dimarts, 9 de gener del 2018

Vídeos XIV Jornada CREAF SCB ICHN 21/11/2017 INVASIONS BIOLÒGIQUES. PUNT DE TROBADA ENTRE RECERCA I GESTIÓ

Emili García-Berthou  Hace 4 horas
Vídeos de les ponències de la XIV Jornada ICHN “Invasions biològiques: punt de trobada entre recerca i gestió” a via



XIV Jornada CREAF SCB ICHN (1/3)
Institut d'Estudis Catalans 4/12/2017

INVASIONS BIOLÒGIQUES. PUNT DE TROBADA ENTRE RECERCA I GESTIÓ

Les invasions biològiques són un component del canvi global: provoquen la pèrdua de biodiversitat al planeta i alteren el funcionament dels ecosistemes, amb uns grans costos econòmics i socials. Com hem de reaccionar davant aquest problema? La majoria coincidiríem a dir que cal erradicar aquestes espècies o, almenys, controlar-les. També, que cal prevenir l’entrada d’espècies potencialment perilloses. Tanmateix, això obre interrogants metodològics, ecològics, econòmics i fins i tot socials.

La XIV Jornada del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) reuneix un conjunt d’investigadors i gestors medioambientals interessats en les invasions biològiques que reflexionen sobre la integració de la recerca i la gestió per a abordar millor el problema.

Benvinguda:
Josep Clotet, president de l'SCB
Javier Retana, director del CREAF
Joan Pino, president de la ICHN

Ponències:
1. Què caracteritza una espècie invasora d'èxit? A càrrec de Daniel Sol, investigador del CSIC al CREAF.

2. Eines per a predir les invasions biològiques basades en factors climàtics i d'hàbitat. A càrrec de Laura Cardador, investigadora del CBER, Universitat College de Londres.

3. Qui menja a qui? Les invasions biològiques com una peça disruptiva de les xarxes tròfiques. A càrrec d'Ignasi Bartomeus, investigador de l'Estación Biológica de Doñana - CSIC.

La jornada va tenir lloc el 21 de novembre de 2017 a l'IEC.



XIV Jornada CREAF SCB ICHN (2/3)
Institut d'Estudis Catalans 4/12/2017

Ponències:
1. Per què hi ha bàbitats i regions més envaïts que d'altres? A càrrec de Joan Pino, investigador del CREAF i professor de la UAB.

2. Impacte de les invasions biològiques. A càrrec de Montserrat Vilà, investigadora de l'Estación Biológica de Doñana - CSIC.

3. Models d'anàlisi de risc: eines per a la gestió d'espècies exòtiques. A càrrec de Núria Roura-Pascual, professora i investigadora de la Universitat de Girona i el CTFC.

4. Impactes i gestió de les invasions a les aigües continentals. A càrrec d'Emili García-Berthou, investigador i professor de la Universitat de Girona.

5. Les invasions marines a Catalunya: impactes actuals i futurs. A càrrec d'Emma Cebrián, professora i investigadora de la Universitat de Girona i del CEAB.



XIV Jornada CREAF SCB ICHN (3/3)
Institut d'Estudis Catalans 4/12/2017

TAULA RODONA: Invasions biològiques: sinergies i discrepàncies entre recerca i gestió. Moderador: Joan Pino, subdirector del CREAF. Participen: Carles Ibàñez, IRTA. Frederic Bartumeus, CEAB-CREAF. Ricard Casanovas, Generalitat de Catalunya (DTES). Antoni Munné, ACA. Montse Vilà, EBD-CSIC.