... menys platja, així de simple. 3a part... ara a Blanes 12/3/2017

L'Estat repararà d'urgència el mur danyat de sa Palomera de Blanes
Diari de Girona 12/3/2017

La infraestructura va patir els efectes del temporal del mes de desembre ?Les primeres actuacions s'iniciaran els pròxims dies i el consistori preveu que estiguin acabades abans de Setmana

El mur va quedar parcialment ensorrat a causa de les fortes onades del temporal del desembre. aj. de Blanes

Costes de l'Estat repararà d'urgència el mur de protecció de sa Palomera que va quedar parcialment ensorrat a causa del fort temporal que va castigar la localitat el desembre. Així ho va confirmar l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), qui va explicar que les primeres actuacions començaran aquesta setmana. «El cap del Servei de Costes a Girona, Jordi Planella, va venir a visitar la zona dimarts passat i es va comprometre a arreglar-lo per urgència», va assenyalar el batlle blanenc, qui va remarcar que el cost –que encara no s'ha comptabilitzat– l'assumirà íntegrament l'Estat i l'Ajuntament no haurà d'avançar res.

L'actuació, però, no es limitarà a tornar a alçar el mur. «A causa de l'erosió de l'aigua, sota aquesta infraestructura hi ha un forat força important. Per això, vam reclamar a Costes que hi posessin solució, perquè suposa un perill per a les persones», va explicar Lupiáñez, qui va avançar que, a part de reconstruir el mur amb formigó armat, els treballs consistiran també a netejar les roques acumulades en aquest espai i fer un forat profund que s'omplirà amb pedres de grans dimensions per donar estabilitat al passeig. «Aquestes pedres, les hauran de portar camions de gran tonatge i, per facilitar aquesta tasca i garantir la seguretat dels vianants, es tallarà el pas a aquesta zona», va precisar el batlle.

Actualment, aquest espai ja està protegit amb tanques metàl·liques per evitar que els curiosos s'hi aproximin i es puguin fer mal. «Aquesta setmana es prepararà la zona i segurament la següent, ja començarà la reparació», va precisar Lupiáñez, qui va ressaltar que Costes va «garantir» que per Setmana Santa el pas ja tornarà a estar obert.

Tapar l'esvoranc

En relació a l'esvoranc que es va produir a mitjan febrer al tram final del passeig de s'Abanell, Lupiáñez va explicar que encara estan en converses amb el Departament de Costes i Acció Territorial de la Generalitat de Catalunya, per buscar una solució, però que, en principi, la Generalitat ho repararà a través del fons d'emergències. L'incident es va produir quan una màquina de l'empresa de neteja i recollida d'escombraries del municipi estava treballant a la zona per treure la sorra i, de sobte, el terra va cedir. El vehicle, de sis tones de pes, va quedar atrapat al forat però el conductor, que va resultar il·lès, va poder sortir pel seu propi peu. Immediatament, es va mobilitzar la Policia Local i Protecció Civil, així com responsables de Nora i una empresa de grues, que es va traslladar a la zona afectada amb un camió de petit tonatge per retirar la màquina sinistrada.

Sobre les causes que van provocar aquest esvoranc, l'alcalde de Blanes va puntualitzar que també seria fruit de l'erosió soterrània causada per l'aigua, no visible des de l'exterior. «El mur s'anava foradant per sota perquè l'aigua arrossegava els sediments», va explicar el batlle, qui va remarcar que, a part de tapar-se l'esvoranc, caldrà comprovar que no existeixen més desperfectes a la resta del passeig. «Esperem que la reparació comenci aviat perquè per Setmana Santa estigui en perfecte estat», va afegir l'alcalde.