dimarts, 6 de juny del 2017

Sobre el PP1 de Pineda de Mar 5-6/6/2017

Ahir sortia publicada una notícia donant per mort el projecte de transformació dels terrenys entre Poblenou i el nucli urbà de Pineda de Mar en una continuació del teixit urbanitzat de la costa...

El gran projecte comercial de Pineda de Mar, en via morta
El Punt Avui 5/6/2017

... i de seguida es va desmentir per part de l'ajuntament a la ràdio local...

El regidor Jordi Masnou assegura que «el projecte del PP1 no està aturat i s'està negociant amb altres possibles inversors»
Ràdio Pineda 5/6/2017


El projecte de desenvolupament d'una zona comercial i urbanística als terrenys que uneixen Pineda Centre i Poblenou «hi és, i continua endavant» segons ha assegurat a Ràdio Pineda el regidor d'Urbanisme i Grans Projectes, Jordi Masnou. Els inversors francesos, però, que ho havien de tirar endavant, no han aconseguit el 51% dels drets dels terrenys i per tant, el govern municipal fa temps que treballa amb altres vies de negociació amb altres possibles inversors. Jordi Masnou ha explicat que la firma JPB Investissement «no s'ha retirat del tot» però que l'Ajuntament treballa alhora amb altres vies. «Per tant, el projecte no està aturat» -ha dit, en al·lusió al titular del diari El Punt Avui, en l'edició d'aquest dilluns.

El regidor d'Urbanisme ha explicat que paral·lelament, l'Ajuntament està mantenint reunions amb d'altres possibles inversors, que després, alhora haurien d'arribar a un acord amb els propietaris.

El regidor d'Urbanisme ha recordat que el model de desenvolupament del Pla Parcial Número 1 ha de complir determinats requisits, i que «això no ha canviat»: «adequar-se a un model urbanístic que inclogui habitatge amb zona comercial, que inclogui una gran zona verda a l'entorn de la riera de Pineda i que faci de nexe entre Pineda Centre i Poblenou». En aquest sentit, ha explicat que ha d'encaixar amb el projecte global de municipi i també ha dit que «ha de ser compatible i complementari amb al comerç local». En aquest sentit, ha insistit que «no s'hi val tot», ja que és important «el tema normatiu, urbanístic i de planejament, tant amb la normativa municipal com amb la Generalitat». El regidor d'Urbanisme i Grans Projectes, Jordi Masnou, ha recalcat també que els terrenys tenen uns propietaris que són «els primers que han de conèixer i estar informats de qualsevol novetat».

La iniciativa d'aquest grup francès preveia una inversió de 40 milions d'€ i més d'un miler de llocs de treball. En no haver acord amb un 51% de la propietat del terreny, aquesta via de desenvolupament queda aturada però ja fa temps s'estan duent a terme altres negociacions, segons les declaracions de Jordi Masnou.



Avui és el torn dels grups de l'oposició...

L’oposició de Pineda titlla d’“engany” el projecte comercial
El Punt Avui 6/6/2017

ERC, el PP, ICV-EUiA, Pineda sí Pot i C’s critiquen que es vengués una proposta sense lligar i “per rèdit electoral”

Terrenys del PP1 de Pineda on un grup francès projectava una àrea comercial Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Un engany. Una promesa sense fonament i un projecte que només buscava el rèdit electoral pel partit que el va promoure, el PSC. Els cinc grups a l’oposició de l’Ajuntament de Pineda no han escatimat crítiques a la proposta fallida del grup de promotors francesos de crear un gran espai comercial a la zona del PP1 que uneix el barri del Poblenou amb el centre del municipi. Totes les formacions lamenten que es donés per feta una actuació que en dos anys no ha aconseguit fer-se amb els terrenys necessaris per començar a treballar i, en especial, denuncien que es fes publicitat de la creació d’un màxim de 1.500 llocs de treball en un municipi “que ocupa habitualment el primer lloc de la llista de l’atur del Maresme”. El portaveu d’ERC, Pere Aragonès, considera que “s’ha tornat a demostrar que el PSC ven fum”, i encara hi afegeix que “no es pot fer bandera d’un projecte que ni tan sols tenia el suport previ de la majoria dels propietaris”. Per Diego Sánchez, del PP, “el PSC i el seu alcalde han utilitzat el PP1 com a eina electoral i han enredat a tots els pinedencs”. “I la llàstima és que no és la primera vegada”, destaca. Des de les files d’ICV-EUiA, Marcos Ortega considera que la situació “és molt greu”, perquè “no es pot jugar amb un problema tan sensible com l’atur amb una proposta sense fonaments fiables”. En aquest mateix sentit es manifesta José Luis Fernández de Pineda Sí Pot. “Es va optar per un acord bilateral, que ha quedat demostrat que no tenia prou solidesa i sense tenir en compte el teixit comercial del municipi ni l’opinió dels ciutadans”, comenta, i hi afegeix que “s’ha tornat a fer servir la demagògia per un govern que amortitza al màxim les problemàtiques de la població”. Finalment, des de C’s, Javier Lacruz manifesta que sent “tristesa davant la demostració que s’ha jugat amb l’esperança de molts ciutadans”. “El govern es va precipitar per treure’n un benefici i que ara diguin que s’estan buscant alternatives sona a excusa per quedar bé”, afirma.

El govern respon

El regidor d’Urbanisme, Jordi Masnou (PSC), en declaracions a Ràdio Pineda, va admetre ahir que el projecte treballat amb els inversors francesos no ha prosperat, però ha assegurat que la zona comercial en el PP1 “hi és i continua endavant”. Masnou manté que s’han obert altres vies i contactes amb nous promotors i que la inversora francesa “no s’ha retirat del tot”. Masnou ha insistit que el model urbanístic que l’Ajuntament defensa a la zona ha de tenir usos comercials, residencials i una zona verda al voltant de la riera.

LA XIFRA

40 milions d’euros era la previsió d’inversió del projecte promogut pels inversors francesos al PP1 de Pineda

-----------------------------------------------

El Sot de La Torre (els terrenys en qüestió) és un retall de l'antiga plana agrícola entre Calella i Pineda de Mar, totalment encerclat per edificacions, al tram final de la Riera de Pineda entre Les Creus i Poblenou (Pineda de Mar)...


Podeu veure moltes fotografies dels camps als següents enllaços...


Actualment és un forat negre per als regidors de torn que no veuen com treure's aquesta taca blanca del mapa municipal i que s'ha convertit en una gran zona periurbana on hi ha de tot (camps conreats, hortes, barraques, erms, aparcaments, deixalles,...) i on ja s'han perdut gairebé tots els seus valors naturals (de petit aquí agafava centenars de gripaus, granotes, serps, tritons,... ara gairebé res).

En l'actualitat el seu veritable valor és el de trencar un continu urbanitzat del litoral que oxigena a les zones adjacents i amb un gran potencial per transformar-se en un autèntic Parc interurbà, i el de connectar el litoral amb la vall interior mitjançant la Riera de Pineda.

Altres de les funcions principals que podria tenir és el de dotar al municipi d'un nou atractiu turístic que complementés al de sol i platja (tant reivindicat per tothom fins que arriba l'hora de prendre decissions reals) o la de dotar al municipi (i als veïns) d'un gran espai obert per fer activitats.

Per altre banda, la creació d'una gran llacuna a l'estil de Platja d'Aro a terrenys amb característiques similars (situació interurbana i connectat a un curs fluvial) permetria minimitzar riscos d'inundació a les zones urbanitzades limítrofes (fins i tot laminant grans avingudes de la Riera) i en la seva creació es generarien centenars de milers de m3 de sorra que es podrien fer servir per ampliar platges del municipi (i més ara que estan d'actualitat pels desperfectes al passeig marítim)...


Algunes imatges de l'estany de Platja d'Aro com a exemple de lo que podria tenir Pineda de Mar...


Es parla molts dels llocs de feina que genera edificar els terrenys però, i aquesta és una pregunta retòrica, per què no es parla dels llocs de feina que es generen en la construcció i manteniment d'aquesta mena d'actuacions? A més a més del benefici social i turístic que representaria per a un municipi que sempre parla de potenciar el turisme familiar, vaja!

Pregunto... 

Què penseu que prefereixen els veïns i comerciants de Pineda? Més edificis i centres comercials que tenen a l'abast a pocs minuts? O un gran Parc Central com aquest?

Tant molesta un buit en blanc al mapa per no tenir un continu edificat a la costa? Us recordeu quan entre els municipis hi havia camps?

O dit d'una altre manera... Quants municipis costaners tenen la possibilitat de fer un gran parc que oxigeni el continu urbà? Tan dolent és?

I per últim... Pot defensar algú un PP1 comercial (que a tot arreu s'ha demostrat ruïnós per als veïns) davant d'aquesta alternativa?

No puc entendre (o sí però m'ho estalvio) les ànsies del govern municipal per urbanitzar-ho tot fins al darrer racó, però menys la manca d'alternatives com aquesta per part d'una oposició que sembla més preocupada en ocupar el lloc com a promotors que en fer del seu poble una llar atractiva per als seus vilatans... aquí deixo la reflexió i que cadascú l'agafi com vulgui.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Iniciatives particulars per presentar projecte davant oposició per iniciar una alternativa???

Javier ha dit...

La meva alternativa és clara, entenedora, viable i molt beneficiosa per als veïns de Pineda, dels pibles propers i per al medi natural.

Guanya tothom, vaja, en especial el sector turístic (tant directament com indirectament, ja que les sorres resultants de la bassa es poden fer servir per ampliar platges, i l'aigua de l'EDAR deixa de donar problemes per abocaments accidentals... Entre molts altres beneficis).

Votaré a qui ofereixi aquesta via, però el projecte l'ha de presentar (i encarregar) qui es presenta a gestionar el municipi, no la ciutadania😏... Faltaria més!