diumenge, 6 d’agost del 2017

Algunes notícies per llegir 4 i 5/8/2017...

Dues actuacions aquest matí, una a la carretera de Lloret a Tossa en què s'ha calcinat un autobús, hem estat presents a petició de bombers per si afectava zona forestal, A continuació hem actuat al costat dels companys de Protecció Civil de Lloret a un petit incendi a la urbanització Lloret Residencial.
Secretariat Federacions ADF Catalunya
@avpcivillloret
https://www.facebook.com/adfLloretdemar/videos/840158662819403/
https://www.facebook.com/adfLloretdemar/videos/840158722819397/
https://www.facebook.com/adfLloretdemar/videos/840158699486066/

Ràdio Tordera ha añadido 2 fotos nuevas.
23 h
ÚLTIMA HORA
Petit incendi en un camp del costat del cementiri vell de #Tordera. El foc ja està extingit. S'han cremat uns 1000 m2. Els bombers han rebut l'avís pels volts de les 5 de la tarda.
El camp que s'ha cremat estava força brut i les primeres hipòtesis apunten que una burilla mal apagada pot haver estat la causa del foc. Fins al lloc s'hi han desplaçat tres camions dels Bombers, 2 de Policia Local, Protecció Civil, una ambulància del SEM, 2 cotxes d'ADF i un cotxe d'Informació i Prevenció d'Incendis.
Precaució! El territori està molt sec i les altes temperatures d'aquests dies poden provocar un incendi de seguida!


Els focs forestals es doblen
El Punt Avui 5/8/2017

El nombre d’hectàrees cremades al Maresme (16,04) també augmenta ostensiblement respecte al mateix període del 2016

El cas de Teià, el capítol més greu

L’incendi de Teià va començar al torrent d’Aroles i va cremar prop de 15 hectàrees de bosc Foto: LL.A.

LLUÍS ARCAL - TEIÀ
Estiu negre pel que fa als incendis forestals a la comarca del Maresme. I és que, segons dades de la Diputació, des de mitjan juny fins al 31 de juliol s’ha doblat el nombre de focs forestals al territori respecte al mateix període del 2016, ja que s’ha passat dels vuit de l’any passat als setze del 2017. Pel que fa al nombre d’hectàrees afectades al Maresme, en aquest període les dades també revelen un augment ostensible: si el 2016 se n’havien cremat 0,98, aquest any la xifra s’ha elevat fins a 16,04.

Fins ara, el capítol d’incendis forestals més greu a la comarca va ser el que es va produir fa menys d’un mes a Teià, on es van cremar prop de 15 hectàrees de vegetació. Això fa que aquest sigui el foc que gairebé representa la totalitat de la superfície afectada al territori. Amb tot, ahir mateix es va declarar un petit incendi a la urbanització de les Ginesteres d’Argentona que va afectar uns 400 metres quadrats de sotabosc, però no hi va haver ferits.

Pel que fa a la resta de la demarcació de Barcelona, aquest any s’han declarat 129 incendis forestals, un 25% més que l’any anterior, quan aquesta xifra va ser de 103 focs. Quant a superfície, la xifra es dispara, ja que aquest any s’han cremat 339,59 hectàrees, contra les 170,50 que es van incendiar el 2016 durant aquest període.

Pel que fa a les diferents comarques de la demarcació de Barcelona, el Bages ha estat la més afectada amb diferència quant a superfície cremada. De moment, en aquest estiu ja han quedat cremades 179,32 hectàrees, contra les 90,48 de l’any passat. I és que només l’incendi que va afectar Sant Fruitós de Bages el mes de juny passat ja va comportar la crema d’unes 150 hectàrees de vegetació. Tot i això, la comarca de la demarcació on durant aquest estiu hi ha hagut més incendis forestals en nombres absoluts és el Baix Llobregat, amb 29. A l’altra banda de la balança s’hi troben el Moianès, amb cap incendi forestal declarat, i la Selva i el Berguedà, amb dos focs computats a cadascuna que han cremat, respectivament, 0,37 i 0,21 hectàrees.

La majoria d’aquest tipus d’incendis tenen com a origen l’empremta de l’home. El responsable del Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) de la Diputació, José Luis Herrera, va explicar que “un 60% dels focs declarats a la província són per causes humanes i la majoria d’ells són per alguna negligència”, tot i puntualitzar que algun també es va originar per tempestes elèctriques. Herrera va advertir que aquest any el risc d’incendi és molt més alt a tota la demarcació principalment a causa de les elevades temperatures –accentuades per l’onada de calor– i la sequera.

Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació i responsable de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras (ERC), va reclamar una bona gestió dels boscos per evitar incendis forestals. “S’hi ha de crear activitat econòmica perquè, si no, són un polvorí”, va dir Guiteras, que va recordar que “els grans incendis d’avui comencen als anys seixanta amb l’abandonament del món rural”. Per capgirar aquesta situació, el vicepresident de la Diputació va proposar “una explotació sostenible dels camps” i “crear oportunitats perquè la gent s’animi a anar a viure als pobles”.

339,59 hectàrees ha estat la superfície cremada a la totalitat de la demarcació durant aquest període.

129 incendis forestals s’han declarat aquest any a la demarcació de Barcelona entre el 16 de juny i el 31 de juliol.

Les actuacions preventives, element clau

Tal com es va advertir des de la Diputació, les actuacions preventives als boscos són un element cabdal per lluitar contra els incendis forestals. “La prevenció i la valoració dels boscos són la clau per evitar-los”, va defensar el vicepresident primer de la Diputació. En aquest sentit, l’administració supramunicipal va posar Teià com un exemple en aquest aspecte. Al municipi s’han treballat les franges de les urbanitzacions d’acord amb les associacions de propietaris forestals i, entre d’altres, també s’ha conservat des de fa 18 anys un punt de càrrega d’aigua, clau per a l’extinció del foc. La lluita contra la plaga del Tomicus a la zona –que va motivar la tala de pins afectats– també va servir perquè l’incendi de Teià no es propagués més. A més, es va valorar el Pla d’Informació i Vigilància contra els Incendis Forestals, que segons el seu responsable s’ha traduït en una disminució de les actuacions de dissuasió d’infraccions de conductes de risc. A banda, Herrera va indicar que a la demarcació s’han comptabilitzat 425 punts susceptibles de patir un incendi. Alhora, el responsable va revelar que fins ara s’han dut a terme 32.994 informacions preventives dirigides a la ciutadania.


Reclamen les franges contra incendis a la C-32 al Maresme
El Punt Avui 5/8/2017

Les ADF del Maresme veuen imprescindibles aquests espais sense vegetació per controlar el foc

Alerten del perill dels pins morts a tocar de l’autopista

Imatge d’arxiu d’una zona de pins morts a tocar de l’autopista C-32 al Maresme Foto: O.B.

TERESA MÁRQUEZ - MATARÓ
La federació de les ADF del Maresme i del sud-est del Vallès Oriental han reclamat a la concessionària i al titular –la Generalitat– de la C-32 a la comarca que garanteixin les franges de protecció contra els incendis forestals a la via ràpida. L’entitat recorda que per llei –el decret 63/1988, de 28 de març– aquestes infraestructures estan obligades a mantenir un marge de 25 metres d’amplada net d’elements que puguin causar combustió com a conseqüència d’una actitud irresponsable dels conductors, com ara llençar una burilla per la finestreta del vehicle, o per les mateixes instal·lacions.

El coordinador de les ADF a la comarca, Oriol Bassa, es mostra preocupat davant l’actual panorama de sequera en augment, agreujat per la devastació dels pins causada per la plaga del Tomicus, que ha deixat “un perillós panorama de pins morts a banda i banda de l’autopista, especialment en el tram de Mataró i Argentona a Calella i Pineda de Mar”. Bassa insisteix que ja hi ha hagut exemples de bones pràctiques en aquest àmbit, com és a Palafolls, on s’ha aconseguit que a les benzineres de l’autopista es facin les franges de protecció, “una mesura que s’hauria d’aplicar a tot el recorregut”. “Qualsevol cigarreta llençada des d’un cotxe que circula per la C-32 pot originar un incendi de proporcions gegantines i conseqüències devastadores en el territori”, assenyala, i apel·la a la responsabilitat dels gestors i propietaris de la via ràpida “perquè prenguin les mesures oportunes perquè això no passi”.

Bassa recorda que dijous es va activar el pla Alfa en el nivell 2 a gairebé tot el territori català i insisteix a mantenir l’alerta. “La zona boscosa del Maresme és un autèntic polvorí”, manté.



Recupero...
Los ecólogos proponen aprovechar los incendios forestales para mejorar la biodiversidad
La Vanguardia 24/3/2017

Investigadores del CREAF reivindican en la revista Science cómo, en ciertos casos, el fuego es beneficioso

Imagen de una quema controlada cerca de Albacete (Carla Vilarasau/Pau Costa Foundation)

El águila perdicera se alimenta de conejos, perdices y otros animales que viven en espacios naturales abiertos, donde también habita el escribano hortelano, un pájaro que come insectos y vegetales. Ambas aves han visto reducida su población en la Península Ibérica en las últimas décadas. Una de las causas es, precisamente, la disminución de espacios naturales abiertos, por la reducción de los campos destinados a la agricultura, la ocupación de terrenos para otras actividades humanas o el abandono de tierras que el bosque ha ido ocupando. Para estos animales, un incendio forestal es una buena noticia porque vuelve a generar espacios naturales abiertos donde vivir y reproducirse.
Es uno de los ejemplos que pone Lluís Brotons, investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), para explicar el artículo que esta semana publica en la revista Science junto al investigador australiano Luke T. Kelly, con quien trabaja en el Centre de Recerca i Aplicacions Forestals (CREAF).
El texto es, sobre todo, una llamada de atención a quienes tienen poder de decisión en la planificación forestal
Los dos científicos estudian, en sus respectivos países, cómo los incendios afectan la flora y la fauna. Y ahora juntan sus conocimientos y los de otros trabajos publicados recientemente para reivindicar que, en ocasiones, el fuego favorece la biodiversidad. “No siempre un incendio es negativo. Al revés: en muchos lugares del mundo hay sistemas ecológicos que dependen de los efectos positivos del fuego”, explica Brotons a Big Vang.
El texto que firman en Science es, sobre todo, una llamada de atención a quienes tienen poder de decisión sobre la planificación del territorio forestal.
Según indican los autores, en un momento en el que el aumento global de las temperaturas parece anticipar una mayor frecuencia e intensidad de los incendios, la prevención debe ir acompañada de más conocimiento sobre los efectos del fuego para controlar la situación de la mejor manera. Esto puede implicar un fomento de las quemas controladas en lugares donde sean beneficiosas para el medio ambiente, o incluso que los bomberos decidan no apagar el fuego lo más rápido posible sino cuando sea mejor para el entorno.
No solo malo
“No siempre un incendio es negativo. En muchos lugares hay sistemas ecológicos que dependen de los efectos positivos del fuego”
LLUÍS BROTONS
Coautor del artículo
“No es que necesitemos más fuegos, pero sí que tenemos cierta capacidad para decidir cómo queremos que sean, para que su aparición y su evolución no sean solo fruto del azar”, subraya Brotons, que también trabaja en el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.
Tener en cuenta el conocimiento acumulado
Kelly y Brotons piden, pues, tener en cuenta los conocimientos científicos sobre la relación entre el fuego y la diversidad en la gestión de los bosques. Unos conocimientos que están aclarando cómo los incendios, ya sean por causas naturales o por la acción humana, favorecen o perjudican la diversidad de las especies que habitan un determinado medio natural, lo que depende en gran medida de la intensidad del fuego y de la frecuencia con que afecta un mismo lugar.
Los autores reivindican que la ciencia está aclarando cómo todo tipo de incendios favorecen o perjudican la diversidad
Pero estos conocimientos de momento se están aprovechando poco, según Brotons: “En general, en nuestro país, quien gestiona el futuro del bosque es el mismo bosque al crecer, y los bomberos apagando el fuego. También hay pequeñas actuaciones forestales para reducir el riesgo o el alcance de los incendios, pero somos muy reactivos y planificamos poco”, indica.
La hipótesis de la pirodiversidad
En el artículo publicado en Science, los autores se refieren a varias investigaciones que confirman la denominada hipótesis de la pirodiversidad. “Según esta hipótesis, una mayor variación espacial y temporal en los incendios produce una mayor variedad de nichos ecológicos y por lo tanto apoya la coexistencia de más especies”, explican.
Es el caso, ilustran, de un ave de la familia de los pájaros carpinteros en los bosques de coníferas de California, o de los polinizadores, y las plantas que polinizan, en el mismo estado de los EE.UU. Pero también desgranan otros trabajos donde la hipótesis no se cumple.
Llamada a la acción
“Podemos utilizar la información que tenemos o esperar a que el cambio climático, la incertidumbre y la mala suerte nos lleven solo hacia los efectos negativos del fuego”
LLUÍS BROTONS
Coautor del estudio
Todo ello, explican, muestra que la respuesta de los animales y plantas de los diversos ecosistemas a distintos tipos de incendios se debe tener en cuenta en los modelos que prevén cómo evolucionará la biodiversidad. El fuego y sus consecuencias forman parte, recalcan los autores, de los factores implicados en el cambio medioambiental.
“Podemos utilizar la información que tenemos para controlar y favorecer los aspectos positivos del fuego o esperar a que el cambio climático, la incertidumbre o la mala suerte nos lleven solo hacia sus efectos negativos”, advierte Brotons. De hecho, “se trata de identificar mejor el futuro que queremos, de apagar ahora los incendios que no deseamos para los próximos años”, concluye.

Matos, matus, matorrales e incendios.




No, no es contra el , es contra nuestro modelo turístico: basta ya del quien paga manda!
No todo vale por 143 euros al día
Eldiario.es 5/8/2017

Si tiramos de este modelo de turismo como muchos proponen hasta alcanzar los 100, 120 o 150 millones de visitantes al año, este país reventará

Turistas en Anfi del Mar en Gran Canaria ALEJANDRO RAMOS

Por qué un educado profesor de autoescuela inglés se convierte en un energúmeno bajo el sol de la Costa Brava. Y lo que es peor, por qué se lo toleramos. Pues porque gasta. Y aquí quien gasta es bienvenido.     

Según la última Encuesta de Gasto Turístico (Egatur) elaborada por el Instituto Nacional de Estadística (INE), el gasto medio diario de los turistas extranjeros que nos visitaron durante el pasado mes de junio fue de 143 euros: un 5% más que el año pasado. Una buena noticia para nuestra maltrecha economía. Sin embargo, lo que no nos dice el INE es el coste medioambiental que genera la estancia de ese turista.

El coste del derroche de agua y el malgasto de energía de un turista extranjero en un hotel, un apartamento o un bungaló de la costa. De ese ciudadano belga o alemán que en su casa se ducha con cantimplora porque el derroche está allí muy penalizado pero aquí, libre de todo control, deja los grifos abiertos sin prestar atención al malgasto, exprimiendo nuestras agotadas reservas.

El coste de ese ciudadano holandés o francés, tan ecologista y tan sostenible en su país, que va en bici a la oficina, tiene bombillas LED en todo el piso y usa lavavajillas clase A+++, pero en su hotel de la Costa del Sol se deja el aire acondicionado en marcha para que cuando vuelva de la playa parezca un iglú.   

El coste que genera el tsunami de aguas residuales que cada verano colapsa las estaciones depuradoras de nuestro litoral, restándoles eficacia y provocando su vertido al entorno sin el adecuado tratamiento. O el coste de la recogida y selección de las toneladas de basura que asquean las playas y los pueblos turísticos, para desesperación de los vecinos y su derrotada brigada municipal, incapaz de hacer frente a tanta barbarie.

Este tipo de turismo es insostenible. Estos turistas nos están costando mucho más de los 143 euros que se gastan. Hay que exigirles el sobrecoste de su estancia. Hay que penalizarles por el derroche de agua y energía, hay que sancionarles por dejar sus residuos tirados allí donde les pilla y hay que multarles de manera mucho más severa por sus desmanes.   

El modelo turístico español está basado en el engaño, porque tiene en cuenta el gasto pero no el coste por visitante. Exhibe beneficios porque externaliza costos. Crece porque ignora los propios límites del país: los límites físicos, ecológicos y sociales.  

Resulta imposible que los recursos naturales y los equipamientos medioambientales de los que disponemos los 46,5 millones de habitantes de este país puedan satisfacer la demanda añadida de los 83 millones de turistas que, según el Gobierno, nos visitarán en 2017. Es imposible. Otra cosa es que lo estemos logrando, pero ¿a qué coste?

Pues a costa del agotamiento. Del agotamiento de nuestros recursos, de nuestros paisajes, de nuestro medio ambiente y de nuestra convivencia. Si seguimos apostando por este modelo de turismo, si tiramos de él como muchos proponen hasta alcanzar los 100, 120 o 150 millones de visitantes al año, este país reventará, como está empezando a reventar en muchos lugares. Y es que con esos 143 euros al día los números sociales y medioambientales no salen.