dimecres, 10 de gener del 2018

Algunes notícies per llegir 4-10/1/2018...

Una dada sense importància ... Tant la Tordera com el braç esquerre són XN2000 i hàbitat d'espècies animals objecte de protecció... sense importància vaja!... oi? ?

Millores al Riu Tordera pel pas de l’Aigua
Ràdio Tordera 10/1/2018


En els darrers dies, s’ha desenvolupat un conveni entre l’Agència Catalana de l’Aigua amb l’Ajuntament de Tordera per iniciar el trasllat d’àrids d’una banda a l’altre del Riu Tordera, per tal de millorar i poder equilibrar el pas de l’aigua pel  nostre municipi.

Carles Aulet, regidor d’obres i serveis de l’ajuntament, ens detalla l’actuació.

Àudio moviments riu tordera 1

Aulet explica com es troba el braç esquerra del Riu Tordera actualment.

Àudio moviments riu tordera 2

Recordem, també, que aquest passat mes d’Agost, l’Ajuntament de Tordera amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’aigua,  ha netejat el pas del riu a la part propera al camp municipal d’esports de Tordera. Actuacions per la seguretat, en cas d’inundacions, segons indica Carles Aulet.


per ampliar informació...

Coses que passen quan no es valoren, es desconeixen i s'ignoren els valors i les característiques pròpies de la Tordera 26/11/2017



Preocupació per l’afectació de la sequera a la Tordera
Ràdio Palafolls 10/1/2018


La manca de pluges sumat a la sobre explotació dels aqüífers de la Tordera ha posat en alerta els experts que denuncien que fa molts mesos que la llera del riu no baixa aigua.

Aquesta circumstància posa en perill l’ecosistema del Delta i fins i tot la supervivència del propi riu.

Per exemple, la situació de sequera ha fet reactivar la dessalinitzadora de Blanes. En condicions normals la instal·lació funciona en un 20 o 25% de la seva capacitat. En casos de sequera, com l’actual, l’equipament es posa a treballar a un 75% de la seva capacitat  per tal de treure la sal a l’aigua de mar i fer-la compatible per l’ús humà.

La meitat d’aquesta producció d’aigua dessalada es transporta fins l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’altra meitat es queda pel consum domèstic dels usuaris del Maresme i La Selva. Només en casos de sequera extrema l’equipament es posa en marxa al 100% de la seva capacitat.

En declaracions a aquesta emissora, Enric Sagristà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, ha explicat que la sobreexplotació de l’aigua del riu fa empitjorar encara més aquesta manca d’aigua, perjudicant la sedimentació a les platges de la desembocadura, que precisament depenen del curs del riu i dels sediments que porta.

Reproductor d'àudio

Sagristà també ha explicat que la sequera de la Tordera durant la meitat de l’any no és un fet normal, tot i que durant molt temps s’hagi considerat així.

En aquest sentit, l’investigador destaca que si se seguís aquest ritme, es correria el risc de patir dos estius seguits amb sequera, provocant danys a la biodiversitat de la zona i també afectant la sedimentació de les, un fet que Sagristà qualifica de “catastròfic”. A la vegada, però, considera que de moment s’està lluny d’arribar a aquesta situació.

Reproductor d'àudio

Justament demà dijous s’ha convocat la segona reunió per la constitució de la Taula de la Tordera. En aquesta trobada hi participaran responsables polítics i tècnics dels ajuntaments de la zona i també investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, entre ells el mateix Enric Sagristà.


Recomanable llegir també els fils i respostes dels tuits...

Enric Sagristà Hace 4 horas
En respuesta a 
Per aportar una dada més sobre la gravetat de la situació, comentar que, tot i que aquesta setmana ha pujat molt, l'aqüífer es troba de mitjana uns 3,5 metres per sota del nivell que tenia l'any passat en aquesta época i que són valors típics de mitjans d'octubre!!

Enric Sagristà Hace 2 horas
3/4 parts de les extraccions d'aigua de l'aqüífer de la Baixa Tordera provenen de la xarxa de consum domèstic. Això significa que el potencial de reducció de consum és elevat i relativament fàcil tant sòls fent millores a la xarxa d'abastament i aplicant polítiques de contenció.


Carme Ponsa Hace 6 horas
Les obres de l’Avinguda Barcelona es reinicien després del periode vacacional i segueixen el calendari previst

Boehringer crea una nova societat amb seu a Malgrat
Ràdio Palafolls 8/1/2018


A finals d’octubre començava a operar una nova companyia farmacèutica a Malgrat de Mar. Es diu Malgrat Pharma Chemicals SL, i té com a soci únic la companyia alemanya Boehringer.

Amb aquesta nova companyia, dedicada a la preparació, elaboració, venda i comercialització de tota classe de medicaments i especialitats químiques, l’empresa alemanya continua enfortint la seva presència a Catalunya, on té dues plantes; a St. Cugat i a Malgrat.

El president d’aquesta nova companyia, amb seu social al Camí de la Pomereda de Malgrat i amb un capital inicial de 3 mil€, és també el director general Boehringer Ingelheim España, així com altres alts càrrecs de la farmacèutica alemanya.

Es dóna el cas que la companyia va posar a la venda la seva planta malgratenca a mitjans del 2015. Llavors Boehringer assegurava que volia garantir el futur de la planta concentrant la seva producció en els principis actius innovadors i reduint la producció de productes ja madurs o amb patent caducada.

La planta de Malgrat es va inaugurar l’any 1960, i actualment hi treballen unes 300 persones. Entre d’altres s’hi fabriquen substàncies actives per als medicaments de la pròpia Boehringer com Bisolvon o Nolotil, entre d’altres.


Javier Romera 7 ene.
L'animalisme, especialment el de les Administracions (a tots nivells), està matant el Medi Natural i la fauna dels nostres municipis, molt més efectiu que el napalm! ... i és que s'hauria de dir "mascotisme" ... vía

Els gossos tindran un espai a la platja de Fenals de Lloret en temporada baixa
El Punt Avui 7/1/2018

Segons l’ordenança d’animals, del 16 d’octubre al 14 de març l’Ajuntament hi adequarà un espai

Els cuidadors acreditats de gats ferals rebran un carnet

Una veïna passeja el gos a la platja de Fenals de Lloret de Mar, fa uns dies. Foto: QUIM PUIG.

JORDI FERRER - LLORET DE MAR
L’adequació d’un espai per a gossos a la platja de Fenals és una de les novetats que incorpora la nova ordenança reguladora i de protecció dels animals de Lloret de Mar, aprovada de manera inicial el 18 de desembre. El text preveu que en temporada baixa –del 16 d’octubre al 14 de març– els gossos podran passejar en un espai senyalitzat de Fenals.

El nou espai permetrà que els gossos es moguin pel passeig i per la platja, és a dir, per la zona de bany de Fenals. L’àrea que s’habilitarà serà d’uns 400 metres de llargada, entre l’hotel Rigat i la Casa del Mar. Pendent de les al·legacions que hi pugui haver, els gossos hauran d’anar lligats, assenyala el regidor de Medi Ambient de Lloret, Jordi Orobitg (ERC-Avancem): “Molt a prop hi ha un espai ampli d’agilitat en què els animals ja poden córrer amb tota llibertat.”

Un títol per cinc anys

Els animals no podran ser abeurats a les fonts, les dutxes i els rentapeus de la platja –assenyala l’ordenança–, però es permetrà que els gats ferals (gats que corren amb llibertat) puguin ser “respectats” i se’ls pugui “mantenir en l’espai que ocupen”. Per això, l’Ajuntament donarà una autorització (carnet) a responsables acreditats perquè mantinguin les colònies de felins en bon estat. A Lloret es calcula que hi ha una vintena de colònies controlades de gats ferals. Les persones acreditades vetllaran pel seu bon estat i per esterilitzar els individus malalts. El consistori disposa de la col·laboració de personal de l’Associació Protectora d’Animals Sense Casa (Apasc) de Lloret.

LA XIFRA

3.000 euros és el preu de la sanció molt greu inclosa en la nova ordenança. El maltractament és considerat molt greu.

LA DATA

18.12.17 Va ser el dia de l’aprovació, de manera inicial, de l’ordenança d’animals, amb 18 vots a favor i 2 abstencions

L’obligació de diluir els orins amb aigua

La nova ordenança reguladora i de protecció dels animals va ser aprovada de manera inicial fa 20 dies. Ara és en exposició pública i podria entrar en vigor el mes que ve. El text també inclou l’obligació de diluir els orins de la via pública amb aigua i de recollir les deposicions fecals dels animals. A més, no està permès que els animals facin la micció en façanes d’edificis, al mobiliari i en vehicles estacions a la via pública.


Museu de la Pesca 4 ene.
Referències geolocalitzades del patrimoni immoble marítim i pesquer de la

Museu de la Pesca 4 ene.
La flota pesquera de de comença una veda de 2 mesos. Al febrer se sumarà la resta de la flota d'arrossegament


Barques al port de Palamós en una imatge d'arxiu.

Les barques de Palamós incloses en el pla de gestió de la gamba faran veda biològica a partir d'avui i durant dos mesos seguits. Són mesures per reduir l'esforç pesquer i aconseguir que aquesta activitat sigui més sostenible. La flota d'encerclament ja es va aturar el passat mes de desembre i tornarà a feinejar el 22 de gener. A partir del 2 de febrer, la resta de les barques d'arrossegament, que no van a la gamba, també s'afegirà a la veda. No obstant, a la llotja hi haurà peix fresc de Palamós perquè les barques de pesca artesanal continuen pescant.

Com va fent des de 2013, la flota palamosina de la gamba, formada actualment per disset embarcacions, s'atura dos mesos anuals. Tal i com va passar l'any passat, la veda serà seguida i no de forma alterna com s'havia realitzat els darrers anys. Ara, la flota de la gamba no tornarà a feinejar fins a principis de març. Toni Albalat és el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Palamós.


El Patró Major recorda, però, que, tot i les aturades biològiques, hi continuarà havent peix fresc de Palamós gràcies a la pesca artesanal.


Ha començat, doncs, la veda de les embarcacions incloses en el pla de gestió de la gamba. Una flota formada actualment per disset barques. No tornarà a la feina fins d'aquí dos mesos. El dia 2 de febrer, s'afegiran a l'aturada la resta de les barques d'arrossegament de Palamós que faran veda un mes. Per la seva banda, les barques d'encerclament que es dediquen al peix blau van deixar de treballar el passat 21 de desembre, en coordinació amb la resta de ports de la Costa Brava, i tornaran a pescar el proper 22 de gener.