dimecres, 16 de maig del 2018

Algunes notícies per llegir 16/5/2018...

Ràdio Palafolls Hace 5 horas
El 19 de juny es constituirà la Taula de Treball del Delta de la .

Recurrent, i com sempre la solució serà transformar camps agrícoles en aparcaments, vaja, sempre és així...

Queixes a per l’eliminació d’aparcaments al projecte del nou Passeig marítim.

Queixes a Malgrat per l’eliminació d’aparcaments al nou passeig marítim
Ràdio Palafolls 16/5/2018

El projecte de remodelació del Passeig Marítim de Malgrat de Mar preveu eliminar l’actual zona d’aparcament. Aquest fet no ha passat desapercebut per als veïns de la zona, que ja han expressat les seves queixes. Alguns, fins i tot, han acusat el govern local de prioritzar els interessos turístics a les necessitats de les persones que viuen en aquest punt del municipi.

La regidora d’Urbanisme ha entomat les queixes dels veïns indicant-los que el nou passeig es convertirà en un espai “per poder-lo gaudir tant els turistes com els veïns del municipi” i que la voluntat del consistori és crear “un espai lliure de cotxes”. En aquest sentit, Mireia Castellà ha assenyalat que s’hi incorporarà un carril de bicicletes i s’ampliarà la zona per a vianants.

Pel que fa a les zones d’aparcament, aquestes es traslladaran a l’avinguda Barcelona, on s’hi podrà deixar el cotxe a banda i banda del carrer.

A finals d’aquesta setmana, el govern local presentarà al veïns i veïnes de Malgrat de Mar el projecte del nou Passeig Marítim.


El sonso (Gymnammodytes cicerelus), un peix petit en un context complicat: n'hi ha poc i ara va molt car (+25 €/kg). Vine a parlar-ne divendres a Converses de Taverna

La pesca del sonso protagonitza la nova sessió de Converses de Taverna
Museu de la Pesca 16/5/2018


Divendres 18 de maig  a les 19 h el Museu de la Pesca organitza una nova sessió del cicle Converses de Taverna, dedicada a parlar de la pesca del sonso. Aquesta sessió la celebrarem al restaurant Can Blau (C/Vapor, 3), nou escenari d’aquesta activitat de difusió del patrimoni immaterial de la gent de la Costa Brava.

La pesca del sonso ha tingut una importància extraordinària a la Costa Brava. Producte abundant i molt barat, el sonso ha format part del patrimoni gastronòmic del litoral durant tot el segle XX. Però darrerament ha entrat en un període de crisis a mesura que han anat minvant les captures. La Generalitat de Catalunya, en col·laboració dels pescadors, ha proposat un pla de gestió que regula estrictament la seva captura. Parlarem, doncs, del passat, del present i del futur d’aquesta espècie, del seu comportament “capritxós”, de la tècnica de la pesca i de la forma de cuinar-lo i menjar-lo, entre molts altres aspectes.

Aquesta sessió s’emmarca en els actes d’inauguració del festival mariner Palamós Terra de Mar, que enguany està dedicat a rememorar l’atac del corsari Barba-rossa a la vila. Tot aquest programa el podeu trobar al web del festival http://palamosterrademar.cat


Llàstima que a l'Alt Maresme no s'ho prenguin seriosament...

Granollers redueix de 65 a 6 les cotorres argentines censades a la ciutat
EcoDiari 16/5/2018

El treball coordinat amb altres municipis afectats augmenta l'eficàcia de les actuacions per reduir aquesta espècie invasora

Aquest matí s'ha retirat un niu de cotorres al carrer de Pius XII, davant del parc del Congost. Foto: Ajuntament de Granollers.

La població de cotorres s'ha reduït a Granollers i ha passat de 65 adults censats l'any 2016 als 6 actuals, amb la consegüent reducció del nombre de cries. Aquest fet ha permès també reduir les molèsties per soroll ocasionades a la ciutadania i el risc associat a la presència de nius de grans dimensions als arbres de parcs i jardins.

L'anomenada cotorreta de pit gris o cotorra argentina (Miopsitta monachus) és una espècie invasora provinent del continent americà que els darrers 20 anys ha fet una bioinvasió, és a dir, que se n'ha detectat un increment desmesurat en llocs que no són els seu hàbitat natural. Segons ha informat l'ajuntament, a la ciutat s'han fet habituals a parcs i jardins, amb els problemes que això ocasiona de molèsties als ciutadans i en salut pública (poden ser transmissors de pneumònies i altres malalties), dany als ecosistemes i a l’economia.

Des de fa dos anys, l'Ajuntament, a través del Servei de Salut Pública, disposa d'un programa de control i seguiment de cotorres que ha permès elaborar-ne un cens i prevenir-ne l'augment. L'empresa externa amb personal expert que se n'ocupa ha fet un registre del lloc on viuen, de què i on mengen, on descansen i els seus moviments més freqüents, per prevenir que es reprodueixin més del compte i capturar-ne els adults.

Aquestes captures volen evitar que s'instal·lin en parcs i jardins amb grans arbres, que són els escollits per fer-hi niu, tot i que també els poden fer en infraestructures com antenes, torres elèctriques, etc. Els nius poden ser de grans dimensions i pesar fins a 100 quilos, amb el perill de seguretat que això comporta.Totes les accions de captura i maneig dels animals es fa segons la normativa vigent.   

Des d'aquest any,  el programa de control i seguiment de cotorres té el suport, dins dels programes estàndard de control de plagues, de la Diputació de Barcelona per espai de 3 anys. Això permet abordar el problema en clau territorial amb altres municipis afectats de la conca del Congost, com poden ser Mollet, Canovelles, les Franqueses o la Garriga. L'objectiu és aconseguir un impacte més gran en la reducció d'exemplars, tenint en compte el moviment de les cotorres al llarg del riu.

Aquestes aus tenen una capacitat adaptativa molt superior a la resta d'espècies de psitàcids o lloros, fet que la fan més invasora, per  la capacitat de menjar aliments diferents, la llarga esperança de vida -pot superar els 10 anys-, o la cria en colònies de grups nombrosos que els permet defensar-se millor dels depredadors.

A banda de les actuacions sobre la població de cotorres, s'ha establert un protocol continu d'atenció ciutadana per resoldre els problemes que puguin ocasionar.