dijous, 23 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 23/11/2017...

Es confirma que l'àliga calçada ha criat dins del Parc de Montnegre-Corredor
Ràdio Pineda 23/11/2017


S'ha confirmat que l'àguila calçada s'ha reproduït al Parc del Montnegre i el Corredor aquest estiu per primer cop des que es té constància. Aquesta au emigra a la tardor a zones tropicals com ara a la sabana africana i tornen al territori on han nascut, al mes d'abril. És una au gran, de mig metre de llargada i la seva envergadura pot fer 1metre 20 centímetres. Es passa la major part del dia volant i planejant i per caçar es llença en picat sobre la presa. El director del parc, Antoni Bombí, ha dit que «és una bona notícia que aquesta au forestal vulgui criar al Montnegre». Bombí ha dit que el parc «té moltes espècies de fauna i flora ben conservada en una massa de bosc contínua que té un gran valor en un entorn tant humanitzat com el nostre».

Caça mamífers, aus en ple vol i altres animals. Les parelles es formen de per vida i està protegida a nivell mundial . A Catalunya s'estima que hi ha un màxim de 400 exemplars i és un dels llocs que acull més exemplars al planeta. Els rapinyaires juguen un paper essencial en el funcionament dels ecosistemes forestals i tenen una important influència sobre els nivells de biodiversitat. El seguiment dels rapinyaires forestals dins del Parc el du a terme l’ornitòleg Xesco Macià.

Fotografia de Xesco Macià.


Treballs de millora al parc de Sa Riera de Tossa
El Punt Avui 23/11/2017

L’Ajuntament invertirà 50.000 euros a reformar aquest popular espai

Una imatge recent del parc de Sa Riera Foto: AJ. DE TOSSA.

REDACCIÓ - BLANES
L’Ajuntament de Tossa ha endegat la millora del parc de Sa Riera amb una actuació de manteniment que resoldrà l’excessiva pèrdua d’aigua per infiltració i enfortirà la qualitat ecològica de l’espai. El tret més característic del sector és la bassa de 240 metres de llargada i 1,5 metres de profunditat. Està formada per vegetació densa als marges i una part central d’aigua amb un illa que afavoreix la presència d’ànecs i tortugues. La milloria proposada dividirà la bassa en quatre espais diferents. En primer lloc, un filtre de flux superficial vegetal amb canyís per on entraria l’aigua. En segon lloc, hi haurà la làmina principal d’aigua amb l’illa per les aus. El tercer espai serà una zona més protegida per afavorir la nidificació dels ocells. Finalment, hi haurà una zona d’infiltració final on s’implantarà una petita verneda. Per a la creació d’aquests espais es reutilitzarà el material vegetal existent, es talarà part de l’arbrat –especialment espècies al·lòctones invasores-, es buidarà la bassa i es procedirà a la seva impermeabilització amb el material corresponent. Com a novetats destacades, amb els moviments de terra, es crearà una petita cascada amb pedres de mides diferents simulant un torrent, una platja per als ànecs i un nou espai de nidificació d’aus.

L’actuació, que té un cost de 50.000 euros, va a càrrec de l’empresa Naturalea i es preveu que estigui acabada abans de Nadal. El regidor de Medi Ambient, Francesc Nadal, explica que forma part “d’un projecte més gran per impulsar tot el sector els pròxims mesos”.


Blanesaldia.com  Hace 8 horas
Avui es presenta a Malgrat el projecte ISACC TorDelta sobre com gestionar el canvi climàtic al delta

Aj de Malgrat de Mar  Hace 3 horas
Presentació del projecte de participació ciutadana ISACC TorDelta sobre el canvi climàtic al delta, avui a les 19 h al Centre Cultural de Malgrat. Vine i participa!

Aj de Malgrat de Mar  20 nov.
Presentació del projecte de participació ciutadana ISACC TorDelta sobre el canvi climàtic al delta, aquest dijous a Malgrat. Vine i participa!


Llum verd a la depuradora d’Àgora Parc de Tordera
El Punt Avui 23/11/2017

L’ACA confirma 1,2 milions per construir l’estació d’aigües residuals que executarà el Consell Comarcal

El segon equipament compromès al nucli de Terra Brava es podria anunciar aviat

Imatge d’arxiu de la urbanització Àgora Parc de Tordera, on el Consell Comarcal construirà una depuradora Foto: Q. PUIG.

TERESA MÁRQUEZ - TORDERA
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha complert amb les expectatives. Només quatre mesos després que anunciés una injecció milionària en diferents sistemes de sanejament d’aigües residuals al Maresme, ahir va confirmar que els diners ja estan a punt per al primer projecte. L’ens ha signat un conveni amb el Consell Comarcal del Maresme pel qual li atorga 1,2 milions d’euros per a l’execució de les obres de construcció de la depuradora de la urbanització Àgora Parc –que també inclou Roca-Rossa– de Tordera. L’acord preveu tant l’estació de tractament com els corresponents col·lectors en alta encarregats de recollir les aigües residuals provinents del clavegueram i transportar-les cap a la depuradora. Es tracta d’una de les obres pendents al territori més antiga i que han generat durant anys la queixa de l’Ajuntament davant la necessitat d’actuar per resoldre definitivament el sanejament de les aigües residuals d’aquesta urbanització. Aquest nucli, però, que no és l’únic de la població on encara queda feina a resoldre inclosa en la planificació hidrològica prevista per l’ACA a la comarca. Queda pendent, tal com va anunciar l’agència el mes de juny passat, una segona depuradora prevista a la urbanització de Terra Brava amb un cost aproximat d’1,5 milions d’euros. Fonts del Consell Comarcal van assegurar ahir que les obres de les instal·lacions d’Àgora Parc i Roca-Rossa es desenvoluparan durant el 2018 i van avançar que es preveu que aviat també hi hagi calendari i partida per a l’estació de sanejament de Terra Brava.

Dos projectes pendents

A banda dels dos projectes compromesos, en el programa de mesures del Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya 2016-2021 hi apareixen dues actuacions de sanejament més corresponents a Tordera, però sense determinar-ne el calendari concret. Es tracta de la construcció d’una depuradora al nucli de les Farreres –amb un pressupost de 772.000 euros– i una última a Can Domènec –que puja a 1.128.000 euros–. En tots dos casos es tracta de nuclis urbans més petits.

L’Ajuntament de Tordera celebra que l’anunci fet a principis d’estiu s’hagi materialitzat finalment. L’alcalde, Joan Carles Garcia (PDeCAT), recorda que la urbanització d’Àgora Parc, on viuen unes 2.500 persones, és la més gran en extensió del municipi. “Quan es duguin a terme les obres previstes podrem dir que s’haurà resolt un 90% del sanejament de Tordera”, precisa. Garcia, però, lamenta que el projecte hagi trigat tant. “L’ACA hauria d’haver assumit amb més celeritat una solució per evitar l’abocament descontrolat d’aigües residuals”, recorda.

LA XIFRA

1,2 milions és la partida que l’ACA destina a la construcció de la depuradora de la urbanització Àgora Parc.

LA FRASE

Quan es facin les obres previstes podrem dir que s’haurà resolt un 90% del sanejament local
Joan C. Garcia (PDeCAT)
ALCALDE DE TORDERA


El corredor de migración de cetáceos del Mediterráneo se declarará Área Marina Protegida
menorca.info 21/11/2017

Gráfica del Corredor de migración de cetáceos del Mediterráneo.21-11-2017 | Govern balear

El Corredor de migración de cetáceos del Mediterráneo se declarará Área Marina Protegida y se incluirá en la lista de zonas especialmente protegidas de importancia para el Mediterráneo (Zepim) en el marco del Convenio de Barcelona.

Así ha informado la Conselleria de Medio Ambiente, Agricultura y Pesca del Govern balear en una nota de prensa en la que se muestra «muy satisfecha» por el anuncio del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente.

La extensión que se quiere proteger ocupa una superficie de 46.262,82 metros cuadrados. Con esta declaración no se permitirán los usos de sistemas activos destinados a la investigación submarina o subterránea ni actividades extractivas, salvo que estén relacionadas con permisos de investigación en vigor.

En el plazo que establece el Ministerio, la Dirección General de Pesca y Medio Marino presentará las alegaciones oportunas. «No estamos hablando de una declaración de intenciones, sino de un texto articulado», ha explicado el conseller Vicenç Vidal en referencia al Real Decreto por el que se declara Área Marina Protegida, se aprueba un régimen de protección preventiva y se propone la inclusión en la lista Zepim.

«Es un avance, para esta zona, para llegar a prohibir expresamente los proyectos de prospecciones en nuestras aguas», ha apostillado Vidal.

El pasado junio el Govern solicitó al Ministerio que paralizara de forma cautelar y preventiva todos los expedientes de prospecciones sísmicas pendientes de resolver mientras se tramitaba la declaración de Zepim del corredor de cetáceos que transcurre entre las costas de Baleares, Cataluña y Valencia.

La Conselleria considera esta declaración «un paso necesario e imprescindible para el cumplimiento de la normativa europea y de la Ley del patrimonio natural y la biodiversidad, dado que el corredor de cetáceos del Mediterráneo es una zona de presencia regular de especies incluidas en la lista de especies silvestres en régimen de protección especial».

Según el Govern, «los efectos negativos del ruido que causan estos proyectos sobre los cetáceos está ampliamente demostrado y constituye un impacto cuando se incrementa de manera constante».

Desde la Conselleria también han indicado que los cachalotes «son especialmente sensibles a estos ruidos», y que en las áreas cercanas a Baleares hay una población notable de esta especie, considerada en peligro y clasificada como vulnerable en el Catálogo español de especies amenazadas.



La constatació que en temes de biodiversitat estem SEMPRE en mans d'inútils...
La presència de la marieta asiàtica posa en alerta la demarcació
Diari de Girona 23/11/2017

Aquesta espècie, que va ser introduïda per lluitar contra el pugó, afecta negativament les marietes natives - En els darrers anys han anat apareixent a pràcticament totes les comarques


La marieta asiàtica ( Harmonia axyridis) es va començar a comercialitzar per diferents empreses del món de la jardineria i la botànica com un control biològic natural. El que havia de convertir-se en una solució per fer front a les plagues -en aquest cas l'excés de pugons-, ha acabat desembocant en un nou problema arran de la seva ràpida expansió, a més de l'afectació negativa que té sobre les marietes autòctones.

Dins de l'Estat espanyol, el primer lloc on es va localitzar aquesta espècie va ser al País Basc, però des de l'any 2010 també s'han trobat exemplars a Catalunya i, concretament, a les comarques gironines. Malgrat estar catalogada com a espècie exòtica invasora pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, l'expansió de la marieta asiàtica cada vegada s'ha fet més notable, per la qual cosa ha augmentat la preocupació per posar-li fre.

La primera vegada que es va trobar un exemplar a la província de Girona va ser fa 17 anys, concretament un 2 de juliol a la localitat de Sant Dalmai. Des de llavors diferents llocs com l'Estartit, la Jonquera, Santa Margarida de Roses o Cantallops també han estat víctimes d'un excés de marietes asiàtiques. En el cas de la província de Barcelona s'ha deixat veure per Borredà, Vilassar de Mar, Sant Martí d'Albars i Cal Riera a partir de l'any 2012.

Un insecte dur de pelar

Acabar amb la presència de la marieta asiàtica no és senzill, ja que disposa de grans capacitats de dispersió, la qual cosa li permet colonitzar amb facilitat noves ubicacions. Es considera un exemplar que es pot moure de manera molt ràpida i durant els seus períodes de reproducció pot migrar a través de llargues distàncies.

Quan arriba el fred, aquest insecte tendeix a buscar refugi a dins de les cases, tot i que disposa d'una àmplia adaptació biològica que comprèn tant climes càlids com freds. També es pot localitzar en tot tipus de zones, siguin urbanes, rurals, boscoses o plantacions rurals. Aquesta facilitat d'adaptació fa que tingui efectes dràstics sobre l'agricultura, principalment en explotacions agrícoles i vinyes.

Altres conseqüències

Pel que fa als efectes directes que pot tenir sobre la població, es considera que l'època en què pot causar més molèsties a les persones és precisament a l'hivern, quan entra a les cases i es pot posar sobre el menjar i contaminar-lo. Un altre dels efectes que pot tenir és que aquells que siguin més sensibles poden patir al·lèrgies o asma a causa de la seva presència.

Davant de la situació, des del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient s'han proposat algunes mesures que passen pel control biològic, físic i químic de la marieta asiàtica. L'aplicació d'insecticides selectius, l'aïllament de les cases, la utilització de trampes amb feromones o la utilització de paràsits o fongs, són algunes de les opcions que s'han posat sobre la taula per tal de poder fer front a la plaga sense perjudicar altres espècies.