dimecres, 13 de desembre del 2017

El veritable motiu pel qual la Tordera està seca cada estiu o fins al desembre com enguany 13/12/2017 Enric Sagristà. Font: Twitter.com

Enric Sagristà  Hace 3 horas
Aquí tenim el veritable motiu per el qual la Tordera està seca cada estiu i, fins i tot, en un any sec com l'actual, segueix seca a mitjans de Desembre! Encara pensem que es tracta d'un fenomen natural?

Comentari propi: Llàstima que l'ACA no apliqui el mateix criteri amb l'aqüífer que amb els pantans, oi?...


La dessalinització, una de les solucions per garantir part del subministrament d’aigua quan els embassaments baixen de nivell
Blog de l'Agència Catalana de l'Aigua 13/12/2017

(...)

Podem llegir, entre altres coses...

La doble funció de la dessalinitzadora de la Tordera
En el 2002 es va posar en servei la primera dessalinitzadora catalana, la de la Tordera. La seva construcció responia a disposar d’una nova font d’abastament en una zona (nord del Maresme i sud de la Selva) que s’abastia únicament de l’aqüífer de la Tordera. Aquesta massa d’aigua, arran de les necessitats d’una zona amb una marcada afluència del turisme, estava sobreexplotada i en risc de salinitzar-se. Amb la posada en servei de la dessalinitzadora, que tenia una capacitat de 10 hm3/any, es van garantir les demandes de la zona i fer possible la recuperació de l’aqüífer.
Amb la sequera del 2007 i 2008 es decideix duplicar la capacitat de la planta (20 hm3/any) i, a més, connectar-la amb la potabilitzadora de Cardedeu per poder aportar aigua a l’àrea de Barcelona. En les darreres setmanes, la dessalinitzadora de la Tordera està funcionant al 75% (habitualment produeix al 20-25% de la seva capacitat), fent possible garantir les demandes de la zona sense perjudicar l’estat de l’aqüífer de la Tordera i també aportar aigua cap a l’àrea de Barcelona.
foto_itam
En el futur, es planteja ampliar de nou aquesta dessalinitzadora en 60 hm3 més, amb l’objectiu de reduir les extraccions del riu Ter cap a Barcelona.