dimarts, 12 de desembre del 2017

Més sobre el desgavell de la costa 12/12/2017...

Ahir ja ho deia, i avui es confirma... No busquen solucions reals, sinó nyaps per a protegir l'urbanisme (el seu) de la costa, mai les platges. De fet continuen "reclamant" inversions que són la causa dels problemes, ni molt menys una solució...

El temporal arrasa amb la platja regenerada de Pineda i inunda càmpings a Malgrat
El Punt Avui 12/12/2017

Les onades es mengen pràcticament els 300 metres de sorra abocada a principis d’estiu

Pineda reclama solucions definitives a un problema reiteratiu

Imatge d’ahir a la tarda de les onades ocupant l’espai de la platja de Pineda que va ser regenerat abans de l’estiu Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Amb l’ai el cor. Així es va viure ahir l’evolució del temporal a Pineda que va afectar de ple la platja regenerada que va destrossar un altre temporal l’any passat. Només sis mesos de marge per disfrutar de la sorra abocada en un tram d’uns 300 metres que les onades van tornar a convertir en història. A l’espera de veure com evoluciona la situació un cop el mar es calmi, el cert és que l’únic que ha funcionat ha estat l’escullera que es va col·locar per apuntalar el passeig marítim i que ahir va evitar que les onades arribessin més lluny. Des de l’Ajuntament, el regidor d’Urbanisme, Jordi Masnou (PSC), va lamentar que l’episodi es repetís pel què fa a la pèrdua de platja, però va valorar que les obres pagades pel Ministeri de Medi Ambient –un milió d’euros– hagin servit per aturar l’envestida del mar. “Hem hagut de treure el material de la platja de gossos i les dutxes també van ser retirades fa dies”, va especificar Masnou que va afegir que “per prevenció també s’han tancat accessos com els de la Riera i el carrer Santiago Rusiñol que elmar havia inundat”.

El regidor, ja va traslladar a la responsable de la Demarcació de Costes de l’Estat el nou escenari i va reclamar que s’agilitessin els ajuts econòmics compromesos per l’Estat als municipis afectats pel temporal de l’any passat perquè poguessin urbanitzar els trams malmesos. “Ens preocupa l’estació de bombament de la depuradora que gestiona el Consell Comarcal del Maresme i que torna a estar amenaçada per les onades”, va precisar tot apuntant que ja s’havia informat a l’administració competent. Tant Masnou com l’alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), van reiterar ahir la necessitat de trobar “solucions permanents i definitives” als afectes dels temporals sobre el litoral del municipi. “Som conscients que es tracta de tirar endavant un projecte ambiciós i que ha de superar els límits municipals, però no podem estar pendents cada cop de com ens afectarà el mal temps a la platja”, va insistir el regidor d’Urbanisme.

D’altra banda, el temporal també va deixar petjada a la població veïna de Malgrat de Mar, inundant el tram final del Camí de la Pomereda i afectant de ple els càmpings de la zona i la seva accessibilitat. Tot i això, la platja que també va haver de ser regenerada a principis d’any pel Ministeri –amb una inversió global de’1,1 milions d’euros– va resistir la força de les onades gràcies tant a l’escullera construïda en el marge del Camí de a Pomereda com al nou espigó. La zona de la vegetació dunar també ha patit destrosses.

La regidora d’Urbanisme de Malgrat, Mireia Castellà (JxM) va avançar que avui està previst que els tècnics municipals s’encarreguin de netejar la zona i retirar la sorra i l’aigua acumulades. “Davant el que hem vist i preveient que hi pugui haver nous episodis de temporal, les obres d’urbanització del tram de davant dels Càmpings l’executarem a finals de l’hivern”, assenyala Castellà que recorda que, igual que Pineda, també estan pendents dels ajuts del Ministeri.


Malgrat avalua els danys del temporal d’ahir mentre espera resposta de l’Estat
Ràdio Palafolls 12/12/2017

Imatge del temporal d’ahir

La borrasca Ana, que ahir al matí va escombrar part del territori, va tenir una part dels seus efectes al litoral de Malgrat.

Concretament, la zona dels càmpings, al final del camí de la Pomereda, va ser la zona on més visibles s’han fet els efectes de la borrasca, amb una inundació que durant tot ahir va afectar l’accés als càmpings.

Segons ha declarat la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Malgrat, Mireia Castellà, volien posar a licitació les obres de millora del vial a l’octubre, que depèn de l’Ajuntament, però van haver de demanar un permís especial a costes per tal de dur a terme les obres.

De fet, tal com explica Castellà, el consistori malgratenc està esperant resposta del Ministeri pel que fa a les línies d’ajut de les millores del vial, que esperen des del mes de febrer, just després del temporal de principis d’any.

De fet, el Ministeri de Medi Ambient ja va dur a terme la construcció d’una escullera a la zona a principis d’aquest 2017, amb l’objectiu que s’evitessin danys de cara a possibles temporals futurs.

La regidora considera, però, que la solució de millora del vial no és definitiva pel que fa a possibles danys futurs a la zona.

Pineda, per la seva banda, va ser un altre dels municipis afectats seriosament per la borrasca d’ahir. Mig any després d’haver regenerat la platja, el temporal va tornar a empassar-se el tram de 300 metres de sorra que s’havia abocat després d’un altre temporal de l’any passat.

Igualment com en el cas de Malgrat, l’escullera de Pineda col·locada al Passeig Marítim va servir per evitar que les onades entressin més endins, cosa que va ser valorada molt positivament per l’equip de govern municipal.

Tot i així, el regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Pineda, Jordi Masnou, va reclamar a la responsable de la Demarcació de Costes de l’Estat que es agilitzessin els treballs per urbanitzar els trams que han quedat malmesos, una situació que es repeteix a Malgrat.

De fet, des de l’equip de govern pinedenc han expressat la voluntat de trobar solucions definitives de cara a futurs temporals, per evitar que es reiterin els danys cada vegada que fa mal temps.

Protecció Civil va desactivar l’alerta del Pla VENTCAT ahir al vespre, després d’un temporal que va deixar un total de 54 trucades al telèfon d’emergències 112, de les quals 5 corresponien al Maresme. El cos de Bombers de la Generalitat va acabar atenent 47 avisos relacionats amb els efectes del vent, entre la matinada d’ahir dilluns i fins a la tarda.


El temporal de garbí fa arribar les onades fins a tocar el Passeig de Mar
Ràdio Pineda 12/12/2017


El temporal de garbí ha malmès altre cop la platja de Pineda. Els trams més afectats són novament la Platja de la Riera i la Platja dels Pescadors, just davant de la Confraria. A Pineda es van registrar cops de vent de 55 kmh però a la façana de mar, el vent era de 80 kmh. Les onades tenien procedència del sud, el temut migjorn que diuen els mariners amb onades de 3 metres d'alçada. Justament ahir, un equip de 8TV van ser a Pineda per parlar amb els pescadors pinedencs i per parlar de les conseqüències que ha tingut el temporal.

Les onades han arribat literalment, fins la barana de fusta del passeig per fer a peu que va quedar destruït. Les onades cobreixen per complet el búnker de la Guerra Civil que es conserva a la platja pinedenca. Un altre tram afectat és altre cop la platja de la Confraria dels Pescadors. Les onades han arribat fins la mateixa barraca dels pescadors i totes les barques han estat pujades fins arran de la passera de fusta per prevenció. La borrasca 'Ana' ha fet pujar les temperatures però baixaran de forma notable les properes hores. Convé extremar la prudència i prendre les precaucions necessàries en cas de ventades sobretot allà on no és tan habitual que bufi el vent amb força. El temporal va a la baixa amb el pas de les hores i quedarà mar de fons.



Sobre la Platja de Pineda de Mar i el temporal, desinformatius 8tv... A partir del minut 20:33...


8tv 11/12/2017