divendres, 9 de juny del 2017

Més sobre la Taula de treball del Delta de la Tordera 8 i 9/6/2017...

Per afegir a ...

La taula de treball sobre el delta de la Tordera acorda elaborar un estudi previ a la redacció d'un Pla d'Actuació Integral 8/6/2017




Mans a l’obra per recuperar l’espai del delta de la Tordera
El Punt Avui 9/6/2017

La taula de treball amb representació de tots els actors afectats encarrega un estudi a una comissió d’experts previ a la redacció d’un pla integral

En la reunió de l’11 de gener es consensuaran i es fixaran les actuacions

Imatge del delta de la Tordera, un espai natural que es vol recuperar a través d’un pla integral amb suport d’ajuntaments i entitats Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
Compromís per trobar solucions consensuades i compatibles amb els usos del delta de la Tordera, de la platja de la Conca i del delta de Malgrat, i també de la platja de s’Abanell de Blanes. Administracions, entitats ecologistes, centres d’estudis i representants dels càmpings van seure ahir al matí al voltant d’una taula amb l’objectiu de posar-se les piles i afrontar, sense excuses, el repte de recuperar l’espai natural que comparteixen els municipis de Blanes, Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls.

El debat, amb la participació d’una vintena de representants, va evidenciar tant els diferents punts de vista de com cal afrontar el futur del delta com la voluntat general d’arribar a una entesa malgrat les opinions contraposades. Per això, els assistents a la reunió van acordar la creació formal de la taula on hi ha representats els ajuntaments de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la demarcació de Costes a Barcelona de l’Estat espanyol, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Observatori de la Tordera, la Plataforma Preservem el Litoral, L’Arrel, i representants i propietaris de càmpings. Al mateix temps es va constatar la necessitat de convidar a participar-hi el sector dels pagesos, els consells comarcals del Maresme i de la Selva, el Departament de Territori i Sostenibilitat i la demarcació de Costes a Girona.

La primera decisió de l’ens ha estat nomenar una comissió de treball d’experts perquè elabori un estudi previ en què s’incloguin els àmbits ambiental, econòmic, social i ecològic que hauran de constar en la posterior redacció d’un pla d’actuació integral de recuperació del delta de la Tordera, de la platja de la Conca i del delta de Malgrat, i de la platja de s’Abanell de Blanes.

En l’estudi hi prendran part els professionals del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, de l’Observatori de la Tordera, de l’ACA, un assessor urbanístic dels càmpings i la Plataforma Salvem el Litoral. A més, es convidarà a participar-hi la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el sector agrícola. Aquest treball recollirà i valorarà “amb la màxima objectivitat i neutralitat” tots els estudis i la informació recopilada fins ara sobre el delta de la Tordera. Els resultats, els haurà de tenir enllestits durant la primera quinzena de desembre per tal que els membres de la taula de treball tinguin temps per estudiar-los.

El dia 11 de gener, a la seu del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, es farà una altra trobada en què es deliberarà i es consensuarà l’estudi resultant, i es fixaran les accions concretes que cada administració haurà d’assumir per aplicar el pla d’actuació integral de la zona.

Tots els assistents a la reunió, però, van coincidir a destacar que, més enllà de la problemàtica concreta del delta, cal trobar una solució global per a tota la conca del riu.

LA FRASE

L’estudi previ ha de tractar els eixos ambiental, econòmic, social i ecològic del delta
Núria Casajuana
MODERADORA DE LA TAULA DE TREBALL DEL DELTA DE LA TORDERA

LA DATA

11.01.18 és el dia pactat per a la reunió de la taula de treball del delta de la Tordera per debatre el futur de la zona.

Jornades per redescobrir el riu

L’interès suscitat sobre quin ha de ser el futur del delta de la Tordera sumarà el dissabte 17 de juny una altra proposta a càrrec de l’entitat naturalista L’Arrel en unes jornades que tindran com a escenari Can Campassol de Malgrat de Mar. L’acte, que s’allargarà durant tot el dia, tindrà ponents experts del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), de l’Observatori de la Tordera i de la Plataforma Salvem el Litoral, a més del biòleg arenyenc Enric Badosa i l’enginyer agrònom i professor de la Universitat de Girona Albert Turné.

Les jornades compaginaran tant el debat al voltant de la recuperació de l’espai natural com activitats lúdiques com ara tallers per a la mainada, una cercavila, una tabalada, una jam session i un sopar popular. Els actes centrals corresponen a una taula rodona sota el títol El delta: naturalitzem o recuperem? i una exposició de fotografies que es podrà veure durant tot el dia i en la qual es mostra l’ahir i l’avui de l’espai natural.

El delta de la Tordera és una zona de 312,22 hectàrees que dona aixoplug a un nombrós grup d’espècies de fauna i que és escenari habitual de les aus en els seus fluxos migratoris. Tant la llera com la desembocadura formen part de la Xarxa Natura 2000, però, segons assenyalen els experts, no estan prou protegides.



Experts redactaran un pla de regeneració del Delta de la Tordera
Ràdio Palafolls 8/6/2017


Aquest dijous s’ha reunit per primera vegada la Taula de Treball per recuperar el Delta de la Tordera i les platges. De la conversa, n’ha sortit l’acord de crear una taula tècnica, serà una Comissió d’Experts que tindrà com a objectiu la redacció del Pla d’Actuació Integral, un estudi elaborat per científics sobre l’estat del Delta de la Tordera i les platges.

L’investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, CEAB, Rafa Sardà, que ha assistit a la reunió, apunta que tots els creixements territorials i projectes han d’estar orientats amb mantenir la integritat dels sistemes naturals. Una premissa que es tradueix més enllà de la casuística concreta del Delta de la Tordera.

Escoltar a Rafa Sardà aquí...
http://www.radiopalafolls.cat/2017/06/08/un-estudi-elaborat-per-experts-marcara-les-politiques-de-regeneracio-del-delta-de-la-tordera/

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes s’encarregarà de coordinar la comissió que estarà formada per la Universitat Politècnica de Catalunya, els càmpings representats a través d’una empresa urbanista, pagesos, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Plataforma Preservem el Litoral i l’Observatori de la Tordera.

De l’estudi tècnic se’n desprendrà la situació actual de l’espai, solucions de futur i determinarà com es recuperaran les dinàmiques del riu: procés de sedimentació, cabdal i funcionament dels aqüífers.

Hi han assistit representacions dels 4 municipis: Tordera, Malgrat, Blanes i Palafolls. El regidor de medi ambient del consistori palafollenc, Juan Andrés Osorio, destaca el compromís de les administracions per trobar punts de confluència entre l’ interès públic, media ambiental i privat per la regeneració del Delta.

Escoltar a Rafa Sardà aquí...
http://www.radiopalafolls.cat/2017/06/08/un-estudi-elaborat-per-experts-marcara-les-politiques-de-regeneracio-del-delta-de-la-tordera/

Reunió Taula Treball Delta Tordera. Aj. Blanes

A banda de polítics locals, també s’han assegut al voltant de la taula l’ACA, Costes de l’Estat i representants dels càmpings propers al Delta. La intenció és incloure-hi presència universitària, els Consells Comarcals del Maresme i la Selva, el Departament de Territori i Sostenibilitat i representants dels sectors econòmics del territori: hostaleria, pagesia i pesca.

La segona reunió no es convocarà fins al gener del 2018, quan es preveu que la Comissió d’Experts ja hagi elaborat l’estudi. La taula ha de coordinar les futures actuacions de tots els agents en relació a la zona. El territori del Delta de la Tordera està inclòs en els espais de la Xarxa Natura 2000.


Un grup d'experts redactarà un pla destinat a recuperar el delta de la Tordera
Diari de Girona 9/6/2017

Una Comissió d'Experts redactarà un Pla d'Actuació Integral destinat a recuperar el delta de la Tordera, la platja de la Conca i del delta de Malgrat, i la platja de s'Abanell de Blanes. Aquest estudi preliminar serà elaborat pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), AAUP Arquitectes, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o l'Observatori de la Tordera, entre d'altres.

Així es va decidir ahir durant la celebració de la primera Taula de Treball del Delta de la Tordera, sorgida arran de les mocions aprovades pels ajuntaments de Blanes, Malgrat, Tordera i Palafolls per crear aquest organisme. Al llarg de la trobada els representants municipals van parlar de l'estat i recuperació de la sorra i la situació d'aquest espai natural a la desembocadura del riu. Es preveu que aquest estudi estigui enllestit a principis de desembre.


Sobre la Taula, i vist lo que es publica... DEFINICIONS BÀSIQUES I: Delta, desembocadura i punta de La Tordera.