dilluns, 19 de juny del 2017

Algunes notícies per llegir 19/6/2017...

Dos vaixells draga aboquen sorra a la Platja de la Riera de Pineda
Ràdio Pineda 19/6/2017


Els dos vaixells draga contractats pel Ministeri de Medi Ambient regeneren la sorra de la Platja de la Riera de Pineda amb sorra extreta del port de Premià de Mar. Els dos vaixells draga han estat contractats pel Ministeri  i han començat els treballs per expulsar sorra a a través de les mànegues. Els vaixells draga tenen 60 metres d’eslora. El BOE, quan va publicar-ho, recollia que 'no hauria d'afectar la circulació natural de la sorra del fons marí, ni generar pèrdua del sistema natural', segons els tècnics. La proposta de Costes de treure sorra de les bocanes dels ports ja va rebre l'aprovació del sector pesquer. Asseguren que si es fa un dragatge selectiu allà on toca i on s'acumula més sorra els fan un favor, perquè s'acumula molta sorra a la boca del port.

Recordem que fins ara s'havien fet les obres per fer un dic al Passeig de Mar amb pedres de grans dimensions. L'Ajuntament de Pineda va moure sorra del sector de la Riera del Correu cap a zones amb més dèficit de sorra i finalment, el Ministeri ha activat els dos vaixells draga que l'expulsa a través de mànegues. L'operació genera molta expectació per part dels banyistes que són a la platja. Cal dir que el pas per a vianants, on es fan els treballs, està prohibit.

Paral.lelament, l'Ajuntament de Pineda ha encarregat els treballs d'aplanament i condicionament de la sorra al tram de les platges de la Riera i els Pescadors. Aquests treballs ja s'estan duent a terme per part d'una empresa contractada per millorar les condicions de la sorra.


Ràdio Tordera 19/6/2017


La plataforma maresmenca Preservem el Litoral s’ha felicitat avui dels treballs que s’han fet a l’Alt Maresme, i en els quals han participat juntament amb diverses administracions, respecte a la regeneració de platges a Malgrat, i ha afirmat que podria ser “l’embrió” del format de col·laboració que consideren que s’hauria d’aplicar a tota la comarca. Jordi Pagès és el portaveu del col·lectiu.
 

Pagès ha qüestionat el nou Comissionat pel Litoral, creat pel Consell Comarcal perquè, segons ha dit, no conté el volum i la tipologia d’actors que la plataforma reclama, a fi d’obtenir una visió global de la situació.


Ràdio Palafolls 19/6/2017

El cos dels Agents Rurals recollia proves ahir diumenge per investigar les causes que haurien ocasionat el foc d’aquest diumenge a Palafolls, en el que es van cremar 4.500 m2 de bosc.

És una constant: l’incendi es va iniciar als voltants del barri de Sant Lluís. Segons els Agents Rurals, tot sembla indicar que el foc ha sigut provocat i que segueix el patró d’alguns dels incendis dels últims dies a la zona.

 Incendi a St Lluís. RP

Agents Rurals recollint proves en un dels punts de l’incendi. RP

Les flames han cremat terreny agrícola a tocar de la B682, la carretera entre Palafolls i Blanes, pel que es va tallar el trànsit del vial per facilitar la tasca dels bombers i garantir la seguretat dels conductors. La interrupció va coincidir amb la tornada de la platja.

La freqüència en què es produeixen incendis a la zona és preocupant. En els últims 5 dies se n’han detectat 3. Segons ha pogut saber Ràdio Palafolls el foc d’ahir segueix un patró similar al dels últims dies: primer es crema un contenidor i després una zona boscosa o de matolls. Aquesta repetició fa pensar que es tracta d’un incendi provocat. A més, el dissabte  De fet, el dissabte es va cremar una altra zona de matolls a Sant Lluís.

En l’últim mes s’han registrat al voltant d’una desena de focs a la zona perimetral del barri. L’Ajuntament fa una crida a la col·laboració ciutadana. En cas que s’observin conductes negligents demanen que s’avisi a la Policia Local de Palafolls (608 74 04 04) i també es recorda l’obligació dels propietaris dels terrenys forestals de mantenir-los nets.

En l’extinció hi van intervenir 7 dotacions terrestres i 1 helicòpter. També ha comptat amb la col·laboració dels Agents Rurals, Protecció Civil i la Policia Local de Palafolls i Malgrat.

El mateix diumenge es va produir un altre incendi a Blanes, al barri de Mas Cremat, on es van calcinar matolls, un tractor i una barraca.


Elmalgratenc.com 19/6/2017


Aquest diumenge a la tarda, s’ha produït un incendi en una zona d’uns 4.500m2 de vegetació agrícola al barri Sant Lluís de Palafolls. El foc ha tingut lloc prop de la B-682, entre Blanes i Palafolls, i ha obligat a tallar al trànsit de vehicles en aquest tram de carretera com a mesura preventiva i per a facilitar la tasca dels bombers.

En l’extinció de l’incendi hi han intervingut diverses dotacions del cos de bombers, tant de la Generalitat com voluntaris de Malgrat de Mar. També han ajudat en les tasques d’extinció les policies locals de Palafolls i Malgrat de Mar, així com Protecció Civil i agents rurals.

Incendi provocat

No és la primera vegada que al llarg dels darrers dies Palafolls pateix un incendi amb característiques similars. És per això, que algunes veus apunten que podria tractar-se d’incendis clarament intencionats i ja es parla d’un piròman a la zona.


Ràdio Pineda 19/6/2017


El Consell Comarcal del Maresme ha emès un comunicat on assegura que 'les escumes que sovint es veuen surant a la superfície són d’origen natural i no són d’origen antropogènic'. En l'informe diu que 'es generen per processos naturals relacionats amb la degradació de la matèria orgànica del mar i per tant, la seva presència a les aigües litorals està associada a processos de caràcter natural i no a episodis de contaminació de les aigües'. També assegura que 'els sòlids que arriben arran de platja: plàstics, residus higiènics, envasos, etc. i que a vegades s’observen surant a la superfície, no procedeixen de la xarxa de sanejament del Consell Comarcal. El seu origen està directament relacionat amb la brutícia de lleres i carrers, que quan plou, acaben al mar, i en alguna ocasió, en la falta de civisme dels mateixos usuaris de la platja'. El Consell Comarcal ha fet aquest comunicat en relació a la queixa d'alguns banyistes que consideren que les aigües de bany a les platges no són netes. En realitat, el CCM diu que 'la transparència de les aigües de bany és un clar i evident indicador que no hi ha contaminació d’aigües residuals' i manté que la qualitat de les aigües de bany és excel.lent al Maresme.

Foto de Manoli Andreu


Consell Comarcal del Maresme 16/6/2017


El Maresme ha començat la temporada de bany amb una qualitat exel.lent de les seves aigües. Així queda reflectit a les analítiques que fa l'Agència Catalana de l'Aigua i que es poden consultar en AQUESTA WEB. La xarxa de sanejament, amb 10 depuradores gestionades pel Consell Comarcal, assegura que l'aigua que s'aboca a mar estigui lliure de qualsevol substància nociva, a la vegada que impedeix el pas de materials surants com plàstics, productes higièncis i altres.
Tot i el correcte procés de sanejament de les aigües residuals al Maresme, es poden donar situacions que, d'entrada, poden crear alarma entre els banyistes. La principal és l'aparició d'escumes. Aquestes, però, es generen per processos naturals relacionats amb la degradació de la matèria orgànica del mar i per tant, la seva presència a les aigües litorals està associada a processos de caràcter natural i no a episodis de contaminació de les aigües. Podeu veure més informació sobre aquest procés en AQUEST ENLLAÇ.
Un altre element que sol provocar la sensació de brutícia és l'aparició d'objectes i materials surant al mar: plàstics, material higiènic, envasos, fustes, vegetació...etc. Aquests arriben al mar per l'incivisme. Cal que tots plegats siguem conscients que tot el que s'aboca a les rieres, als carrers o es deixa a la sorra aribarà al mar.
Per tal de conscienciar la població, el Consell Comarcal fa una crida a la reflexió. El mar és un espai de lleure que hem de mantenir net entre tots.
COMUNICAT DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME, cliqueu aquí


Ràdio Arenys 15/6/2017


A més, ja hi ha hagut diversos propietaris d’animals que han anat a buscar a la Regidoria de Sanitat el mocador identificatiu per poder accedir-hi. Tot i això, uns desconeguts han trencat una part de la tanca per delimitar l’espai que es va començar a posar ahir.

Aquest matí operaris de la brigada han retirat la part trencada i en posaran una altra. A més, encara falta posar la reixa i la porta d’accés. Com dèiem, ja han estat diversos els arenyencs que han anat a buscar el mocador vermell que identifica els gossos censats. Tot i això, els que es donen són de mida gran. 

En general, els arenyencs veuen  amb bons ulls la iniciativa però també hi ha qui s’hi oposa.

L’espai habilitat estarà separat de la resta de la platja mitjançant elements físics per tal que no causi molèsties a la resta d’usuaris de la platja. També es posarà unes boies a l’aigua perquè els gossos no nedin més enllà del tram permès. Tot plegat estarà vigilat per personal de Medi Ambient i de la policia de platges. L’espai estarà instal·lat només durant la temporada estiuenca.