dissabte, 29 de juliol del 2017

No hi haurà Festa al Cel de l'Alt Maresme 29/7/2017

No hi haurà Festa al Cel de l'Alt Maresme...

La Festa al Cel se marcha a las tierras de Lleida
La Vanguardia 29/7/2017

El alcalde de Santa Susanna critica los requerimientos de seguridad que la Generalitat no impuso a la organización en Mataró

 Patrulla Águila, la atracción de la Festa al Cel (Fede Cedó / Fede Cedó)

La Festa al Cel no se celebrará en Santa Susanna (Maresme) entre el 20 y 24 de septiembre como estaba previsto. Así de tajante asegura Daniel Ventura, organizador del evento aeronáutico, que se mostró el director de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, ante la petición de transigencia para que se celebrase la nueva edición en el Maresme. En cambio, el Govern de la Generalitat, anhelante de promocionar el deficitario aeropuerto de Lleida-Alguaire, facilitará que las evoluciones aeronáuticas se trasladasen a les Terres de Lleida.

Desde la población turística del Maresme, su alcalde Joan Campolier, no obvia las críticas hacia la decisión de la Generalitat, y mantiene la sospecha de que el Govern haya claudicado ante ciertas presiones políticas. Para Campolier, su municipio “reunía las mismas condiciones que Mataró” y sin embargo la capital del Maresme no había tenido tantos problemas. “No nos dejan hacer la Festa al Cel y punto”, lamenta, enojado porque “nadie nos ha explicado ni razonado tal decisión”. “Estamos dolidos, porqué han jugado con nosotros” , concluye.

 Evoluciones de un hidroavión en la Festa al Cel 2015 (Fede Cedó / Fede Cedó)

El principal argumento de Delort para no dar el visto bueno a la edición que se debía celebrar en Santa Susanna el próximo septiembre, según Ventura, es el alto riesgo de seguridad que entraña el trazado del municipio costero para asumir una afluencia masiva de público (se preveía la llegada de unas 150.000 personas).

Ante la negativa oficial “nos tenemos que mover para salvar el evento”, reconocía el que a partir de ahora será el organizador único de la Festa al Cel 2017, que si bien cuenta con el beneplácito de la dirección del aeropuerto mientras negocia con la Paeria, deberá asumir los costes de patrocinio y alojamiento de las patrullas participantes “para que no se pierda la fiesta” reconocía. El Ayuntamiento de Lleida, ha optado por no responder a la petición de La Vanguardia en un intento de mantener la incógnita que ya ha desvelado la organización del evento.

La parrilla de participantes ya estaba prácticamente cerrada para la edición 2017, con la confirmación de las mejores patrullas acrobáticas del mundo, con los hombres voladores de Jetman Dubai y el monopatín propulsor acuático Flyboard Air de Franky Zapata entre las principales novedades, que ahora evolucionarán en el aislado aeropuerto leridano.

123.000 personas se dieron cita en la Festa al Cel 2015 (Fede Cedó / Fede Cedó)


El Punt Avui 29/7/2017

L’Ajuntament confirma que no pot assumir les exigències en matèria de seguretat demanades per Protecció Civil

L’alcalde recorda que el finançament estava garantit amb 300.000 euros

Imatge de la darrera edició de la Festa al Cel, que es va fer a la platja de Mataró el setembre del 2016 Foto: QUIM PUIG.

TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA
“Les exigències en seguretat que ens feia Protecció Civil són insalvables. No les podem assumir.” L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (AiS), confirmava ahir que el seu municipi ha renunciat finalment a fer entre el 20 i el 24 de setembre la Festa al Cel. L’informe desfavorable emès a principi de juny per la direcció general de Protecció Civil en què indicava que l’espai triat per fer el festival aeri, la platja entre les rieres de Malgrat i Pineda, presentava “dificultats per garantir la seguretat mínima exigible” s’ha acabat imposant. Campolier es mostra decebut amb el que creu que és una posició “inamovible” del Departament d’Interior, que fins i tot, segons assegura, supera les demandes fetes al seu moment a la ciutat de Mataró. “Sento que han estat molt durs amb nosaltres, potser massa i tot. Inflexibles”, insisteix.

Els principals problemes que recollia l’informe feien referència tant a la falta de tanques de protecció als dos costats de la línia del tren entre el terme municipal de Pineda i l’inici de la zona turística de Santa Susanna i, en especial, la manca de capacitat dels accessos a la platja. “Hem fet un munt de reunions amb la voluntat de trobar-hi solucions factibles, però no s’han mogut ni un mil·límetre”, comenta l’alcalde, que assenyala que ahir a primera hora de la tarda va enviar un comunicat a tots els hotels per informar-los de la renúncia a celebrar el festival. “Alguns establiments ja tenien reserves importants dels participants a la Festa al Cel”, destaca, i recorda que el finançament de l’activitat ja estava “del tot garantit”. “Disposàvem d’uns 300.000 euros provinents del sector privat perquè hi havia un interès indiscutible a celebrar la Festa al Cel”, insisteix Campolier.

Ball de xifres

L’alcalde es considera víctima d’una decisió que no comparteix. “Protecció Civil manté que no es podia donar cobertura a una assistència de 100.000 persones, quan nosaltres defensem que no n’hi vindrien més de 40.000”, puntualitza, i hi afegeix que la decisió final “és dolorosa però molt meditada”. “Des del primer moment vaig defensar dues coses, que la Festa al Cel no costaria ni un euro a l’Ajuntament i que no posaria en risc la seguretat del festival”, comenta, i precisa: “La primera l’he pogut complir, però la segona ja no depèn de mi.”

Campolier assegura que ja ha comunicat als organitzadors que no comptin amb Santa Susanna per al festival d’aquest any, que es preveu que es pugui fer en un altre lloc i que es descarta definitivament que sigui al Maresme. Diumenge passat, en un comunicat de l’organització a les xarxes socials s’afirmava que s’estava treballant amb l’Ajuntament i amb la Generalitat per resoldre els problemes exposats per Protecció Civil i que es consideraven “superables”.

LES FRASES

Hem fet un munt de reunions amb la voluntat de trobar-hi solucions factibles, però no s’han mogut ni un mil·límetre

Sento que han estat molt durs amb nosaltres. Potser massa i tot. Inflexibles
Joan Campolier (AiS)
ALCALDE DE SANTA SUSANNA