dimecres, 24 de gener del 2018

Sobre la desinformació generalitzada sobre la dessaladora de Blanes i la sequera 24/1/2018

No m'explico com pot ser que els veïns de la Baixa Tordera estiguin més preocupats pel nivell dels embassaments del Ter i del Llobregat, i per si plou o no als Pirineus, que pel nivell de l'aqüífer de la Tordera... no ho entenc, amb tota l'informació que els arriba!
Confonent al personal... Treballa per a Barna via Cardedeu, i nosaltres (d'Arenys fins a Lloret) no bebem aigua del Ter (ni directa ni barrejada com diu) sinó de l'aqüífer sobreexplotat de la Tordera... Titular enganyós i desafortunat, com a tot arreu sobre el tema aquests dies😏

La dessalinitzadora de Tordera, que abasta aigua des d’Arenys fins a Lloret, treballa en aquests moments al 75%
Ràdio Arenys 23/1/2018

Imatge de la dessalinitzadora de Tordera (foto: ACA)

La sequera que viu Catalunya, amb uns embassaments que avui es troben al 44%, ha fet que des de l’Agència Catalana de l’Aigua hagin optat per intentar pal·liar aquesta situació amb l’augment de l’extracció d’aigua del mar.

Aquesta és la primera vegada que s’ha hagut d’incrementar el treball de la dessalinitzadora en un període llarg. Fins ara només ha funcionat al màxim durant un temps curt i per fer proves. El responsable de Recursos Hídrics de l’ACA, Enrique Velasco, ha avançat a Ràdio Arenys que no es descarta, fins i tot, passar la dessalinitzadora de la Tordera del 75 al 90 o 100% de funcionament aquests dies. I és que, segons ha destacat, faria falta que plogués molt.

Enrique Velasco ha afirmat que els consumidors hem de notar poca diferència amb la qualitat de l’aigua que surt de les nostres aixetes. I és que l’aigua del mar que es dessalinitza a Tordera s’envia a un dipòsit on es barreja amb altres aigües que arriben de Cardedeu, municipi que recull l’aigua de la potabilitzadora del Ter. 

A més d’augmentar el treball de les dessalinitzadores, l’ACA també ha començat a fer ús de l’aigua subterrània, sobretot de pous. L’organisme de la Generalitat insisteix, igualment, en la importància de tenir cura amb l’ús de l’aigua a les nostres cases sempre, però especialment aquests dies arran de la sequera.

-----------------------------------------------

A tots els mitjans local es fa menció a aquesta notícia, molt repetitiu sense més detalls, com a tall d'exemple (potser el més encertat de tots)...

La dessalinitzadora de la Tordera, situada a Blanes, ja funciona al 75% de la seva capacitat davant la prealerta per sequera al país.

La dessalinitzadora de Blanes ja funciona al 75 per cent de la seva capacitat
Ona Malgrat 24/1/2018

La planta dessalinitzadora de la Tordera, situada a Blanes, funciona al 75 per cent després que els responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua hagin decidit augmentar la seva capacitat pel descens dels embassaments. Bona part d’aquest 75 per cent de  producció es destina a les poblacions de l’àrea de Barcelona.

Segons fonts de l’ACA, aquesta mesura s’impulsa per evitar extreure 50 hm3 dels embassaments del Ter i el Llobregat.

Tot i que ara la situació és de prealerta, si la situació continua igual que ara, a la primavera s’aprovarà i activarà el Pla Especial de Sequera.

Els responsables de l’ACA ja van decidir al novembre incrementar fins al 60 per cent el funcionament de la dessalinitzadora de la Tordera. Unes xifres que són les més elevades des que es va posar en marxa la planta l’any 2002.