dimarts, 27 de març del 2018

Algunes notícies per llegir 24-27/3/2018...

MALGRAT DE MAR MANTÉ LES BARRAQUES A LA PLATJA
Elmalgratenc.cat 27/3/2018


La pròxima edició del festival musical Barraques es farà a la platja. En concret, a la zona davant la plaça Xesco Boix. L’activitat repeteix ubicació per segon any consecutiu després del trasllat in extremis l’estiu de 2017.

El canvi d’emplaçament es va produir després que la Generalitat desautoritzés fer-ho a les pistes d’atletisme -al Camí de la Pomereda-, l’espai on el festival s’havia celebrat des dels seus inicis. Davant aquesta situació, el govern local va decidir muntar el recinte a la platja del centre.
Organització i assistents van fer una valoració positiva del nou emplaçament. La majoria de les parts van coincidir en què el nou espai permetia celebrar l’activitat en òptimes condicions, tot i que s’haurien de millorar alguns aspectes.

L’edició del festival musical Barraques tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 d’agost i es presenta com un dels plats forts de la festa major d’estiu Sant Roc 2018.


El canvi climàtic afecta els boscos del Maresme, sobretot a les pinedes
Ràdio Arenys de Mar 24/3/2018

Foto: Boscos Maresme (Món Planeta)

Des del consell comarcal del Maresme afirmen que els pins estan en estrès hídric per la manca d'aigua i que el tomicus ha afectat en 860 hectàrees de la nostra comarca.

El conseller mediambiental del consell comarcal del Maresme, Josep Triadó, ha explicat que el canvi climàtic està afectant, sobretot, a les pinedes. Segons ha dit, la temperatura mitjana ha augmentat i les pluges han disminuït. A més, quan plou, ho fa de cop. Triadó ha afegit que els pins estan en situació d'estrès hídric i que s'han de buscar recursos econòmics per fer una correcta gestió forestal de la muntanya. Segons ha explicat, s'hauria d'eliminar la fusta morta provocada pel canvi climàtic, fer espais als pins on la sequera no ha afectat i, en altres zones, replantar espècies més resistents, com l'alzina.

Per altra banda, segons els tècnics del consell comarcal 860 hectàrees de la nostra comarca estan afectades actualment pel tomicus. Triadó ha explicat que la Diputació de Barcelona ha fet una aportació econòmica de 200 mil euros que es destinaran a eliminar la fusta morta d'aquestes hectàrees i per continuar treballant per evitar aquestes situacions.

Triadó ha dit que l'agència de boscos del consell comarcal treballa, actualment, amb 10 municipis que s'han adherit per assessorament. Val a dir, però, que Arenys de Mar no hi forma part.


Ull!!!!... Que no tot són pins... Aquesta, i l'anterior, només parla de les pinedes com si tot ho fossin i és fals...

Ràdio Palafolls 27/3/2018


Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de diversos estudis realitzats en el camp de l’afectació del canvi climàtic a la massa forestal tant del nostre municipi com també de la comarca del Maresme.

Segons explica a aquesta emissora Oriol Bassa, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls, actualment s’estan estudiant les accions a emprendre davant de la situació actual dels boscos de la zona.

Bassa ha explicat que l’ONU dibuixa actualment dos escenaris de cara al 2050, d’aquí a 30 anys, amb un canvi molt notable en els boscos de la comarca.

Segons l’organització, d’aquí a 3 dècades  es preveu que hi hagi més població, amb la conseqüent ocupació de zones agrícoles i forestals amb noves urbanitzacions, zones industrials o carreteres.

A més, es preveu també que hi hagi menys pluges, però més concentració d’episodis de precipitacions fortes. A la vegada, es preveu també que la temperatura pugi, en aquests propers 30 anys, fins a 1,5º o 2º més.

Per tot plegat, tal i com ha explicat Bassa, comportarà una situació d’estrès a les plantes i arbres, una situació que ara ja pateixen, tal i com demostra l’afectació del Tomicus a les pinedes del Maresme, i que continuarà amb més patologies com la seca de l’alzina i altres afectacions en un futur immediat.

Una situació que, tal i com determina el tècnic, comportarà canvis en els boscos tal i com els coneixem actualment.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Les actuacions per fer front a aquesta situació al nostre municipi, tal i com aclareix Bassa, passen per adaptar els arbres al canvi climàtic, una acció que requereix la reducció de la quantitat d’arbres en algunes propietats, per tal de deixar només els que més bé s’adaptin a les condicions climàtiques.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Bassa alerta que, amb la situació de canvi climàtic actual, es pot propiciar l’entrada de nous insectes que afectin directament els humans. El mosquit tigre, per exemple, ja va entrar fa uns anys a formar part del nostre territori, quan anteriorment era havia estat una possibilitat molt remota.

En aquest sentit, amb un increment de les temperatures d’entre 2º i 4º, una situació que es podria donar entre l’any 2050 i l’any 2100, diversos especialistes alerten que podrien arribar altres animals, com el mosquit de la Malària.

Paral·lelament, Bassa també explica que es preveu que hi hagi episodis de sequera més persistents, i per això recomana que s’utilitzin sistemes de recollida d’aigües pluvials a les cases per poder poder regar i reduir d’aquesta manera les despeses d’aigua de boca.


El Pla de Mobilitat del Maresme reclama la gratuïtat de l’autopista i la transformació de la N-II en un passeig cívic
Ràdio Tordera 27/3/2018


Ja es coneix l’informe d’avaluació que la comissió comarcal de mobilitat va demanar a una empresa externa. Aquest pla contempla grans objectius, com la transformació de l’N-II en un passeig cívic i la gratuïtat de l’autopista. La plataforma Preservem el Maresme, que representa la societat civil en aquest comissionat on també hi ha el Consell Comarcal, considera que l’obtenció de l’informe -on es recullen les aspiracions de la Declaració Maresme 2015- és “un pas important”. Així ho explica el portaveu de la plataforma.

Àudio

En general, el document inclou com a màximes prioritats la pacificació de l’N-II, la fia de la concessió dels peatges a Abertis el 2021, millores en el transport públic i en el servei de Rodalies. La plataforma parla de consens sobre aquest aspectes.

Àudio

Aquest informe sobre el Pla de Mobilitat del Maresme elaborat per una empresa externa es portarà ara al Consell d’Alcaldes que hi haurà el mes que ve i, posteriorment, es farà arribar a la Generalitat.


A Palafolls es produeix un accident de trànsit pràcticament cada dos dies
Ràdio Palafolls 27/3/2018


Durant l’any passat es van registrar al nostre municipi un total de 159 accidents de trànsit en vies urbanes. Això implica que gairebé cada dos dies hi ha un accident de circulació a Palafolls. La majoria d’aquests accidents són lleus i no hi ha ferits i, de fet, en tot l’any passat no s’ha hagut de lamentar cap accident mortal.

Aquests 159 accidents de trànsit han produït 2 ferits greus, 26 amb ferides lleus que han requerit ingrés hospitalari inferior a 24h i 87 persones han sortit il·leses de l’accident.

2 de cada 3 accidents s’han produït a la segona meitat de l’any i en especial incidència durant els mesos d’estiu. L’agost ha estat el més accidentat. Es van registrar 20 accidents de trànsit, lluny dels 8 registrats a l’abril i al febrer.

Enguany la Policia Local ha recollit una 80 més de denúncies o atestats que l’any anterior. Tot i aquest augment, Miguel Angel Marín, cap de la Policia Local, explica que no es deu a un augment del fet delictiu, sinó que moltes de les denúncies ja es tramiten directament des de la Policia Local.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
El proper dia 13 d’abril es presentaran públicament les memòries de la Policia Local en un acte obert a la caserna i on s’explicarà tota la tasca del cos local de seguretat. La setmana passada, però, ja es va fer una presentació interna en la que es va donar algunes dades com l’accidentalitat al nostre municipi.

Un altre de les dades que ja s’han conegut són es sancions. Durant el 2017 es van tramitar 1329 multes, un centenar menys que l’any anterior. La majoria de sancions, un 92%, provenen de les denúncies de l’ordenança municipal, bàsicament de les zones blaves i verdes de la nostre localitat, però també hi ha denúncies de trànsit i d’altres ordenances com les de civisme o la de tinença d’animals.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Una de les accions més destacades de la Policia ha estat el desplegament de l’educació vial, que ha arribat a la majoria de cursos de les escoles del nostre municipi i que, de cara al proper any, es podria estendre també als alumnes de P3.

Actualment el cos local de seguretat compte amb una plantilla total de 17 persones, entre agents i personal administratiu.


Terremotos España Hace 3 horas

Observatorio Marino 23 mar.
La primavera comienza con la temperatura del agua más baja registrada en toda nuestra serie histórica por estas fechas, desde 2009: ~12.58° C desde superficie hasta el fondo (220m). Persiste ya por 2.5 meses y de manera excepcional la mezcla vertical hasta el fondo.

Observatorio Marino Hace 3 horas
Continuarem avaluant fluxos de calor, analitzant les sèries històriques i realitzant algunes simulacions numèriques. Però hem de tancar les estacions d'observació i l'observatori com a tal.

En respuesta a   
Una pena! Primer la XIOM, ara el ... desmantellant observatoris i tallant en sec sèries temporals de dades oceanogràfiques molt llargues... 😣

Efectivament, Anna, és una gran pèrdua. Però hi ha els qui segueixen sense entendre-ho.

Enhorabona per la feina feta durant tots aquests anys des de recollint valuoses dades. I si, una llàstima que des del no s'aposti pel manteniment de series temporals, i el gran valor que tenen en el context actual de canvi climàtic.


S'Agulla Educa. Med. 26 mar.
Jornada La conservació del coral·ligen un objectiu comú. Informant sobre la gestió del corall vermell a Catalunya i ja tenim protocol per a la PESCA FANTASMA!

Agricultura 26 mar.
La restauració del coral·ligen i la retirada d’arts de pesca perduts comptaran a partir d’ara amb protocols d’actuació propis

Joaquim Garrabou Hace 3 horas
Voleu saber-ne més sobre el coral·ligen? la base de la informació de la presentació a "La conservació del coral·ligen, un objectiu en comú" la trobareu en aquests dos documents penjats a la web de