dimarts, 17 d’abril del 2018

Més sobre la tala de la Roureda de Can Verdalet 16/4/2018

Ja fa més de dues setmanes de la tala de bona part la Roureda de Can Verdelet (Tordera) i tot continua igual... l'Ajuntament de Tordera (propietari de l'espai alterat) no ha fet res de lo que es va comprometre d'urgència (tancar accessos i carrils oberts, retirada del brancatge més voluminós que afecta a les zones inundables i, sobretot, recuperar les cotes naturals d'inundació alterades) a l'espera d'una restauració exhaustiva posterior a requeriment del Departament de Territori.

Tampoc el Departament d'Agricultura sembla complir la seva paraula i continuen les feines als terrenys adjacents tot i l'anunci d'obertura d'expedient i d'aturada (i nul·litat) del permís de tala.

En visita més calmada a tota la Roureda es constata que els danys són majors dels inicialment observats d'urgència, la zona afectada més greument és d'aproximàdament 1/3 de tot l'espai "protegit" però també hi ha unes 2 ha (les més al nord) on les tales i obertures de nous carrils es van quedar a mitges (van anar directament cap als exemplars de grans dimensions, alguns centenaris, de roures i freixes que resten tombats o amuntegats a l'espera de la retirada que es va aturar tard (tot i el coneixement de totes les Administracions afectades) però a temps per a les zones no afectades (perquè va sortir a premsa, vaja).

I és que tot i el drama de la tala, cal recordar que gran part de la Roureda no ha estat talada (drenada sí, però) i no hem de caure en l'error de donar-ho tot per perdut o fer servir la destrossa per oblidar que la resta continua sense protecció i amb mancances de gestió (recuperar les cotes naturals d'inundació és urgent... ja!... de moment s'ha perdut aquest darrer episodi de precipitacions).

Aquí podeu veure la zona no talada.

Cal un treball exhaustiu de la zona per determinar l'abast real de les feines il·legals realitzades (altre incompliment de TOTES les administarcions afectades).

A continuació, més imatges de la zona afectada (més d'un 1/3 del total de la Roureda)...

Continuen treballant per la zona tot i l'anunci de l'aturada per part d'Agricultura...


Continua tot drenat (la pluja abundant d'aquests dies ha entollat els terrenys però aquest es drena ràpidament) i siusplau, que ningú torni a fer servir l'absurda excusa de la sequera. Les roderes dels camins oberts funcionen com canals de desguàs cap als antics canals (també drenats que abans s'omplien d'aigua, sobreeixien i laminaven, i que ara drenen tot l'espai pel canal ampliat sota la carretera)...


Canal ampliat i enfonsat que drena TOTA la Roureda, talada o no...


I algunes imatges de la zona afectada (més d'un 1/3 de l'espai "protegit")...