dimecres, 29 de març del 2017

Sobre el desgavell de la costa i les esculleres 28 i 29/3/2017

Sembla una guerra perduda... tots els mitjans de comunicació confonen Delta amb Desembocadura, i tothom parla ja de la Pomereda com si no fos "part del Delta"... l'escullera malmet el Delta perquè es fa a la seva punta i modifica tot el seu dinamisme natural... sembla un cas perdut, vaja

Malgrat admet que l'escullera nova és “una solució puntual”
El Punt Avui 29/3/2017

L'Ajuntament es reuneix amb la cap de la demarcació de Costes, Maria Toledano, per conèixer els detalls de l'actuació a la platja

L'Estat manté que la infraestructura no hauria de malmetre el delta de la Tordera

El front marítim de Malgrat de Mar, on l'Estat té previst construir una escullera Foto: J.S.

LLUÍS MARTÍNEZ - MALGRAT DE MAR
El govern de Malgrat de Mar, format pels grups de JxM, ERC, el PDeCAT i la CUP, adverteix que la construcció de l'escullera, que l'Estat proposa a la zona de càmpings del Camí de la Pomereda, és “una solució puntual i reversible”. Els representants municipals, que es van reunir dilluns amb la cap de la demarcació de Costes, Maria Toledano, defensen també que la infraestructura, en cap cas, es fa per protegir les instal·lacions privades, sinó per evitar la regressió de la costa. La trobada, segons va explicar ahir l'alcaldessa de Malgrat, Carme Ponsa (JxM), es va organitzar amb l'objectiu d'aclarir els dubtes sobre l'actuació que portarà a terme el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient els pròxims mesos al tram de platja que va quedar greument afectat pels temporals d'aquest hivern.

L'Ajuntament volia conèixer, entre altres aspectes, l'impacte mediambiental que tindrà la construcció d'una escullera sobre el delta de la Tordera. Ponsa va subratllar que totes les parts reunides van reconèixer que es tracta d'una obra que posa remei a un problema puntual, però que no és una solució definitiva i que, en qualsevol cas, serà una infraestructura que visualment no s'hauria de notar. “Els assistents van admetre que les actuacions per evitar la regressió impliquen restaurar el delta”, hi va afegir. En aquest sentit, assenyala que és necessari que baixin més sediments de la Tordera i que aquests arribin de manera lliure al mar. “Per fer-ho, cal la implicació de totes les administracions competents, així com de totes les parts implicades, des del sector privat fins als col·lectius ambientalistes”, va puntualitzar. De fet, en l'últim ple es va aprovar la creació d'una taula de treball per recuperar l'equilibri del delta i les platges.

Un altre dels aspectes que es va aconseguir detallar és el calendari per dur a terme els treballs. Segons l'alcaldessa de Malgrat, l'Estat ha promès que tindrà acabada l'escullera cap al maig. Pel que fa al vial, el ministeri només condicionarà la zona i hi col·locarà sauló, perquè és l'Ajuntament el que haurà d'assumir la posterior urbanització. Ponsa confia que tant les obres de l'escullera com del vial vagin en paral·lel i que, a finals de maig, si no hi ha nous episodis d'inclemències meteorològiques, es puguin enllestir.

La sorra, dels ports

Les feines, però, continuaran amb la regeneració d'aquest tram de platja amb sorra que s'extraurà tant del port d'Arenys de Mar, on se'n preveu dragar uns 30.000 metres cúbics, com del Masnou. “Malgrat tot, creiem que som a temps de salvar la temporada turística”, diu l'alcaldessa, que considera que amb l'actuació d'emergència l'Estat ha respost amb prou celeritat.

LA FRASE

L'escullera és una solució viable a curt termini per evitar la regressió de la costa del municipi
Carme Ponsa
ALCALDESSA DE MALGRAT DE MAR

LA XIFRA

30.000 m³ de sorra està previst extreure de la bocana del port d'Arenys de Mar i traslladar-la a les platges malmeses.

Arenys de Mar no vol dragatges

L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno (ERC), va explicar ahir que, malgrat mantenir l'oposició a dragar altre cop la bocana del port, consideren que la situació excepcional obliga a tirar endavant l'actuació “com un mal menor”. El trasllat de sorra cap a les platges de l'Alt Maresme tirarà endavant després d'haver-se consensuat tant amb els pescadors com amb la plataforma ciutadana Preservem el Litoral perquè es tractaria d'una extracció selectiva que tindria una incidència mínima en l'ecosistema. Moreno recorda, però, que la proposta inicial, ja descartada, de la demarcació de Costes era dragar sorra del dic de llevant del port. Malgrat això, i amb l'objectiu de posar de manifest que aquest model de regeneració de les platges que es practica des de fa dècades s'ha demostrat que és fallit, l'Ajuntament d'Arenys de Mar vol impulsar la creació d'una taula de treball per a la gestió del litoral que serveixi per buscar soluciona definitives, sostenibles i duradores. Un nou òrgan que es vol que inclogui representants del consistori, de la Generalitat i de l'Estat, però també dels pescadors, de la plataforma ciutadana i d'altres entitats vinculades a l'estudi del front marítim.


Ràdio Palafolls 28/3/2017

Delta de la Tordera. Google Maps

Així ho entén el govern de Malgrat de Mar, pel que reclama la implicació de “totes les administracions competents” i les parts implicades, per restaurar el Delta de la Tordera.

Fa més d’un mes que el Departament de Costes va anunciar la construcció d’una escullera a la zona dels càmpings de Malgrat de Mar que encara no s’ha començat a construir. El govern ha mantingut una reunió aquest dilluns amb la Cap de Costes, Maria Toledano, després de la qual han reconegut que en cap cas és una obra definitiva sinó l’escullera “posa remei a un problema puntual i és reversible”.

La trobada on hi ha participat el comitè de  govern de Malgrat, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, experts del CEAB i la Cap de Projecte s i Obres de Costes, ha posat sobre la taula l’actuació valorada en 1,1 milions d’euros. Segons el consistori malgratenc, els assistents a la trobada han admès que la solució definitiva per evitar el retrocés de la costa passa per restaurar el Delta de La Tordera.

Manté que haurien de baixar més sediments del riu Tordera i que aquests arribin lliurement al mar.

A més, defensen que la construcció de l’escullera no es faria per protegir els interessos privats dels càmpings, sinó que es tracta d’una mesura per intentar aturar la regressió de la costa.

Malgrat ha sigut l’últim municipi en aprovar la creació d’una taula de treball pel Delta. Inicialment ja ho havia fet primer Blanes i després Tordera. Palafolls està convidat també a unir-s’hi.


Recuperat del Març 2011 per saber d'on ve el problema que ara justifica aquesta escullera...



solucions desesperades
Albert Serrano 14/3/2011

Aquesta és l'escullera que s'estava construint per protegir un dels càmpings que hi ha a tocar la desembocadura del riu La Tordera. L'havia encarregat el propietari del càmping per intentar protegir-lo de les ones, que constantment neguen part dels terrenys més propers a la platja i causen nombroses destrosses.

Aquesta escullera no comptava amb el permís corresponent del Ministeri de Costes.
És per això, que el propietari ha hagut d'aturar la construcció.

Els propietaris dels càmpings diuen que en infinitat d'ocasions han reclamat a l'Estat una solució a la problemàtica que pateixen o, si més no, que els deixin fer alguna cosa. La única resposta que havien rebut fins ara era el silenci administratiu.
Darrerament, el Ministeri els ha comunicat que, si ells assumeixen el cost total de l'obra, es podria construir una escullera de metacrilat.

Quan es produeix una forta llevantada el mar es menja bona part del terreny propietat dels càmpings de la zona. Aquests es queixen que l'Estat no aporta cap tipus de solució i, en canvi, han de seguir pagant els impostos d'un espai que no poden fer servir. També diuen que el problema augmenta cada vegada que es retira sorra del fons marí per traslladar-la a la platja de s'Abanell de Blanes.



Sóm conscients de fins a quin punt estem modificant el nostre territori? Explora: Catalunya: