dijous, 5 d’abril del 2018

Sobre la tala de la Roureda de Can Verdalet (Tordera) 5/4/2018



Una tala d'arbres posa en perill una roureda protegida, única a la península Ibèrica
TN Comarques TV3 5/4/2018

A Tordera, al Maresme, en un espai protegit, la roureda de Can Verdalet, un propietari ha talat els roures gairebé centenaris. L'Ajuntament diu que el dany és irreparable i el Departament d'Agricultura ja li ha obert un expedient sancionador.

L’espai protegit Roureda de Can Verdalet, bosc inundable, una raresa única, víctima d’una tala no permesa. 400 roures talats i un paradís d’espècies protegides perdut. Avui

L'Ajuntament de Tordera obrirà un expedient sancionador a l'empresa que ha fet la tala no autoritzada a la Roureda

Miquel Jarque Hace 2 horas
Talen 400 roures, la majoria centenaris, a la roureda de Can Verdalet en un terrenys de l’ al És una zona protegida de la Xarxa Natura 2.000 La tala s’hauria fet per error i per part un propietari veí.


Ràdio Tordera Hace 3 horas
L’Ajuntament obrirà un expedient sancionador a l’empresa que va fet la tala no autoritzada a la Roureda

Condemnem la tala d'arbres de la roureda de Can Verdalet i exigim sancions severes per a la preservació d'aquest espai protegit que té una riquesa única en fauna i flora.
L'Ajuntament de Tordera obrirà expedient sancionador a l'empresa que ha fet la tala no autoritzada en un espai protegit

Davant les importants tales d’arbres que han tingut lloc en poc temps en diverses zones de Tordera, demanem que els tècnics municipals comprovin que els treballs de tala realitzats s’ajusten als permisos concedits.
Informació del Grup Municipal del PSC Tordera sobre la roureda de Can Verdalet:
El Grup Municipal del PSC hem presentat al ple de l’Ajuntament diversos precs i preguntes sobre tales d’arbres en diferents zones, algunes integrades o properes a espais protegits. La resposta, tant pública com privada, ha estat sempre la de defugir responsabilitats, donat que els permisos els dona el Departament d’Agricultura de la Generalitat a petició dels propietaris particulars. Generalitat no realitza cap tasca d’inspecció per a comprovar que els treballs de tala s’adeqüen al permís i al projecte presentat.
En aquest cas concret, en el ple del passat dia 22 de març vaig presentar el següent prec:
“Davant les importants tales d’arbres que han tingut lloc en poc temps en diverses zones de Tordera, la última a la roureda de Sant Pere, (Can Verdalet), demanem que els tècnics municipals comprovin que els treballs de tala realitzats s’ajusten als permisos concedits. Ja sabem que les autoritzacions les dona la Generalitat, però no fa cap tasca d’inspecció. Creiem que hem de defensar el nostre patrimoni i si ells no ho fan, ho hem de fer nosaltres”.
La resposta que vam rebre va anar en la línia que ja he comentat, de dir que els tècnics si que estaven atents i que el treballs de tala eren molt espectaculars, però que s’ajustaven als permisos de Generalitat. (Encara no havien entrat a la part PEIN de la roureda).
Els fets en el cas de la Roureda de Can Verdalet són:
- Un propietari va demanar permís al Departament d’Agricultura per a la tala de 51 Ha. de pins per aprofitament forestal i li van concedir.
- A l’interior d’aquesta zona hi ha un PEIN de 40 Ha. propietat de l’Ajuntament que és on està la Roureda.
- L’empresa que està portant a terme els treballs de tala va entrar el cap de setmana passat amb maquines a la zona PEIN i es va carregar 4 Ha. un 13% de la zona.
- El Departament d’Agricultura ha obert expedient sancionador i l’Ajuntament s’ha personat com a part afectada i també ha obert expedient sancionador.
Es evident que les sancions econòmiques, concretament la municipal, hauran de revertir en la recuperació d’aquest espai natural, però reiterem la nostra petició del passat dia 22, quan encara es podia haver evitat aquest desastre. L’Ajuntament de Tordera no és l’administració competent en la concessió o denegació de permisos, però l’Ajuntament de Tordera te la responsabilitat de defensar i protegir el nostre entorn i especialment els Espais d’Interès Natural i ho pot fer amb supervisió tècnica e inspeccions sobre les tasques forestals que es portin a terme, inversió i millora en el manteniment de les zones PEIN i per sobre de tot amb interès i voluntat política, cosa que fins ara no ha existit

Greu atemptat ecològic a . Des d’ i exigirem responsabilitats.

FUND. WORLD NATURE Hace 20 horas
. PROU! La destrucció de les nostres zones naturals protegides, com el Bosc inundable de Can Verdalet, a la Tordera, sense cap control per part de l'administració catalana, evidencia el fracàs de les polítiques de protecció de la Natura a Catalunya.

Quique Carballal Hace 10 horas
"La actuación de las administraciones llegó tarde pese al aviso los naturalistas que alertaron a los Agents Rurals de lo que sucedía, sin que intervinieran en primera instancia." Yo hubiera sido más contundente y fiel a la realidad.
Grave atentado ecológico en un espacio natural protegido del río Tordera
La Vanguàrdia 4/4/2018

Denuncian la tala ilegal y la destrucción de hábitats de fauna en plena época de reproducción en el robledal de Can Verdalet de Tordera


Biblioteca Tordera Hace 1 hora
Tristor per la pèrdua d'una bona colla de roures de La Roureda de Can Verdalet, espai torderenc protegit i únic a Catalunya i a la Península ibèrica. Treballarem per millorar la consciència i respecte pel la natural. Fotos de Joan Borrell