dijous, 2 de març del 2017

Sobre els càmpings de Blanes 2/3/2017

Avui a les 19:00h Comissió Informativa monogràfica sobre els càmpings, i a les 20:00h tertúlia en directe a a .

L'Ajuntament de Blanes ajorna per dilluns el ple extraordinari per tractar les sancions dels càmpings
Tribuna Selvatana 2/3/2017

En la Junta de Portaveus celebrada dimarts es va decidir incloure un tercer punt a l'ordre del dia de la sessió extraordinària, que es dictaminarà en Comissió Informativa.

Fotografia: La darrera sessió plenària de Blanes. / Ajuntament

Redacció

Finalment, el ple extraordinari que s'havia convocat per avui dijous 2 de març s'ha ajornat perquè tingui lloc el proper dilluns dia 6 a la mateixa hora, les 7 de la tarda. Així ho va decidir l'Ajuntament de Blanes després de la reunió celebrada aquest passat dimarts a la tarda-vespre, la Junta de Portaveus on participen els representants de totes les forces polítiques municipals del consistori.

Dins el tràmit de la convocatòria de la junta -assistida pel secretari de la corporació, Joan Solà, i pel coordinador i jurista de l'Àrea d'Urbanisme i Territori, Narcís Sicart-, es van debatre les propostes de la Comissió Informativa que havien d'anar al ple extraordinari previst per avui. L'acord unànime de totes les parts va ser sumar un nou punt a l'ordre del dia de la sessió plenària.

Això implica que hi hagi d'haver un nou dictamen en Comissió Informativa, que s'ha convocat perquè tingui lloc precisament avui dijous a les 19 h, el dia i hora en què havia de tenir lloc inicialment el ple extraordinari. D'aquesta manera, el ple extraordinari del dilluns 6 de març inclouria tres punts a l'ordre del dia.

Inicialment, els dos únics punts que s'havien de debatre són els què van quedar sobre la taula en el ple ordinari del passat dijous 23 de febrer: dues sancions econòmiques que l'Ajuntament de Blanes vol imposar a dos càmpings del municipi. Les multes són per haver comès infraccions urbanístiques molt greus, consistents en l'execució d'una activitat i ús urbanístic continuat d'ampliació dels respectius establiments d'allotjament. D'una banda, es vol sancionar amb 1.500.000 € el Càmping Bella Terra, i de l'altra amb 20.604'05 € el Càmping El Pinar.

Nou punt a incloure al Ple Extraordinari del dilluns 6 de març 

El nou tema que es vol debatre en la sessió plenària extraordinària del proper dilluns tractarà sobre la restitució de l'espai físic alterat durant aquests anys per l'activitat de càmping. Afecta de manera exclusiva als càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa, perquè la societat Xops S.L. –del càmping El Pinar- ja ha complert aquest apartat i ha abonat la corresponent sanció.

La Comissió Informativa que tindrà lloc avui al vespre haurà de dictaminar sobre els tres punts que s'inclouran a la sessió plenària. Un cop complert aquest tràmit, es convocarà de nou el Ple Extraordinari perquè aquesta vegada tingui lloc el dilluns.

En cas que el ple de l'Ajuntament de Blanes aprovi aquest tercer punt que es vol incloure a l'ordre del dia, continuarà la tramitació dels expedients, obligant als propietaris dels càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa al cessament de l'ús de les instal·lacions aixecades en espais no admesos en el planejament urbanístic actual. Això no implica que hagin de tancar l'activitat, però sí que immobilitza bona part de les seves instal·lacions.


Blanes sancionarà el Blanc d'Eivissa amb 1,2 milions
El Punt Avui 2/3/2017

És el tercer càmping que va fer ampliacions il·legals i havia presentat recurs al jutjat per no ser multat mentre espera regularitzar-les

L'alcalde manté que es poden legalitzar les ampliacions

Part de les instal·lacions del càmping Blanc d'Eivissa, que ha perdut el recurs que havia presentat Foto: ARXIU.

NURI FORNS - BLANES
La junta de portaveus de l'Ajuntament de Blanes va acordar dimarts ajornar el ple previst per avui per imposar les sancions als càmpings El Pinar i Bella Terra, després que dijous passat, quan es preveia aprovar en el ple, es va acabar deixant sobre la taula per les discrepàncies que va generar. Per afegir més ingredients a una situació ja molt complexa, fa uns dies l'Ajuntament va tenir coneixement, segons va explicar l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), que un jutjat de Girona ha desestimat el recurs d'un tercer càmping, el Blanc d'Eivissa, que havia demanat “que no es pogués tancar ni multar perquè estava en tràmit de regularització“.

Tot i que els propietaris del càmping poden recórrer-hi al Suprem, Lupiáñez va dir que ja es pot començar el procés per multar i exigir que restitueixin l'ampliació a la situació original. La sanció pujava aproximadament a 1,2 milions d'euros. Tot i aquest nou ajornament del ple, els grups de l'oposició (ICV-EUiA, CUP, Batega i C's) van deixar clar que tampoc no votaran les sancions si no hi ha un compromís per part del govern que no es regularitzaran les ampliacions il·legals dels càmpings en el nou POUM, a les quals, de fet, ERC, soci de govern del PSC i el PDeCAT, també s'hi oposa. Els grups es reuneixen avui novament en comissió informativa per tractar un tercer punt que inclogui exigir que els càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa restitueixin la realitat alterada en les ampliacions il·legals. El càmping el Pinar, per la seva banda, ja ho va fer i ha abonat la sanció. Malgrat tot, la reunió d'avui no es preveu fàcil, ja que el compromís de no regularitzar la situació dels càmpings amb el nou POUM, segons l'alcalde, és impossible. “Aquest compromís no pot existir”, va dir ahir Lupiáñez. L'alcalde va dir que si s'acorda “demanar” el Bella Terra i el Blanc d'Eivissa de restituir l'espai físic alterat haurà de ser mitjançant un decret d'alcaldia, i va admetre que “pot quedar en no res” perquè els càmpings “el poden portar al contenciós”. A més, no preveu cap compromís per tancar la porta a les legalitzacions. “Si faig això i prohibeixo als càmpings l'oportunitat de regularitzar la situació no m'estic adaptant a la llei, que convida que el planejament pugui canviar i legalitzar-ho”, va dir.

Joan Salmeron (ICV-EUiA) va dir que va tenir una “grata sorpresa” en veure l'oposició de C's i d'ERC (al govern) a la legalització dels càmpings, però no es refia del tot que no canviïn d'opinió, i per això va demanar un punt en el pròxim ple en què s'expressi “la voluntat de no legalitzar els càmpings”. Ahir al vespre, el grup es va reunir amb la CUP i Batega per consensuar un text que portaran avui a la comissió. Per Salmerón, hi ha tres formacions clarament en contra, tres a favor i dues “que ballen” (referint-se a C's i ERC).

Sergio Atalaya (C's) va qüestionar que ERC mantingui la seva oposició a la legalització. “ERC sembla que es desmarca, però deixa la porta oberta en el cas que es canviï l'oferta amb més millores”, va dir. Amb tot, també va dir que malgrat que la seva formació “en principi” també s'hi oposa, també ho hauran de consultar als militants. Per Jordi Urgell (Batega) l'aprovació de les sancions, a la qual es van oposar, era una jugada “estratègica” del govern perquè així “podia existir la justificació política de dir que, com que ja han pagat, es poden legalitzar”. Per Jaume Pujadas (CUP), el tercer punt del ple de dilluns hauria de servir com a “garantia”, però va admetre que no hi ha res concret, i el seu grup està “molt a l'expectativa”.


Blanes vol que dos càmpings eliminin les ampliacions il·legals
Diari de Girona 2/3/2017

La mesura, que afectaria el Bella Terra i el Blanc d'Eivissa, serà debatuda en el ple de dilluns. El batlle diu que això no afectarà el nou POUM, que preveu regularitzar les ampliacions fetes abans del 2005


Blanes vol que els càmpings Bella Terra i el Blanc d'Eivissa eliminin les instal·lacions alçades de manera il·legal en sòl no urbanitzable de protecció agrícola i sense llicència. Segons va informar ahir l'Ajuntament, així es va decidir de manera unànime a la junta de portaveus celebrada dimarts, per definir les propostes a debatre en el ple extraordinari previst per avui, però que finalment es farà dilluns vinent, a les set de la tarda.

Segons va precisar ahir l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), el que es decidirà amb aquesta proposta és continuar la tramitació dels expedients, obligant els propietaris dels càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa a «restituir la realitat física alterada», és a dir, a eliminar les instal·lacions aixecades en espais no admesos en el planejament urbanístic actual. «Cal tenir en compte que els propietaris tenen la possibilitat de recórrer la mesura» va recordar Lupiáñez.

Inicialment, en aquest nou ple, s'havien de debatre els dos punts què van quedar sobre la taula en el ple ordinari de dijous passat, 23 de febrer: dues sancions econòmiques que l'Ajuntament de Blanes vol imposar a dos càmpings relacionades justament, amb l'ampliació d'aquests establiments.

La primera sanció és d'1,5 milions d'euros al càmping Bella Terra per construir diferents edificacions en sòl agrícola ocupant gairebé 50.000 metres quadrats de superfície. Unes instal·lacions que haurien explotat d'ençà que van iniciar l'ampliació el 2005, i que són les que ara es vol que s'eliminin.

L'altra sanció és de 20.604,05 euros al càmping El Pinar. En aquest cas però, la multa ja ha estat cobrada i en cas de no aprovar-se el punt, el consistori hauria de retornar aquest import als seus propietaris, la societat Xops SL. En relació a aquesta sanció, la regidora d'Urbanisme Pepa Celaya (PSC), va explicar dijous passat que inicialment era de 128.775,30 euros, però que es va reduir un 80% el cost perquè els propietaris van pagar d'immediat i van retirar els bungalous i les edificacions irregulars, restituint la situació ambiental inicial. El mateix que ara volen que compleixin els altres dos càmpings en la mateixa situació.

En el cas del càmping Blanc d'Eivissa, el govern blanenc va recordar que no el podran multar econòmicament fins que acabi un procediment judicial amb l'Ajuntament.

Regularitzar les irregularitats

Respecte a la tramitació del nou POUM, on es preveu la possibilitat de regularitzar les irregularitats comeses en sòl agrícola abans del 2005 - tal com estableix el pla director urbanístic del sistema costaner- Lupiáñez va remarcar que «una cosa no afecta l'altra». «Si el ple aprova el nou POUM, llavors aquests càmpings es podran ampliar. Però per ara, si així es decideix, hauran de deixar el sòl com estava inicialment» va detallar el batlle.

Una regularització que de moment, no comptarà amb el suport dels dos regidors d'ERC de l'equip de govern, després que l'assemblea de militants d'ERC de Blanes votes «No» a aquesta possibilitat. «Amb la informació que tenim ara i la proposta que s'està treballant ara pel nou POUM, votarem No» va dir l'edil Àngel Canosa, qui va especificar que en cas de produir-se canvis en la proposta, tornarien a presentar-la a l'assemblea per ser votada de nou.