diumenge, 3 de setembre del 2017

Algunes notícies per llegir 1-3/9/2017...

El roure centenari del Molí d'en Coll, a Sant Celoni, s'ha esberlat
Nació Digital 1/9/2017

L'arbre estava ferit des de després de la Guerra Civil

El roure del Molí d'en Coll esberlat | AJSC

El roure centenari del Molí d'en Coll s'ha esberlat fins a trencar-se pel seu tronc. Aquest roure martinenc -Quercus pubescens- era un dels arbres més grans del municipi de Sant Celoni, amb un perímetre de tronc de 3,7 metres, que feia companyia el Molí d'en Coll, un molí fariner documentat des de 1553.  El roure, imponent i admirable malgrat la seva forma peculiar, es podia visitar i s'havia posat en valor a través de l'itinerari senyalitzat de la Roca del Drac, l'any 2011.

El roure, vell i guerxo, havia patit un trencament d'una de les seves branques principals després de la Guerra Civil. Aquesta ferida havia anat produient putrefaccions i l'entrada d'escarabats banyarriquers que finalment l'han fet sucumbir la setmana passada. Els propietaris actuals estan tallant les branques caigudes i estudien la manera de deixar la soca ben tallada perquè es pugui veure com era de gran.


Ràdio Calella 1/9/2017


L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha avançat a Ràdio Calella Televisió que l’ocupació turística a la ciutat ha estat del 97 per cent aquest estiu que estem a punt de tancar. Recordem que ahir vam saber que Catalunya ha rebut 11,2 milions de turistes internacionals entre els mesos de gener i juliol, xifra que representa un increment del 9,4% respecte del mateix període del 2016.

Candini diu que aquesta xifra és important tenint en compte que en el moment més fort de la temporada diferents accions del col·lectiu Arran van intentar «embrutir, criminalitzar i estigmatitzar el sector turístic».

L’alcaldessa, que també és la responsable del temes turístics de la ciutat, valora molt positivament les xifres: “Nosaltres pràcticament hem tingut una ocupabilitat de pràcticament del 97 per cent, i contents perquè és una bona dada, tenint en compte que malauradament van haver els atemptats el 17 d’agost i pensàvem que hi hauria cancel·lacions que no s’han produït. Sabem que el turisme és un element econòmic però també d’intercanvi cultural”.


Montserrat Candini ha explicat que des de l’administració es vetlla perquè l’empresariat turístic compleixi amb les bones pràctiques del sector per tal que sigui sostenible tant a nivell econòmic com des del punt de vista de medi ambient i, sobretot, de respecte a tots els elements de la seva cadena productiva per tal que ningú no se senti exclòs: “Hem de ser capaços d’oferir una destinació de qualitat, que les pràctiques per part dels empresaris siguin bones pràctiques, la sostenibilitat ha de ser global, de medi ambient però a nivell econòmic i de solvència i que cap segment de la cadena productiva del turisme se senti marginat ni de segon nivell, tots són importants”.


Recordem que ahir vam saber que Catalunya ha rebut 11,2 milions de turistes internacionals entre els mesos de gener i juliol, xifra que representa un increment del 9,4% respecte del mateix període del 2016.


Molt bona nit a tots.😴😴😴

Vista a Santa Maria de Palautordera

El9nou.cat 2/9/2017

De moment s’ha detectat la papallona als municipis de Figaró i Tagamanent

Un exemplar de la papallona que surt de l’eruga que ataca el boix

Biòlegs de la comarca alerten que l’eruga que deixa els boixos sense fulles ha arribat al Montseny, després que s’hagin localitzat exemplars de la papallona als termes municipals de Figaró i Tagamanent. Es tracta d’una espècie originària de l’Àsia i que ja fa uns tres anys que es va detectar a la zona de la Garrotxa. De fet, aquesta comarca s’ha trobat aquest estiu amb una plaga important d’aquesta eruga invasora en diversos punts on ha malmès els boixos.

De moment al Vallès Oriental únicament s’han trobat papallones i es té constància que a les Guilleries, a Osona, hi ha boixos que ja n’han patit les conseqüències. Tot i que la zona del Montseny no es caracteritza per haver-hi una gran població de boixos, és possible que durant les properes temporades se’n puguin començar a veure les conseqüències en aquests arbres.

“A la comarca es preveu una afectació moderada pel poc nombre de boixos i com que aquest any tot just han arribat, es preveu un augment en un o dos anys com ha passat a la Garrotxa”, apunta el biòleg Andreu Salvat, d’Aprèn Serveis Ambientals. Ell mateix afegeix que “les papallones es dispersen i quan troben un boix posen un ou i l’any vinent es podrien estendre”. La zona dels cingles de Bertí seria més propícia atenent que el nombre de boixos és més alt.

Es tracta d’una larva invasora que es nodreix de les fulles del boixos i que directament no els mata. Tot i això, i amb l’escassa pluja que hi ha, alguns exemplars poden quedar molt tocats. Un dels fets que podrien haver afavorit la seva reproducció i extensió pel territori són les altes temperatures d’aquest estiu.

Salvat alerta de la dificultat de parar l’eruga un cop aquesta s’ha estès. “Es pot combatre tirant insecticida en un boix monumental, però no en un bosc sencer”. Es tracta d’una larva que quan té forma d’eruga, fa uns quatre centímetres de llarg i és de color verd i negre molt visible. A més dels boixos, també pot afectar grèvols i evònims. Com que és una espècia nova al territori no té depredadors coneguts. Tot i això, a mesura que passi el temps i la resta d’espècies s’hi familiaritzin, “els altres animals aprenen a menjar-se’l i la natura tendeix a equilibrar-se”, apunta Salvat.


Vale... reconec que he rigut moltíssim amb aquesta...
El Punt Avui 3/9/2017

El tram del barri del Poblenou s’omple de vehicles a peu de platja que ningú controla

A l’octubre haurien de començar les obres del parc infantil adaptat

Cotxes aparcats aquesta setmana a tocar de la sorra al Poblenou de Pineda Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
El tram a mig fer del passeig marítim del barri del Poblenou –pendent d’acabar des de fa dues temporades– s’ha convertit aquest estiu en un aparcament improvisat a peu de sorra amb una ocupació de desenes de vehicles, especialment durant el cap de setmana. Els cotxes hi accedeixen pel Rierany dels Frares i arriben fins a l’esplanada on hi havia un circuit de cars, un espai privat, on queden aparcats durant tot el dia. Tot i això, alguns conductors porten la comoditat fins a l’últim extrem i estacionen el vehicle a tocar de la platja, a l’espai maritimoterrestre on els cotxes no haurien de ser-hi. Alguns fins i tot ocupen part de l’espai on està prevista la construcció d’un parc infantil que ha de ser el principal atractiu de la urbanització quan aquesta estigui enllestida i on anteriorment s’havia aixecat un edifici d’obra que s’havia utilitzat com a guingueta i unes pistes de tennis. Des de l’Ajuntament, la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC), assegura que el consistori desconeixia l’ús que s’està fent de l’espai de platja i que no ha arribat cap queixa en aquest sentit: “Els cotxes, a tocar de la sorra, no hi haurien de ser i es traslladarà la informació a la policia local perquè hi actuï si és el cas.”

Biosca reconeix que el desenvolupament de la urbanització d’aquest tram de passeig s’ha alentit més del que estava previst: “La construcció del parc infantil hauria de començar a l’octubre i serà un espai amb elements adaptats als infants amb discapacitats i inspirat en el mar.” I hi afegeix: “L’actuació hauria d’estar enllestida en sis mesos.” Paral·lelament al parc infantil, des del consistori es treballa per continuar amb la urbanització del passeig fins a enllaçar-lo amb el Rierany dels Frares, que separa els termes municipals de Calella i Pineda.

La urbanització d’aquest tram de passeig, la va assumir directament l’Ajuntament després que l’Estat anunciés que no se’n faria càrrec. Les obres no han inclòs l’expropiació de les construccions a peu de platja i sí que s’ha habilitat un vial que haurà de ser de trànsit restringit i que dona accés al càmping Caballo de Mar.

LA FRASE

Els cotxes a tocar de la sorra no hi haurien de ser i s’informarà la policia local perquè hi actuï si és el cas
Sílvia Biosca (PSC)
REGIDORA DE COMUNICACIÓ DE L’AJUNTAMENT DE PINEDA DE MAR

LA DATA

27.09.15 És el dia en què van començar oficialment les obres de construcció del tram del passeig marítim del Poblenou



La dada de l'Agenda és errònia al Cavaió: ús social 58% i ús natural 42%,16 punts per sobre el social

Sense comptar aparcament (assentat sobre platja). Comptant-lo estem a 65% social vs 35% natural. Sempre social per davant!