dijous, 30 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 28-30/11/2017...

CEAB-CSIC  Hace 5 horas
📣📣 de l'Expo "La Platja de Blanes i el Delta de la Tordera: passat, present i futur". Tot el dia a la !! Corre que el temps vola! 🤩

ACA  Hace 3 horas
Embassaments conques internes estan al voltant del 48%. De manera preventiva i per alentir el descens de reserves, les dessalinitzadores han incrementat producció. La del Llobregat al 70% i la de Tordera al 75%.

Pere Alzina  Hace 8 horas
A Argentona, divendres al vespre: amanida variada d'ocells del Maresme. A la comarca hi fan niu el 50% de les espècies de tot el país i, per exemple, 9 espècies de rapinyaires diürns (àligues, falcons...). Benvinguts!


Malgrat mantindrà la zona de barraques a la platja
Ràdio Palafolls 29/11/2017

Plaça Xesco Boix de Malgrat de Mar

El govern de Malgrat de Mar ha decidit mantenir l’espai de les barraques de la festa major de Sant Roc a la platja, a la zona situada davant de la plaça de Xesco Boix.

Segons publica El Punt Avui, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Malgrat, Paco Márquez, i el regidor de Joventut, Ricard Núñez, van confirmar aquesta setmana que la proposta de celebrar les barraques a la platja ha superat amb èxit l’estudi tècnic per conèixer la idoneïtat de l’escenari.

Márquez va dir que “estan convençuts” que la zona de la platja ha de ser el lloc per celebrar les barraques, malgrat que això demani una major infraestructura, els permisos pertinents de Costes i la previsió d’una partida concreta del pressupost.

El regidor de Cultura va afegir també que es treballarà per tal d’orientar l’escenari de les barraques d’una manera que afecti el menor possible als veïns més propers a la zona.

Aquest passat estiu, a tres dies d’iniciar-ne la celebració, les barraques de Malgrat van estar en perill perquè Protecció Civil va desautoritzar-ne la celebració al seu lloc habitual, la pista d’atletisme del municipi. La presència de l’empresa química Boheringer a la zona, sumada a la inexistència d’un pla d’autoprotecció de l’Ajuntament en cas d’evacuació per accident químic, van fer que les barraques es traslladessin finalment a la platja.

Així ho explicava aquest passat agost, en declaracions a aquesta emissora, el regidor de Joventut de Malgrat, Ricard Núñez.

Àudio

La decisió de traslladar les barraques a la platja, que en el seu moment va ser obligada per poder celebrar l’esdeveniment, ja s’havia plantejat prèviament com una possibilitat. Ara, doncs, el govern malgratenc ja ha decidit que es mantindran allà de cara a la propera festa major de l’estiu.


El desembre arribarà al Maresme portant les primeres nevades
Ràdio Calella 30/11/2017

Seran a cotes superiors als 300 metres, però no de forma generalitzada. Tot i que l’episodi de fred ja s’ha fet notar aquestes últimes hores, el Servei de Meteorologia del Consell Comarcal del Maresme adverteix que s’arribarà als valors més baixos la nit de dissabte a diumenge. Els termòmetres podran marcar els zero graus ben a prop de la costa.


El Maresme viurà uns dies de temps d’hivern rigorós amb l’arribada del mes de desembre. Demà mateix, i a diferència dels 13 graus als que s’espera arribar avui al migdia, l’entrada de núvols farà que els termòmetres baixin i que això es noti sobretot durant el dia, i no tant a la nit.

De fet, els núvols deixaran precipitacions que, a cotes superiors als 300 metres, caiguin en forma de neu.

“Per damunt dels 300 o 400 metres. Per sota aquesta cota no es descarta algun ruixat amb calamarsa tova o neu granulada, però en principi no s’espera neu. Sí que n’hi haurà a la Serralada Litoral, al Montnegre i Corredor, per damunt dels 400 metres hi haurà neu”, ha comentat Quim Serra, responsable del Servei de Meteorologia del Consell Comarcal del Maresme.

Audio Player

L’onada de fred viurà el seu punt àlgid entre dissabte i diumenge. Durant la nit i matinada, les temperatures cauran fins als 5 graus negatius a l’interior del Maresme i no es descarta que es fregui els zero graus a la costa.

“Tindrem valors de 2 a 3 graus sota zero cap a l’interior, i arran de mar, entre 1 i 2 graus positius. En algun punt es podrien fregar els zero graus ben a prop de la costa”, ha dit Serra.

Audio Player

L’origen d’aquesta onada de fred es troba en un anticicló situat a l’oest de les Illes Britàniques juntament amb una depressió encaixada al golf de Gènova. Aquests dos fenòmens s’han combinat per arrossegar una massa d’aire molt fred, inicialment d’origen àrtic, que abraça la major part d’Europa.



Quan una foto ho explica... es moren pins (i què?)... millor per a les espècies autòctones que creixen a sota!!!... No és un problema sinó una oportunitat
Sis consitoris maresmencs ja s’han inscrit al nou servei de boscos i rieres del Consell Comarcal
Ràdio Premià de Mar 29/11/2017

Una de les problemàtiques que vol combatre el servei és la plaga del Tomicus

Ja són sis els ajuntaments que s’han apuntat al nou servei de boscos i rieres engegat pel Consell Comarcal del Maresme. Segons informa El Punt Avui, es tracta de Cabrera de Mar, Premià de Dalt, Sant Pol de Mar, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar. Recordem que en el darrer ple de l’ens es va donar llum verd a aquesta iniciativa i, finalment, s’ha renunciat a constituir-se en agència per superar tant les reticències de certes formacions polítiques com per evitar trepitjar competències d’altres administracions. Cadascun dels consistoris que han pactat el servei ha signat el corresponent conveni que li permetrà disposar del suport logístic i professional necessari per actuar, sobretot, contra els efectes de la plaga del Tomicus.


Sis ajuntaments del Maresme confien en el servei de boscos
El Punt Avui 29/11/2017

El Consell Comarcal reconverteix la idea inicial de fer una agència per evitar trepitjar competències a altres administracions

La lluita contra l’extensió de la plaga del ‘Tomicus’ és prioritària i també s’actuarà a les rieres

Tractament de la fusta atacada per la plaga de l’escarabat ‘Tomicus’ que afecta els pins del Maresme Foto: ORIOL BASSA.

TERESA MÁRQUEZ - MATARÓ
Els ajuntaments de Cabrera de Mar, Premià de Dalt, Sant Pol de Mar, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar són els primers que han confiat la gestió del seu territori al nou servei de boscos i rieres engegat pel Consell Comarcal del Maresme. En el darrer ple de l’ens es va donar llum verd a aquesta iniciativa i, finalment, s’ha renunciat a constituir-se en agència per superar tant les reticències expressades per certes formacions polítiques com per evitar trepitjar competències d’altres administracions. “Som aquí per sumar i per ajudar aquells municipis, normalment petits, que no disposen ni de la formació ni del personal adequat per afrontar amb èxit lluites com la de la plaga de l’escarabat Tomicus”, explica el conseller de Medi Ambient, Josep Triadó (PDeCAT), que insisteix que el servei neix “amb la voluntat ferma de resoldre els problemes, no pas de crear-ne de nous”.

Cadascun dels consistoris que han pactat el servei ha signat el corresponent conveni que li permetrà disposar del suport logístic i professional necessari per actuar, sobretot, contra els efectes de la plaga del Tomicus, actualment el pitjor problema mediambiental provocat pel canvi climàtic que arrossega la comarca i que va en augment. “Amb una bona anàlisi de la situació que viu cada població es pot afinar més a l’hora de demanar subvencions i d’actuar amb més eficàcia per resoldre la plaga i en aquelles zones d’especial incidència”, assenyala el conseller comarcal. Triadó va més enllà i aposta per aplicar el mateix concepte d’economia circular que s’ha aconseguit en el cicle de l’aigua gràcies a la posada en marxa aquest estiu de la primera planta de valorització de biogàs a Mataró. Una planta que transforma en energia elèctrica el gas que es forma com a resultat del tractament de les aigües residuals. “Hem de posar les bases per fomentar la construcció de calderes de biomassa que s’alimentin amb la fusta morta resultant d’una gestió eficaç dels nostres boscos”, assenyala Josep Triadó.

Precisament amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement del paisatge més proper, aquests dies se celebra a Argentona la primera Setmana de Boscos del Maresme, amb conferències i tallers que complementaran una exposició “que fa un recorregut per la massa forestal de la comarca i les transformacions que ha experimentat en els darrers 30 anys”.

LA FRASE

Amb una bona anàlisi de la situació que viu cada població es pot afinar més a l’hora d’actuar
Josep Triadó (PDeCAT)
CONSELLER COMARCAL DE MEDI AMBIENT DEL MARESME


Ràdio Calella 28/11/2017

Diversos mitjans apunten que es comencen a disparar els preus d’algunes verdures i hortalisses a causa de la sequera, per la falta de pluges. Un augment especialment acusat en la mongeta tendra, que a Mercabarna es ven a un preu un 55% més alt que l’any passat, i en el tomàquet, que ha patit un 44% d’increment en el preu.


A Calella, els paradistes del Mercat Municipal han assegurat no haver notat un canvi significatiu en el preu o en la davallada de producció. Montserrat Gelmà, de l’stand Cal Xoi, ha explicat que han venut els productes al mateix preu que sempre i que, en tot cas, l’increment de preu es veuria reflexat a partir d’ara perquè les hortalisses venen d’Almeria.

“Ja l’hem acabat. Ara ja s’ha acabat la mongeta, el tomàquet. El que continuem tenint és una mica de pebrot verd. L’albergínia també ja la vam acabar. El que és l’hortalissa d’estiu ja l’hem acabat. Ara totes les hortalisses aquestes, el pebrot, l’albergínia, el carbassó, el tomàquet, tot ja comença a venir d’Almeria. Però no perquè hi hagi sequera, sinó perquè aquestes hortalisses són d’estiu i a l’hivern comencen a venir productes d’Almeria, de fora de Catalunya. Com que ja s’acaba la temporada d’aquí, augmenta el preu però precisament perquè ve de fora no perquè més sequera o menys”


Montserrat Gelmà ha assegurat que no s’ha notat gaire diferència en el preu en relació a l’any passat i que, en tot cas, la causa seria una disminució en el nombre de productors.

“El preu de la mongeta pot ser que hagi augmentat una mica perquè potser aquest any no hi ha hagut tants productors com altres anys pero amb diferència no gaire. No s’ha notat molta diferència. I amb els altres productes igual, més o menys”


Tot i així, diversos mitjans alertaven que, de cara al Nadal, es podria notar la manca d’algunes d’aquestes hortalisses o que es puguessin comprar però a un preu desorbitat.